Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Πολωνίας, που είναι πιθανόν να φθάσει μέχρι την αφαίρεση από τη Βαρσοβία του δικαιώματος ψήφου στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την άρνησή της να αποσύρει τις μεταρρυθμίσεις στο τομέα της δικαιοσύνης.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, λίγο μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αποφάσισε ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος κατάφωρης παραβίασης του κράτους δικαίου στην Πολωνία» και κατά συνέπεια ενεργοποιείται το άρθρο 7 της ευρωπαϊκής συνθήκης, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

«Σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης κράτους δικαίου»

Ο κ. Τίμερμανς εξήγησε ότι τα πρόσφατα νομοθετικά μέτρα στην Πολωνία επιδιώκουν να θέσουν το δικαστικό Σώμα της χώρας υπό τον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι μετά από δύο χρόνια στενής παρακολούθησης η Επιτροπή, σήμερα, είναι σε θέση να γνωρίζει ότι υπάρχει «σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης του κράτους δικαίου» στην Πολωνία.

Σημειώνεται, ότι η διαδικασία που κινεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενεργοποιώντας το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ, μπορεί, μεταξύ άλλων, να οδηγήσει σε αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Πολωνίας στο Συμβούλιο της ΕΕ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο απαιτεί ομοφωνία από τα κράτη-μέλη και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βικτόρ Ορμπάν, έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα συναινέσει στην αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Πολωνίας.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται επίκληση του άρθρου 7 στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr