Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επτά πρόσωπα της Αριστεράς για το 2018

Επτά πρόσωπα της Αριστεράς για το 2018

Επτά πρωταγωνιστές της Αριστεράς και πώς θα κινηθούν το 2018. Θα απασχολήσουν, θα παρέμβουν, θα αλλάξουν στρατηγική κατά την κρίσιμη χρονιά;

Επτά πρωταγωνιστές της Αριστεράς και πώς θα κινηθούν το 2018. Θα απασχολήσουν, θα παρέμβουν, θα αλλάξουν στρατηγική κατά την κρίσιμη χρονιά;

Μανώλης Γλέζος

Εμβληματική φιγούρα και ένας εκ των λίγων που συνδέουν τις νεότερες γενιές των δημοκρατικών αγώνων με το ΕΑΜ και την Εθνική Αντίσταση. Λειτουργεί και δρα βεβαίως υπερκομματικά -παρότι τον διεκδικεί η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη -και ως εγγυητής ενός ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς. Η εικόνα του με την σηκωμένη γροθιά υπό βροχή μπροστά στο μνημείο του Πολυτεχνείου κατά την επέτειο των 44 χρόνων από την εξέγερση του 73 υπήρξε τονωτική ένεση για τον κόσμο της Αριστεράς που το είχε ανάγκη. Ο Γλέζος αναμένεται να παρεμβαίνει εντός του 2018 μόνον σε εκλεκτές περιπτώσεις και εκφράζοντας πιο διακομματικά τις διαθέσεις του κόσμου.


Δημήτρης Κουτσούμπας

Το 2017 ήταν έτος που ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ είχε έντονη δράση, πρωτοστάτησε στις συλλογικές δράσεις του κόμματος και επίσης δεν χαρίστηκε σε κυβέρνηση που σφυροκόπησε αδιάκοπα για μια σειρά λόγων όπως το δικαίωμα στην απεργία. Το 2018 θα είναι τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΣΕΚΕ (προδρόμου του ΚΚΕ) αλλά και τα 50 από την ίδρυση της ΚΝΕ. Ο Κουτσούμπας θα έχει ως αφορμή τα παραπάνω για ένα πλατύτερο άνοιγμα στον κόσμο, ενώ ακόμη κι αν έχουμε εκλογές ήδη οι δυνάμεις του Περισσού είναι σε ετοιμότητα. Α, παραδοσιακά θα χορέψει ζεϊμπέκικο στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ τον Σεπτέμβριο, αυτό μπορούμε να το προβλέψουμε.


Παναγιώτης Λαφαζάνης

Παρότι η Λαϊκή Ενότητα καταγράφει μικρά νούμερα στις δημοσκοπήσεις, φαίνεται πως κέρδισε τις εντυπώσεις στο κίνημα της Τετάρτης, το κίνημα δηλαδή ματαίωσης των πλειστηριασμών. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, απελεύθερος πια από τις κυβερνητικές και συριζαίκές δεσμεύσεις (αποχώρησε με την Αριστερή Πλατφόρμα από τον ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015) δοκιμάζει τις αντοχές των πρώην συντρόφων του ενώ η εικόνα εν μέσω χημικών των ΜΑΤ στο ειρηνοδικείο Αθηνών, ήταν αυτή που σφράγισε την δική του δράση. Γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑΕ ο «Λάφα»- για τους συντρόφους του- αναζητά την μαγική λύση ενός πολιτικού μετώπου αλλά προς το παρόν έχει σύμμαχο μόνον τον επίσης γερόλυκο Αλέκο Αλαβάνο. Του βγήκε πάντως το χαρτί των κινητοποιήσεων κατά των πλειστηριασμών και αυτό θα παίξει και το 2018 εκθέτοντας το πρώην σύντροφό του Αλέξη Τσίπρα.


Ζωή Κωνσταντοπούλου

Η Συνάντηση Εργασιών της Πλεύσης Ελευθερίας σε χώρο στην Πειραιώς στέφθηκε με επιτυχία αν και πολλοί πια πρώην σύντροφοι της Ζωής Κωνσταντοπούλου δεν την υπολογίζουν ως πρόσωπο που ανήκει στην Αριστερά αλλά που απευθύνεται σε διαφορετικό ακροατήριο. Η ίδια η πρώην Πρόεδρος της Βουλής βέβαια πρωταγωνίστησε το 2017 σε επεισόδιο κατά του γερμανού πρέσβη αλλά και πιο δυναμικά στους πρόσφατους αγώνες κατά των πλειστηριασμών. Ο Λαφαζάνης θα την ήθελε σε ένα ευρύτερο μέτωπο, ακόμη και εκλογικό. Η ίδια θα ήθελε να μετρηθεί μόνη της, παραμένει δημοφιλής σε μέρος των πρώην Αγανακτισμένων. Το 2018 σίγουρα θα βρει τρόπο να μας εκπλήξει.


Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Οι πληροφορίες τον θέλουν απόλυτα αφοσιωμένο στην επιτελική του θέση στο Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας και στην οικογένειά του. Οι παραπολιτικές στήλες επιμένουν να τον βλέπουν ως ένα πρόσωπο της επόμενης μέρας της ευρύτερης Αριστεράς λόγω της δημοφιλίας που έχει. όχι τυχαία, ακούγεται συχνά πυκνά το όνομά του για υποψήφιος Δήμαρχος Αθηνών αν και ο ίδιος το αρνείται κατηγορηματικά. Η θέση του πάντως στην Διεθνή Αμνηστία έχει πολιτικές προεκτάσεις λόγω των ροών των προσφύγων ενώ ο ίδιος έχει διατηρήσει τις επαφές του με την Αριστερά. Παιδί της είναι εξάλλου.

Γιάνης Βαρουφάκης

Με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο για την περιπέτεια του 2015 «Ανίκητοι ηττημένοι» που θα γίνει και ταινία από τον Κώστα Γαβρά, ο Βαρουφάκης ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη, οργανώνει το Diem25 ενώ προσφάτως πύκνωσε και τις δράσεις του σε εθνικό επίπεδο αφού σκέφτεται σοβαρά να κατέβει στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Ο κόσμος τον χαιρετά στον δρόμο σαν ροκ σταρ, το «ευρωπαϊκό τόξο» θέλει να τον στείλει ειδικό δικαστήριο για το κλείσιμο των τραπεζών του 2015. Το 2018 θα τον βρούμε μπροστά μας έτσι κι αλλιώς, αφού οι παρεμβάσεις του έχουν μόνιμο χαρακτήρα και ακόμη επιζητά ο ίδιος μια διαφορετική Ευρώπη.


Νίκος Φίλης

Για πολλούς, αποτελεί την συνείδηση του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, εσχάτως σύμμαχος με την τάση των 53, μόνιμη εστία αντιπολίτευσης σε κυβερνητικές επιλογές, πολιτικός νους και κρίσιμος παίχτης για την επόμενη μέρα του κόμματος του. Το Μέγαρο Μαξίμου, έχει αρχίσει να οργίζεται με τις τοποθετήσεις του, το εσωτερικό ακροατήριο τον αγαπά και τον πιστεύει. Χωρίς τον Βούτση και τον Σκουρλέτη δεν θα κάνει βήμα, το 2018 όμως μπορεί να τον δούμε πάλι υπουργό ή απλώς οριστικό εσωτερικό πόλο διαρκούς αμφισβήτησης των χειρισμών της κυβέρνησης με έμφαση της πολεμικής του στον Πάνο Καμμένο.

Δημήτρης Μανιάτης

in.gr

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024