Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρυξέλλες: Η διαμάχη, οι συμφωνίες και το μέλλον της Ευρωζώνης

Βρυξέλλες: Η διαμάχη, οι συμφωνίες και το μέλλον της Ευρωζώνης

Με σοβαρές αντεγκλήσεις ανάμεσα στους ευρωπαίους ηγέτες και σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με το μέλλον της ΕΕ και την άμυνα κύλησαν οι εργασίες της Συνόδου στις Βρυξέλλες. Οι τόνοι ανέβηκαν όταν η συζήτηση έφτασε στην καυτά πατάτα του πρoσφυγικού που αποτελεί βασικό σημείο της ευρωπαϊκής ατζέντας τα τελευταία δύο χρόνια. Ικανοποίηση επικράτησε στο θέμα του Βrexit, ύστερα από μακρά περίοδο σκληρών διαβουλεύσεων, με το πράσινο φως για τη δεύτερη φάση των συνομιλιών να ανάβει.

Με σοβαρές αντεγκλήσεις ανάμεσα στους ευρωπαίους ηγέτες και σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με το μέλλον της ΕΕ και την άμυνα κύλησαν οι εργασίες της Συνόδου στις Βρυξέλλες.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν η συζήτηση έφτασε στην καυτά πατάτα του πρoσφυγικού που αποτελεί βασικό σημείο της ευρωπαϊκής ατζέντας τα τελευταία δύο χρόνια. Ικανοποίηση επικράτησε στο θέμα του Βrexit, ύστερα από μακρά περίοδο σκληρών διαβουλεύσεων, με το πράσινο φως για τη δεύτερη φάση των συνομιλιών να ανάβει.

Σημαντικό γεγονός αποτέλεσε και η στάση της Γερμανίας σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη. Όπως εκτίμησαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι αποφάσεις για το μέλλον της Ευρωζώνης δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν σε ένα εξάμηνο.

Ικανοποίηση εκφράστηκε και στο επίπεδο της Άμυνας, συγκεκριμένα για τη θέσπιση της «μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO)».

Ευρύ πεδίο σχολιασμών και επικρίσεων έχει ανοίξει η δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, σχετικά με την πολιτική για το προσφυγικό ζήτημα.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως είναι «απαράδεκτο να επιδεικνύεται αλληλεγγύη σε κάποιους τομείς και σε κάποιους άλλους όχι».

Σύγκλιση απόψεων στο συγκεκριμένο ζήτημα παρατηρήθηκε ανάμεσα σε Μέρκελ και Μακρόν. Ο γάλλοος πρόεδρος τόνισε ότι η αλληλεγγύη πρέπει να «επιδεικνύεται εντός της ΕΕ και όχι μόνο προς χώρες εκτός της ΕΕ».

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπενθύμισε ότι οι συζητήσεις στο μεταναστευτικό θα συνεχιστούν με την προοπτική να επιτευχθεί συμφωνία ως τον Ιούνιο του 2018.

Aπό την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι ποσοστώσεις στις μετεγκαταστάσεις, αλλά η ουσία των μετεγκαταστάσεων.

Την αντίθεσή της στην πρόταση Τουσκ εξέφρασε η Ελλάδα σε μια περίοδο που οι αφίξεις προσφύγων έχουν αυξηθεί στα νησιά, ενώ η εικόνα στους καταυλισμούς μαρτυρά το μέγεθος του προσφυγικού δράματος.

Η πολιτική των ποσοστώσεων στο προσφυγικό υιοθετήθηκε από την ΕΕ ώστε να καταμερίζεται ισοδύναμα το βάρος της κρίσης. Η Πολωνία, η χώρα του Τουσκ, δεν έχει κρύψει ωστόσο την υποστήριξή της στην πολιτική των κλειστών συνόρων.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων του Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο, που θα επικεντρώνεται στη μεταβατική περίοδο και τη μελλοντική εμπορική σχέση.

Για πρόοοδο στις συνομιλίες μίλησαν οι Τερέζα Μέι και Άνγκελα Μέρκελ.

«Θα ξεκινήσουμε τις συνομιλίες για τη μελλοντική σχέση μας, θα τις ξεκινήσουμε αμέσως και επίσης θα μιλήσουμε για την περίοδο υλοποίησης που θα δώσει περισσότερη σιγουριά στις επιχειρήσεις και στα μεμονωμένα πρόσωπα» τόνισε η βρετανίδα πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News.

Η Μέι τόνισε ότι απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν αλλά επανέλαβε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με το Λονδίνο για τους μελλοντικούς δεσμούς της με τη Βρετανία μετά το Brexit, που είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου 2019» ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ.

Στις διαπραγματεύσεις της δεύτερης φάσης για τη μεταβατική περίοδο και για το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων, συνεχίζουν να ισχύουν, στο σύνολό τους, οι κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2017 και πρέπει να γίνουν σεβαστές.

Την ικανοποίησή τους για τη θέσπιση της «μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO)» στην άμυνα εξέφρασαν οι «27» αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ στα συμπεράσματα που υιοθέτησαν σχετικά με τον τομέα της ασφάλειας και άμυνας.

Ειδικότερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τα συμμετέχοντα κράτη – μέλη να παρουσιάσουν αποτελέσματα όσον αφορά τα εθνικά τους σχέδια εφαρμογής, ενώ παράλληλα ζήτησε να συνεχιστούν οι εργασίες για το Ευρωπαϊκό Ταμείο ‘Αμυνας και να εγκριθεί ταχέως, εντός του 2018, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα βιομηχανικής ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας, αρκετά έγκαιρα ώστε να χρηματοδοτηθούν τα πρώτα έργα ανάπτυξης δυνατοτήτων το 2019.

Στην πεποίθηση ότι είναι απαραίτητη η διεξαγωγή συζήτησης για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης συγκλίνουν Γαλλία και Γερμανία. Μετά τις εργασίες της Συνόδου στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είπε ότι στόχος είναι να ληφθούν οι «πρώτες αποφάσεις» τον Ιούνιο, ενώ η γερμανίδα Καγκελάριος εξέφρασε τη βούλησή της να υπάρξει συμφωνία για το μέλλον της ευρωζώνης. Ο γάλλος πρόεδρος, από την πλευρά του, εκτίμησε ότι ως τον Ιούνιο του 2018 θα έχει επιτευχθεί συμφωνία για το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

«Θα βρούμε μια κοινή λύση γιατί το χρειάζεται η Ευρώπη» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε: «υπάρχει η βούληση και αυτό είναι το σημαντικό».

Ανέφερε ότι τώρα που η ΕΕ βρίσκεται σε «καλύτερη θέση», όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση, είναι η κατάλληλη περίοδος να γίνει αυτή η συζήτηση με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης οικονομικής σύγκλισης μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Tη σύγκληση νέας Συνόδου Κορυφής των χωρών του ευρώ τον ερχόμενο Μάρτιο ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προκειμένου να συνεχιστεί η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της χρονιάς, στόχος είναι να ληφθούν οι «πρώτες αποφάσεις» τον Ιούνιο και γι’ αυτό τους επόμενους έξι μήνες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούνται να επικεντρωθούν στους τομείς που υπάρχει «σύγκλιση», δηλαδή στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Sports in

Η μεγαλύτερη βραδιά στην ιστορία του Ολυμπιακού

Λίγο πριν την συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής, ο Ολυμπιακός ζει την μεγαλύτερη βραδιά της ιστορίας του με την πρόκριση στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024