Με ρυθμό χελώνας ο σχηματισμός κυβέρνησης
Η γερμανική κοινή γνώμη παρακολουθεί τις διαδικασίες με βήμα σημειωτόν στο Βερολίνο για προσέγγιση των θέσεων μεταξύ των κομμάτων του μεγάλου συνασπισμού. Επί τάπητος σήμερα οδικός χάρτης.

Η γερμανική κοινή γνώμη παρακολουθεί τις διαδικασίες με βήμα σημειωτόν στο Βερολίνο για προσέγγιση των θέσεων μεταξύ των κομμάτων του μεγάλου συνασπισμού. Επί τάπητος σήμερα οδικός χάρτης.
Λίγο πριν ξεκινήσει από το πρωί άλλος ένας γύρος διερευνητικών με τους επικεφαλής των δύο μεγάλων κομμάτων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων DGB Ράινερ Χόφμαν τάχθηκε υπέρ ενός σαφούς προσανατολισμού των συζητήσεων στην κατεύθυνση μεγάλου συνασπισμού. «Τα κόμματα στις συζητήσεις έχoυν επίγνωση των προκλήσεων στη Γερμανία και την Ευρώπη» είπε μιλώντας στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa. «Γι αυτό περιμένω ότι θα καταβληθούν σοβαρές προσπάθειες για αποτελέσματα μακράς πνοής που στο τέλος της ημέρας θα είναι αρκετά για σχηματισμό κυβέρνησης».
Οδικός χάρτης
Τα βλέμματα λοιπόν και πάλι στους πρωταγωνιστές ενός ακόμη γύρου, κατά μία έννοια, «προδιερευνητικών» για τις κυρίως διερευνητικές που αναμένεται να ξεκινήσουν εκτός απροόπτου τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, μια κοπιώδης διαδικασία που κινείται με πολύ αργό ρυθμό. Όπως και πριν από μία εβδομάδα, η σύνθεση του διαπραγματευτικού σχήματος αποτελείται από συνολικά 6 πολιτικούς, τους αρχηγούς της Χριστιανικής Ένωσης CDU/CSU και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος μαζί με τους επικεφαλής των Κ.Ο. Με το νέο χρόνο στην ομάδα θα προστεθούν κι άλλα κομματικά στελέχη. Σήμερα, η στενή διαπραγματευτική ομάδα καλείται να καθορίσει έναν οδικό χάρτη για τις επόμενες διερευνητικές και όλοι έχουν αποδεσμευθεί από τις άλλες υποχρεώσεις τους για την υπόλοιπη ημέρα.
Η υπηρεσιακή καγκελάριος Μέρκελ σκοπεύει, σύμφωνα τουλάχιστον με πληροφορίες από κύκλους του κόμματός της, να θέσει και τους τομείς, γύρω από τους οποίους θα εστιαστούν οι συζητήσεις. Πρόκειται για τομείς, όπως η Ευρώπη και το μεταναστευτικό, η ψηφιοποίηση, η υγεία και η περίθαλψη, η αγορά εργασίας και κοινωνικά θέματα. Ο επόμενος διευρυμένος γύρος δεν θα ξεκινήσει νωρίτερα από τις 7 Ιανουαρίου, μετά από το καθιερωμένο μικρό συνέδριο του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος, αρχές κάθε νέου χρόνου.
Προσδοκίες
Και ενώ η Άγκελα Μέρκελ έχει ξεκαθαρίσει ότι οτιδήποτε λιγότερο από μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού δεν ανήκει στον κύκλο των ενδιαφερόντων της, ο Ούλριχ Ζίλμπερμπαχ, επικεφαλής του Συνδέσμου Μονίμων Υπαλλήλων dbb με πάνω από 1,3 εκ. μέλη, τάχθηκε υπέρ μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. «Θα είχε να προσφέρει ευκαιρίες», δήλωσε στο dpa. «Τα χριστιανικά κόμματα με τους Φιλελευθέρους θα μπορούσαν να ακολουθήσουν μια σταθερή οικονομική πολιτική, με το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να ενισχύσουν το κοινωνικό προφίλ και μαζί με τους Πράσινους θα μπορούσαν να σπάσουν αποκλεισμούς σε οικολογικό επίπεδο».
Στο τραπέζι των προσδοκιών πέφτουν συνεχώς και νέες προτάσεις.Για παράδειγμα, σε δηλώσεις του στο Spiegel ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ περιμένει από το κόμμα του να δώσει περισσότερη προσοχή στην οικονομία, στη διαφύλαξη θέσεων εργασίας στη βιομηχανία και να στηρίξει τα συμφέροντα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των τεχνιτών. Ο Γενς Σπαν, μέλος της ομάδας των διερευνητικών, στην διαδικτυακή Rhein-Neckar ρίχνει το βάρος στον τομέα της περίθαλψης και επισημαίνει ότι θα πρέπει να βελτιωθούν η εκπαίδευση και η κατάρτιση.
Ειρήνη Αναστασοπούλου
Deutsche Welle
- «Ο Ολυμπιακός τον πρώτο λόγο για την απόκτηση του Τουμπέλις»
- Μέση Ανατολή: 25 δισ. δολάρια έχει κοστίσει ο πόλεμος στις εταιρείες – Η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται
- Έχω παιδιά: Πώς να γίνεις cool;
- Ρόδος: Μαρτυρία σοκ για το τροχαίο δυστύχημα – «Έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα, έκανε επικίνδυνους ελιγμούς»
- Κεφαλονιά: Σε βαρύ κλίμα το 40ήμερο μνημόσυνο για τη 19χρονη Μυρτώ – Συγκλονίζουν τα λόγια του πατέρα της
- Γαλλία: Δέκα νέα φερόμενα θύματα του Τζέφρι Έπσταϊν εμφανίστηκαν σε νέα έρευνα
- Ροντινέι: «Ο Ολυμπιακός θα γυρίσει πιο δυνατός – Είμαστε και πάντα θα είμαστε οι καλύτεροι στην Ελλάδα»
- Ryanair: Τα σχέδιά της για το σενάριο του «Αρμαγεδδώνα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 18.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-bhylviu-14464685-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442