Ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης θα αποδυναμωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, αν και θα παραμείνει ισχυρός, ενώ o πληθωρισμός θα παραμείνει πεισματικά κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ κυρίως λόγω της Γερμανίας, σημειώνει ο Huw Pill, o επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Goldman Sachs, σε συνέντευξη στο Capital.gr.

Όπως επισημαίνει, η πολύ διευκολυντική νομισματική πολιτική που ακολούθησε η ΕΚΤ για την αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών, κρατικών και τραπεζικών κρίσεων των τελευταίων ετών έχει συμβάλει στην εκτόξευση των τιμών των assets σε πολύ υψηλά επίπεδα. Υπάρχει ο κίνδυνος ότι, μόλις αρχίσει να αποσύρεται αυτή η πολιτική στήριξη, θα υπάρξει απότομη διόρθωση των τιμών τους, και αυτό καθιστά το έργο της ΕΚΤ πολύ δύσκολο.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό μέτωπο, όπως τονίζει, ακόμη και αν η οικονομική κατάσταση βελτιώνεται, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα οι συμμετέχοντες στην αγορά πρέπει να αποφύγουν τον εφησυχασμό απέναντι στους πολιτικούς κινδύνους. Η στήριξη των λαϊκιστικών κομμάτων παραμένει ισχυρή και τα αποτελέσματα των εκλογών του 2017 οδήγησαν στην «νομιμοποίησή» τους ως η κύρια αντιπολίτευση στις κυβερνήσεις. Εάν το δημοκρατικό εκκρεμές ταλαντωθεί και πάλι, η προοπτική της εκλογής μιας λαϊκιστικής κυβέρνησης δεν μπορεί να αποκλειστεί στον επόμενο ή στους επόμενους εκλογικούς κύκλους.

in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας