Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τα πέντε «αγκάθια» για τον λιγνίτη

Τα πέντε «αγκάθια» για τον λιγνίτη

Στα πέντε βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να προχωρήσει με επιτυχία η διαδικασία αποεπένδυσης της ΔΕΗ αναφέρθηκε την Τετάρτη ο πρόεδρος του οργανισμού Μανώλης Παναγιωτάκης.

Στα πέντε βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να προχωρήσει με
επιτυχία η διαδικασία αποεπένδυσης της ΔΕΗ αναφέρθηκε την Τετάρτη ο
πρόεδρος του οργανισμού Μανώλης Παναγιωτάκης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος» , για να γίνει την 1η Ιουλίου του 2018 η διακήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση του λιγνιτικού πακέτου της επιχείρησης (περιλαμβάνει δύο μονάδες της Μεγαλόπολης, τη «Μελίτη Ι», την άδεια για τη «Μελίτη ΙΙ» μαζί με τα ορυχεία τους) θα πρέπει πρώτα να αποσαφηνιστούν ορισμένα πολύ βασικά ζητήματα για τους επενδυτές.

Το πρώτο θέμα αφορά στον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό, ο οποίος ακόμη εκκρεμεί και σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο αναμένεται ότι θα είναι έτοιμος εντός του 2018. Οι υποψήφιοι επενδυτές, όπως επεσήμανε ο κ. Παναγιωτάκης, πρέπει να γνωρίζουν ποιο είναι το επιθυμητό ενεργειακό μίγμα για τη χώρα. «Πρέπει να ξέρουν αν θέλουμε λιγνίτη και πόσο λιγνίτη θέλουμε», υπογράμμισε.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά στα ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος). Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, όσοι θέλουν να επενδύσουν στον λιγνίτη πρέπει να γνωρίζουν εάν θα αποζημιώνονται για τη διατήρηση των μονάδων τους σε ετοιμότητα.

Το τρίτο «αγκάθι» έχει σχέση με την περιβαλλοντική αδειοδοτική διαδικασία των λιγνιτικών μονάδων, για την οποία μάλιστα εκκρεμεί και η εξέταση προσφυγών από τη Δικαιοσύνη.

Το τέταρτο θέμα που πρέπει να διαλευκανθεί αφορά στις εκκρεμότητες που υπάρχουν σχετικά με το ορυχείο της Βεύης και το πέμπτο ζήτημα στο μοντέλο της ενεργειακής αγοράς (το περίφημο target model).

Σχετικά με το μέλλον των εργαζομένων στις προς πώληση μονάδες, ο κ. Παναγιωτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος και υποστήριξε ότι «θα διασφαλιστούν πλήρως».

Όσον αφορά στο market test για τον λιγνίτη, ο πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να υπάρχουν σαφείς πληροφορίες. Πάντως, από τις περίπου 40 προσκλήσεις που έστειλε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, σε εταιρείες ανά τον πλανήτη, οι επτά πήγαν σε κινεζικούς κολοσσούς (όπως η Shanghai Energy, China Energy κ.α.). Τις υπόλοιπες έλαβαν μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, καθώς και σχεδόν όλοι οι ενεργειακοί (και όχι μόνο) παίκτες της χώρας. Μάλιστα, ενδιαφέρον έδειξε και η Χαλυβουργία της οικογένειας Μάνεση, μετά την ανοιχτή πρόσκληση του κ. Παναγιωτάκη στη βιομηχανία.

in.gr

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024