Στην τελική ευθεία η ψήφιση του κρατικού προυπολογισμού για το 2018 που παραδοσιακά λαμβάνει μορφή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αύριο, Τρίτη,  τα μεσάνυχτα αναμένεται να διεξαχθεί η ψήφιση του προυπολογισμού αφού θα έχουν προηγηθεί οι ομιλίες όλων των πολιτικών αρχηγών και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Επίθεση Γεροβασίλη κατά Μητσοτάκη

Κατά την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τη χθεσινή του ομιλία λέγοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ από «υπουργός των απολύσεων» διεκδικεί το ρόλο του «πρωθυπουργού – δημοπράτη» καθώς βλέπει το ελληνικό Δημόσιο ως «φιλέτο».

«Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων έγινε πράξη με την δική μας κυβέρνηση» τόνισε κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι «εντέχνως απαξίωσαν το Δημόσιο» και επισήμανε «θα είμαστε εδώ του χρόνου για το νέο προϋπολογισμό που θα οδηγήσει στη μετά-μνημονιακή εποχή με σταθερά βήματα».

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε πως το Φεβρουάριο θα ισχύσει η ρύθμιση για τις μετεγγραφές, που θα προβλέπει ότι οι φοιτητές που είναι αδέρφια θα μπορούν να σπουδάζουν στην ίδια πόλη. Η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί άμεσα, είπε ο υπουργός Παιδείας, σημειώνοντας επιπλέον πως σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, θα μπορούν να σπουδάζουν τα παιδιά τους στην πόλη που είναι η βάση της οικογένειας. Επίσης ανακοίνωσε ότι σήμερα μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία του Πανεπιστήμιου Δυτικης Αττικής.

Παπαδημητρίου: Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης

Ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου απο το βήμα της βουλής τόνισε πως τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2017 κατέγραψαν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ ήδη έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω τα δύο πρώτα τρίμηνα και κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί και για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Το ερχόμενο έτος -πρόσθεσε- θα προχωρήσουμε σε μια σειρά νέων θετικών μεταρρυθμίσεων που θα αφορούν, για παράδειγμα, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τη δημιουργία Ταμείου Μικροπιστώσεων, αλλά και την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ξεκαθαρίζοντας ότι θα είναι μεν ένα δημόσιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ωστόσο η λειτουργία της δεν θα είναι ανταγωνιστική αλλά θα αποτελέσει συμπληρωματικό βραχίονα στο υπάρχον τραπεζικό σύστημα, όπως συμβαίνει, άλλωστε, με όλες τις περιπτώσεις αναπτυξιακών τραπεζών σε όλον τον κόσμο, ανάλογα βέβαια πάντα με την ιδιαιτερότητα της κάθε χώρας.

«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή για την οικονομική της ανάταξη και δεν θα πρέπει να αφήσουμε τις σειρήνες των μικροσυμφερόντων να σταθούν εμπόδιο στην επιτάχυνση της οικονομικής πορείας της χώρας» υπογράμμισε και κατέληξε: «Εκείνα που χρειαζόμαστε περισσότερο απ’ όλα είναι η κοινωνική σταθερότητα και η εθνική συνεννόηση για να πετύχουμε το στοίχημα της ανάπτυξης».
Αννα Καραβοκύρη

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο