Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
O κύβος ερρίφθη για τη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ

O κύβος ερρίφθη για τη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ

Μετά την ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης στη Γερουσία ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στην πρώτη του επιτυχία. Μια επιτυχία την οποία είχε άμεσα ανάγκη μετά τη σειρά των αποτυχιών στο ασφαλιστικό σύστημα.

Το νομοσχέδιο πέρασε από το δεύτερο σώμα του Κογκρέσου με μια ισχνή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων. Είναι η πρώτη φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και τρεις δεκαετίες και ο Αμερικανός Πρόεδρος έσπευσε να δηλώσει τον ενθουσιασμό του στο twitter αναφέροντας ότι η Γερουσία αποφάσισε τη μεγαλύτερη μείωση φόρων στην ιστορία. Ο συντηρητικός Γερουσιαστής Μιτς Μακ Κόνελ έκανε λόγο για ένα σημαντικό επίτευγμα στη χώρα.

«Πιστεύω πράγματι πως είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για τη χώρα μας, το οποίο οι άνθρωποι θα εκτιμήσουν αλλά προφανώς υπάρχει ακόμα ανάγκη να συζητηθεί το θέμα με τον κόσμο. Και θα το κάνουμε αυτό όλη τη χρονιά».

Οι 51 από τους 100 Γερουσιαστές ενέκριναν το πακέτο. Οι 48 Γερουσιαστές των Δημοκρατικών το απέρριψαν όπως ήταν αναμενόμενο και η απογοήτευσή τους ήταν προφανής όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σάμερ:

«Τι ντροπή. Είναι η απόλυτη ντροπή. Δεν πρόκειται για ιδεολογικές διαφορές. Είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που χρειάζεται η Αμερική. Δεν υπάρχει λόγος για μια μικρομεσαία οικογένεια να πληρώσει περισσότερους φόρους όταν οι επιχειρήσεις πληρώνουν λιγότερο. Εάν ήθελαν να βοηθήσουν τη μεσαία τάξη θα πρέπει να τους δώσουν πραγματικές φοροελαφρύνσεις. Ο πλούσιος θα πάρει πίσω πολύ περισσότερα χρήματα από έναν μικρομεσαίο. Αυτό είναι γεγονός, ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός».

Ευνοούνται οι πιο εύποροι

Μετά από μια σειρά αποτυχημένων προσπαθειών να καταργήσουν τις ρυθμίσεις που εισήχθησαν με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση «Obamacare» οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονταν επειγόντως μια επιτυχία.

Ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι παρουσιάζουν τις μεταρρυθμίσεις ως ιστορικές ενώ αντίθετα οι Δημοκρατικοί τις θεωρούν άδικες και σε δημοσκοπήσεις όπου ερωτάται η γνώμη του κόσμου φαίνεται να δικαιώνονται.

Στο νομοσχέδιο των 500 σελίδων προβλέπεται μεγάλη μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 35% στο 21%. Επίσης προβλέπεται μια σειρά φοροελαφρύνσεων για ανύπαντρους και ζευγάρια ωστόσο πολλές δαπάνες δεν θα μπορούν πλέον να εκπέσουν από το φορολογητέο εισόδημα, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Ακόμη παραμένουν οι επτά διαφορετικές φορολογικές διαβαθμίσεις αλλά ευνοούνται οι πλουσιότεροι. Το ανώτατο όριο στο φόρο εισοδήματος μειώθηκε από το 39,6% στο 37%. Εκτός αυτού οι πιο εύποροι θα επωφεληθούν και από το φόρο κληρονομίας, ο οποίος μειώνεται.

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η τυπική διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου μια και θα πρέπει να ξαναψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων και ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει εξαγγείλει συνέντευξη Τύπου.

Dpa / Μαρία Ρηγούτσου



Deutsche Welle

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024