Πως ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης κατέστησε σαφές ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί με δηλώσεις του την Τρίτη.

«Η πυρηνική συμφωνία δεν θα καταρρεύσει (…) Αυτοί που ελπίζουν ότι ο Τραμπ θα προκαλέσει την κατάρρευσή της κάνουν λάθος», επεσήμανε ο Ροχανί σε ομιλία του, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

Τον Οκτώβριο ο Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε να επαναβεβαιώσει ότι το Ιράν συμμορφώνεται με τους όρους της συμφωνίας αυτής, που συνήφθη το 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και των έξι μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας, Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας).

Η απόφασή του άνοιξε ένα παράθυρο 60 ημερών στη διάρκεια του οποίου το Κογκρέσο θα έπρεπε να αποφασίσει αν θα επαναφέρει τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Το Κογκρέσο άφησε να περάσει η διορία χωρίς να λάβει απόφαση και πλέον ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να αποφασίσει ως τα μέσα Ιανουαρίου αν θέλει οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να μην επιβάλλουν ενεργειακές κυρώσεις στο Ιράν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr