Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κόντρα κυβέρνησης - ΝΔ με φόντο την ονομασία της ΠΓΔΜ

Κόντρα κυβέρνησης – ΝΔ με φόντο την ονομασία της ΠΓΔΜ

Κόντρα για τις εξελίξεις γύρω από την ονομασία της ΠΓΔΜ ξέσπασε σήμερα μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος τόνισε πως εντός του 2018 ανοίγει ένα παράθυρο για λύση του προβλήματος «που μας κληροδότησε η ΝΔ» για να λάβει την απάντηση της εκπροσώπου της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη, η οποία σημείωσε πως «προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος για το θέμα είναι η ύπαρξη επίσημης, ενιαίας, θέσης από την πλευρά της κυβέρνησης».

Κόντρα για τις εξελίξεις γύρω από την ονομασία της ΠΓΔΜ ξέσπασε σήμερα
μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος
τόνισε πως εντός του 2018 ανοίγει ένα παράθυρο για λύση του προβλήματος
«που μας κληροδότησε η ΝΔ» για να λάβει την απάντηση της εκπροσώπου της
ΝΔ Μαρίας Σπυράκη, η οποία σημείωσε πως «προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο
δημόσιος διάλογος για το θέμα είναι η ύπαρξη επίσημης, ενιαίας, θέσης
από την πλευρά της κυβέρνησης».

Ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha Καβάλας άφησε αιχμές για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως η ΝΔ αδυνατεί να έχει συνεπή στάση απέναντι σε μια περιπέτεια στην οποία η ίδια οδήγησε τη χώρα εδώ και 25 χρόνια.

Σε ερώτηση για τη στάση των ΑΝΕΛ στο συγκεκριμένο ζήτημα, σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει εσωτερικές διαδικασίες και υπενθύμισε πως έχουν ψηφιστεί προγραμματικές δηλώσεις και κατά τις πρώτες αλλά και τις δεύτερες εκλογές με τις οποίες έχει καθοριστεί η θέση της κυβέρνησης στα μεγάλα ζητήματα. Τόνισε πάντως πως η κυβέρνηση και τα όργανά της θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν και να παρουσιάσουν τη θέση της και στα υπόλοιπα κόμματα με στόχο μια κοινά αποδεκτή λύση.

«Το σημαντικό είναι, ανεξάρτητα από τις τυπικότητες, να οικοδομήσουμε μια ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση» είπε ο υπουργός Επικράτειας συμπληρώνοντας πως τα εθνικά ζητήματα δεν πρέπει να τύχουν λαϊκίστικης ή δημαγωγικής διαχείρισης από κάποιους.
Πάντως επιτέθηκε στη ΝΔ τονίζοντας πως είναι αναγκαία η τοποθέτησή της «αντί να θέτει ζήτημα δεδηλωμένης».

«Να μας πει ποια είναι η δίκη της θέση (…) να μας εξηγήσει η ΝΔ εάν η θέση της είναι αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά, αντί να κοιτά την αγκίθα στο χέρι του αντιπάλου να κοιτά το παλούκι στο δικό της μάτι» σχολίασε χαρακτηριστικά.
«Κάθε τι το οποίο θα συμφωνήσουμε με τους γείτονες θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο» διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών είπε πως δεν υπάρχει τέτοια απόφαση.

Στην αντεπίθεση η ΝΔ

«Είναι προφανές ότι οι κυβερνητικοί εταίροι δεν ομονοούν σε ένα μείζον εθνικό θέμα», τόνισε από την πλευρά της η Μαρία Σπυράκη, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989».

H Μαρία Σπυράκη επεσήμανε πως η Νέα Δημοκρατία για το θέμα των Σκοπίων τοποθετήθηκε έγκαιρα και με την ευθύνη που της αναλογεί. Και ζήτησε από την κυβέρνηση που, όπως είπε, βασίζεται στις Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ – να παρουσιάσει μια επίσημη, ενιαία θέση για την ΠΓΔΜ.

«Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται και εφόσον η κυβέρνηση καταλήξει σε κάποιο σημείο, καλό θα είναι να ενημερώσει τα κόμματα και προφανώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη. Όμως, για να τοποθετηθεί η κυβέρνηση θα πρέπει να τοποθετηθεί στη βάση της εμπιστοσύνης που έχει από τη Βουλή».

Αυτή η κυβέρνηση, πρόσθεσε, υπάρχει γιατί έχει την εμπιστοσύνη των Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. «Δεν μπορεί ο ένας εταίρος να έχει μία θέση και ο άλλος εταίρος άλλη θέση. Αν η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει μία και ενιαία θέση, τότε υπάρχει ζήτημα δεδηλωμένης και τότε δεν υπάρχει κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά.

«Ξεκάθαρες οι θέσεις της ΝΔ»

Αναφερόμενη στις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας η κ. Σπυράκη υπογράμμισε ότι όταν η Νέα Δημοκρατία ήταν στην κυβέρνηση το 2008, με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και τη Ντόρα Μπακογιάννη υπουργό Εξωτερικών και το Βαγγέλη Μεΐμαράκη υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας, πέτυχε στο Βουκουρέστι, τα εξής δύο:

«Πρώτον, είναι προϋπόθεση που αποδέχεται το ΝΑΤΟ η επίλυση του ζητήματος με αμοιβαία αποδεκτή ονομασία ώστε η ΠΓΔΜ να εισέλθει στο ΝΑΤΟ. Δεύτερον, η ελληνική κυβέρνηση τότε τοποθετήθηκε ώστε ως αμοιβαία αποδεκτή λύση να μπορεί να γίνει δεκτή σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά σίγουρα μία έναντι όλων, δηλαδή μία και για εσωτερική και εξωτερική χρήση (erga omnes). Έκτοτε η θέση αυτή έγινε εθνική θέση. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης; Ο κ. Μητσοτάκης προκάλεσε στη Βουλή τόσο τον κ. Τσίπρα, όσο και τον κ. Καμμένο να τοποθετηθούν».

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024