Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κερδισμένοι και χαμένοι από τη φορολογική μεταρρύθμιση του Τράμπ

Κερδισμένοι και χαμένοι από τη φορολογική μεταρρύθμιση του Τράμπ

Χαμόγελα αλλά και ανησυχίες φέρνει το νέο φορολογικό πλαίσιο του Ντόναλντ Τράμπ, το οποίο εγκρίθηκε από το τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Μεγάλοι ωφελημένοι από τη νέα φορολογία είναι οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μεγάλες εταιρείες που βλέπουν τη φορολογία τους να μειώνεται από το 35% στο 21%. Ωφελημένοι είναι επίσης οι πιο πλούσιοι αμερικανοί, οι εταιρείες και τα στελέχη της Γουολ Στριτ, αλλά και τα φυσικά πρόσωπα, τουλάχιστον μέχρι το 2025.

Χαμόγελα αλλά και ανησυχίες φέρνει το νέο φορολογικό πλαίσιο του Ντόναλντ Τράμπ, το οποίο εγκρίθηκε από το τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μεγάλοι ωφελημένοι από τη νέα φορολογία είναι οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μεγάλες εταιρείες που βλέπουν τη φορολογία τους να μειώνεται από το 35% στο 21%.

Ωφελημένοι είναι επίσης οι πιο πλούσιοι αμερικανοί, οι εταιρείες και τα στελέχη της Γουολ Στριτ, αλλά και τα φυσικά πρόσωπα, τουλάχιστον μέχρι το 2025.

Στους χαμένους βρίσκονται μεταξύ άλλων οι ανασφάλιστοι και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Επίσης από το 2025 και μετά προβλέπεται να καταργηθούν οι μειώσεις στη φορολογία που κερδίζουν σήμερα τα φυσικά πρόσωπα.

Ένα από τα πιο μεγάλα στοιχήματα που αναλαμβάνει ο Ντόναλντ Τράμπ με τη φορολογική μεταρρύθμιση είναι το πώς θα επηρεαστεί η οικονομία των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι με τις νέες μειώσεις στη φορολογία θα αυξηθεί σημαντικά η ανάπτυξη προς όφελος όλων, κάνοντας απόσβεση στο κόστος που θα έχει για τα δημόσια έσοδα της χώρας η μείωση των εσόδων στα δημόσια ταμεία.

Με το σχέδιο των περικοπών όμως να υπολογίζεται σε περίπου 1,5 τρισ. δολάρια είναι άγνωστο εάν θα επιτευχθεί τελικά ο στόχος αυτός ή εάν θα επιβαρυνθεί το ήδη μεγάλο χρέος των ΗΠΑ.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι είναι οι επιχειρήσεις που βλέπουν τη φορολογία τους να μειώνεται από το 35% στο 21%. Αναμένεται να ευνοηθούν ακόμη και τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Apple, η Google και η Microsoft που έχουν τεράστια ρευστότητα στο εξωτερικό.

Οι εταιρείες αυτές θα αναγκαστούν να φέρουν πίσω στις ΗΠΑ μεγάλα τέτοια ποσά αλλά θα φορολογηθούν με χαμηλά ποσοστά, από 8% έως 16% περίπου.

Στους κερδισμένους είναι επίσης οι πολυεκατομμυριούχοι οι οποίοι θα έχουν μεταξύ άλλων την ευχέρεια να μεταβιβάζουν την περιουσία τους πληρώνοντας πολύ λιγότερους φόρους.

Είναι ενδεικτικό ότι η απαλλαγή για το φόρο κληρονομίας μεγάλης ακίνητης περιουσίας για παντρεμένα ζευγάρια αυξήθηκε από τα 11 στα 22 εκατ. δολάρια.

Κερδισμένα είναι ακόμη στελέχη της Γουόλ Στριτ που κερδίζουν μεγάλα ποσά, αλλά και η ίδια η οικογένεια Τράμπ. Όπως αναφέρουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, μεγάλοι κερδισμένοι είναι μεταξύ άλλων όσοι δραστηριοποιούνται στα εμπορικά ακίνητα, όπως η οικογένεια του προέδρου των ΗΠΑ.

Αυτό συμβαίνει ότι πλέον έσοδα από εμπορικές συνεργασίες μπορούν να μεταφερθούν στον ιδιοκτήτη μιας τέτοιας επιχείρησης και να φορολογηθούν ως ατομικό εισόδημα.

Αρκετές είναι οι μειώσεις στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Για παράδειγμα οι φορολογικοί συντελεστές για ένα παντρεμένο ζευγάρι με ετήσιο εισόδημα από 18.000 έως 76.000 δολάρια περίπου μειώνεται από το 15% στο 12%.

Για εισόδημα έως τα 18.000 δολάρια μένει στο 10%. Όμως σε αντίθεση με τη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων που είναι μόνιμη, οι μειώσεις στη φορολογία για τα φυσικά πρόσωπα θα λήξουν το 2025 -εκτός εάν επεκταθούν με νέα νομοθετική ρύθμιση κάτι που όμως δεν είναι σίγουρο εάν θα γίνει.

Σε μια τέτοια περίπτωση τα φυσικά πρόσωπα θα δουν μακροπρόθεσμα τη φορολογία τους να αυξάνεται.

Χαμένοι θα είναι ακόμη οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Στις ΗΠΑ υπάρχει νόμος που λέει ότι εάν περάσει νομοθεσία που αυξάνει το ομοσπονδιακό έλλειμμα τότε πρέπει να γίνονται αυτόματα μειώσεις δαπανών, ή αυξήσεις στα έσοδα.

Από την πρόβλεψη αυτή αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο τα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης για τους μεγαλύτερους σε ηλικία και για άτομα με αναπηρίες.

Επίσης επηρεάζονται αρνητικά οι ανασφάλιστοι καθώς καταργείται η καταβολή εισφοράς για αυτούς που πλήρωναν όσοι είναι ασφαλισμένοι.

Γιώργος Κανελλόπουλος

in.gr

Sports in

Ποδόσφαιρο στην Ουκρανία - Η αθέατη πλευρά της δεκαετούς κρίσης και του πολέμου

Το αφεντικό της Σαχτάρ Ντόνετσκ είχε να αντιμετωπίσει τις ανταραχές, πριν η Ρωσία εισβάλει και σταματήσει τα πάντα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024