Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η προειδοποίηση Στουρνάρα και η επιστροφή στο… 2014

Η προειδοποίηση Στουρνάρα και η επιστροφή στο… 2014

Νέα ερωτηματικά για τις διαθέσεις της κυβέρνησης και την πορεία της προς την… έξοδο από το μνημόνιο, προκύπτουν έπειτα από την δημόσια προειδοποίηση του Γιάννη Στουρνάρα.

Νέα ερωτηματικά για τις διαθέσεις της κυβέρνησης και την πορεία της προς την… έξοδο από το μνημόνιο, προκύπτουν έπειτααπό την δημόσια προειδοποίηση του Γιάννη Στουρνάρα.

Παραδίδοντας την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας στον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την Πέμπτη επιφυλάξεις για τις εξαγγελίες του Μεγάρου Μαξίμου περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Και επισήμανε πως η επόμενη περίοδος «δεν θα είναι εύκολη, διότι πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για το τι θα συμβεί μετά από το πρόγραμμα». Πρότεινε δε την ένταξη σε ένα πρόγραμμα προληπτικής στήριξης, το οποίο θα διευκόλυνε την ασφαλή πρόσβαση στις αγορές.

Τόσο με επανειλημμένες αναφορές του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο κ. Βούτσης την Πέμπτη, έχουν δείξει ότι δεν επιθυμούν την προληπτική αυτή στήριξη. «Όλοι έχουμε αντιληφθεί -και αυτό αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης- το πώς θα είναι βιώσιμη και καθαρή αυτή η έξοδος έτσι ώστε να υπάρχει, από ’κεί και πέρα, μια ανοικτή λεωφόρος κι ένας οδικός χάρτης που θα βοηθήσει την ελληνική κοινωνία, όχι απλά να μείνει όρθια, αλλά σιγά σιγά να ανασυστήνεται ο κοινωνικός ιστός και να διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις και στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία για μια νέα ανάπτυξη, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και πρότυπο της χώρας και μια νέα διεθνή ενισχυμένη θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, απαντώντας στον διοικητή της ΤτΕ.

Οι προειδοποιήσεις του κ. Στουρνάρα προστίθενται σε αντίστοιχες πρόσφατες αναφορές ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι έχουν καταστήσει σαφές ότι «καθαρή έξοδος» όπως την εννοεί η κυβέρνηση, δεν υπάρχει.

Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι ήδη δημιουργεί περιπλοκές στοsuccessstoryτης κυβέρνησης, δεδομένου ότι προδιαγράφει ήδη το επόμενο πλαίσιο επιτήρησης, στο οποίο θα πρέπει να συναινέσει ο κ. Τσίπρας στο διάστημα των επόμενων μηνών.

Και επιπλέον, πρόκειται για άλλο ένα στοιχείο, το οποίο θα επιβεβαιώνει ότι με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απλώς θα έχουν κατορθώσει να βρεθούν στο σημείο όπου παρέλαβαν από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο αυτό πάντως, ο κ. Τσίπρας έχει ανακαλύψει πλέον την γοητεία των αγορών, ανατρέποντας μάλιστα άλλο ένα από τα προεκλογικά του μυθεύματα. Όπως είπε προσφάτως στην Βουλή, η αιτία για την οποία η χώρα μπήκε στα μνημόνια ήταν ο αποκλεισμός της από τις αγορές.

Η αναφορά αυτή προφανώς και έγινε επειδή ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να πανηγυρίσει και να πει ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του επανέφεραν την Ελλάδα στις πηγές χρηματοδότησης.

Εως και προσφάτως όμως μιλούσε για συνωμοσίες (βλ. και υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ-Γεωργίου) και αντεθνικές ενέργειες των προκατόχων του.

Άγγελος Κωβαίος

in.gr

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024