Η αστυνομία της Βραζιλίας συνέλαβε Μεξικανό που φέρεται ότι είναι ηγετικό στέλεχος ενός από τα ισχυρότερα μεξικανικά καρτέλ των ναρκωτικών, γνωστοποίησαν βραζιλιάνοι εισαγγελείς.

Με βάση το ένταλμα, ο ύποπτος που συνελήφθη είναι ο Χοσέ Γκονσάλες Βαλένσια, 42 ετών, ηγετικό στέλεχος του καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο. Οι βραζιλιάνικες αρχές σκοπεύουν να τον εκδώσουν στις ΗΠΑ.

Το καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο, αρχικά μικρή και μάλλον άσημη συμμορία, αύξησε τη δύναμή της τα τελευταία χρόνια σε βαθμό που πλέον συγκρούεται με το καρτέλ Σιναλόα του άλλοτε πανίσχυρου βαρόνου Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν – ο οποίος έχει επίσης εκδοθεί στις ΗΠΑ – για την πρωτοκαθεδρία στην εμπορία ναρκωτικών στο Μεξικό.

Ο Γκονσάλες Βαλένσια συνελήφθη σε παραθαλάσσιο θέρετρο, κοντά στην πόλη Φορταλέζα, και μετήχθη στο αρχηγείο της βραζιλιάνικης ομοσπονδιακής αστυνομίας στην Πολιτεία Σεαρά, αναφέρει ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα βραζιλιάνοι εισαγγελείς.

Ζούσε για δυο χρόνια στη Βολιβία

Ο Βαλένσια πιστεύεται ότι ζούσε στη Βολιβία για δύο χρόνια μετά τη διαφυγή του από το Μεξικό και μπήκε στη Βραζιλία ως τουρίστας, χρησιμοποιώντας βολιβιανό διαβατήριο, κατά την ίδια ανακοίνωση.

Στέλεχος της εισαγγελίας στη δυτική μεξικανική Πολιτεία Χαλίσκο διευκρίνισε ότι ο Γκονσάλες Βαλένσια είναι αδελφός του Αμπιγκαέλ Γκονσάλες Βαλένσια, ενός άλλου ηγέτη του καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο, που είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2015.

Σε αυτήν την πολιτεία ιδρύθηκε η συγκεκριμένη συμμορία του οργανωμένου εγκλήματος και συνεχίζει να τη χρησιμοποιεί ως βάση.

Ο εισαγγελικός λειτουργός της Πολιτείας Χαλίσκο ανέφερε ότι ο Γκονσάλες Βαλένσια αναμένεται να εκδοθεί κατευθείαν στις ΗΠΑ από τις αρχές της Βραζιλίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο