Τις απόψεις των πολιτών του δήμου Θέρμης σχετικά με ζητήματα της καθημερινότητάς τους καταγράφουν από τα μέσα Δεκεμβρίου τριάντα φοιτητές του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχοντας στόχο μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου 2018 να έχουν μιλήσει με 2.000 πολίτες.

Tα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν αφορούν τις ενέργειες και δράσεις των τοπικών θεσμών, την ικανοποίηση των δημοτών από τις παρεχόμενες υπηρεσίες, καθώς και τις εντυπώσεις τους από την επαφή που έχουν με τα αρμόδια τοπικά όργανα. Συγκεκριμένα, οι πολίτες αξιολογούν τους αιρετούς εκπροσώπους (δήμαρχο, δημοτικούς συμβούλους) και τους υπαλλήλους του δήμου για διάφορα ζητήματα (συμπεριφορά, εξυπηρέτηση, επικοινωνία, αποδοτικότητα).

Επίσης, μέσα από την έρευνα καταγράφονται τα προβλήματα που απασχολούν τους δημότες και τον δήμο Θέρμης, θέματα κοινωνικής πολιτικής και λήψης πρωτοβουλιών, αλλά και η γνώμη τους σχετικά με τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης και τα τοπικά δημοψηφίσματα για την επίλυση κοινωνικών θεμάτων.

«Αυτή η έρευνα, η καταγραφή των αντιλήψεων, θέσεων και στάσεων των δημοτών είναι το ένα τμήμα του πειράματος που κάνουμε στον δήμο Θέρμης. Το δεύτερο κομμάτι αφορά τη συμμετοχική λειτουργία στον δήμο, όπως π.χ. τη συζήτηση για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και πώς μπορεί να εμπλακεί η τοπική Αυτοδιοίκηση» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Θεόδωρος Χατζηπαντελής και πρόσθεσε: «Είναι αυτονόητο ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες βοηθάνε και βελτιώνουν το νόημα τού να μπορεί να υπάρχει κινητικότητα των αποφάσεων από πάνω προς τα κάτω, αλλά και από κάτω προς τα πάνω, δηλαδή οι πρωτοβουλίες της διοίκησης να μεταφέρονται μέσω διαδικασιών διαβούλευσης στους πολίτες και αντίστοιχα από την πλευρά πολιτών η πρωτοβουλία να μεταφέρεται μέσω αντίστροφης πορείας, στο κεντρικό όργανο που αποφασίζει, είτε είναι ο δήμαρχος, είτε ο περιφερειάρχης, το δημοτικό συμβούλιο κλπ».

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο