H Γερμανία από το πρωί τιμά τη μνήμη των 12 θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης που έγινε ακριβώς πριν από ένα χρόνο, σε κεντρική χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου. Η πολιτική αλλά και η ανθρώπινη διαχείριση του τραγικού αυτού γεγονότος που βρήκε ουσιαστικά απροετοίμαστη τη χώρα, επικρίθηκε ιδιαίτερα από τους συγγενείς των θυμάτων. Τον περασμένο Μάρτιο η γερμανική κυβέρνηση όρισε τον Κουρτ Μπεκ πρώην πρωθυπουργό του κρατιδίου Ρηνανία-Παλατινάτο, ως εντεταλμένο της κυβέρνησης για τα θύματα και τους συγγενείς τους.

«Χρειάστηκε χρόνος»

«Νομίζω ότι όλοι εμείς στη Γερμανία πάντα λέγαμε ότι θα συμβεί και σε μας εδώ αυτό που συνέβη στη Γαλλία, αλλά στην πραγματικότητα δεν είχαμε προετοιμαστεί» παραδέχεται μιλώντας στη Deutsche Welle ο γερμανός πολιτικός. «Αυτό το γεγονός οδήγησε στη λανθασμένη εκτίμηση ότι ο τότε γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ συνομίλησε με τους συγγενείς των θυμάτων, άρα δεν χρειαζόταν συνάντηση και με την καγκελάριο και αυτό εξελήφθη από τους συγγενείς των θυμάτων ως μια σοβαρή παράλειψη».

Ο Κουρτ Μπεκ διευκρινίζει ότι δεν επρόκειτο για κακή πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά για λανθασμένη εκτίμηση. Χρειάστηκε, όπως τονίζει, να περάσει χρόνος μέχρις ότου αφομοιωθούν αντίστοιχες διαπιστώσεις με τις γαλλικές, ότι δηλαδή με την τρομοκρατική επίθεση χτυπήθηκε ο δυτικός πολιτισμός, ο καθένας ξεχωριστά και ότι σε μια τέτοια περίπτωση χρειάζεται συλλογική αντιμετώπιση. Τι θα πρέπει να γίνει όμως εδώ και στο εξής;

«Καταρχήν θα πρέπει στον τόπο μιας τέτοιας επίθεσης να δημιουργηθεί ένα σημείο, όπου οι άνθρωποι να βρίσκουν κάποιον τον οποίο να εμπιστευτούν και να μιλήσουν γιατί μέχρι τώρα δεν βρίσκουν κανένα. Το δεύτερο είναι, ότι θα πρέπει ο διαλόγος με ένα συγκεκριμένο συνομιλητή να παγιωθεί ως τακτική ώστε να μπορούν οι συγγενείς των θυμάτων να βρίσκουν παρηγοριά. Και το τρίτο είναι ότι θα πρέπει να μεταρρυθμίσουμε τις νομικές βάσεις, να αυξήσουμε τα χρήματα για άμεσες αποζημιώσεις και στο νόμο περί αποζημίωσης των θυμάτων να μην κάνουμε διαχωρισμό ανάμεσα στους Γερμανούς και τους πολίτες από την ΕΕ και σε αυτούς από τρίτες χώρες, θα πρέπει όλοι να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης».

Αγώνας για αποζημιώσεις

Στο θέμα των αποζημιώσεων, ο εργοδότης του πολωνού οδηγού της νταλίκας Λούκας Ούρμπαν, την οποία ο τρομοκράτης έκλεψε και έριξε στη χριστουγεννιάτικη αγορά, αφού πρώτα σκότωσε τον οδηγό, εγείρει σοβαρές κατηγορίες σε βάρος της γερμανικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι μέχρι τώρα έχει πάρει μόνο 10.000 Ευρώ ως αποζημίωση από ένα ειδικό ταμείο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Με τη βοήθεια γερμανού δικηγόρου κάνει αγώνα για να καλύψει το πραγματική ζημιά που υπέστη, «πολλαπλάσια των 10.000 ευρώ» όπως λέει.

Αλλά και η χήρα του οδηγού δηλώνει απογοητευμένη που η οικογένειά της δεν έλαβε ούτε ένα συλλυπητήριο τηλεγράφημα από τη γερμανική κυβέρνηση ή κάτι παρόμοιο όπως ανέφερε στη Deutsche Welle. Χθες συμμετείχε στη συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ μαζί με συγγενείς άλλων θυμάτων, όχι όμως οι γονείς του πολωνού οδηγού διότι εξακολουθούν να είναι οργισμένοι με τη γερμανική κυβέρνηση.

Φρανκ Χόφμαν (DW) / Ειρήνη ΑναστασοπούλουDeutsche Welle

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο