Είναι οι εκλογές που πολλοί πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να διαμορφώσουν το μέλλον της Ισπανίας ανοίγοντας τον δρόμο για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας. Αλλά το στρατόπεδο των αυτονομιστών είναι διχασμένο – και η ηγέτιδα του αριστερού εθνικιστικού κόμματος που προηγείται στις δημοσκοπήσεις απογοητεύει ακόμη και πιστούς οπαδούς της απόσχισης.

Σύμφωνα με το Βήμα καθώς η εκστρατεία για τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου φτάνει στο αποκορύφωμά της, οι πολιτικοί ηγέτες αγνοούν την παραδοσιακή τους εστίαση σε ζητήματα όπως η οικονομία και έχουν μετατρέψει την ψηφοφορία σε αγώνα μεταξύ δύο συνασπισμών – των αποσχιστών και των ενωτικών.

Οι προσπάθειες της Αριστεράς Catalunya en Comú να δώσει έμφαση σε ζητήματα όπως η υγεία και η εκπαίδευση απέτυχαν παταγωδώς – στο κρίσιμο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ της περασμένης Πέμπτης με τη συμμετοχή όλων των κύριων κομμάτων κυριάρχησε το εθνικό ζήτημα.

Εμφανώς απούσα ανάμεσα στους επτά ηγέτες ήταν η Μάρτα Ροβίρα, γενική γραμματέας της αριστερής εθνικιστικής Esquerra Repúblicana Catalunya (ERC), του κόμματος που βρίσκεται σήμερα μπροστά, με ένα μικρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Ο ηγέτης του ERC και πρώην αντιπρόεδρος Οριόλ Τζουνκέρας κρατείται στη Μαδρίτη για τον ρόλο του στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τον Οκτώβριο, και έχρισε τη Ροβίρα αντικαταστάτριά του στην εκστρατεία.

Αν και η Ροβίρα είναι φανατική υπέρμαχος της ανεξαρτησίας, ο Τζουνκέρας μπορεί να μετανιώσει για την επιλογή του. Μέρος του προβλήματος είναι η γλώσσα. Παρ’ όλο που η ισπανική είναι η μητρική γλώσσα των μισών Καταλανών, η Ροβίρα μιλάει μόνο καταλανικά. Αυτό ήταν προφανώς ένας αρνητικός παράγοντας στην τηλεμαχία με την Ινές Αριμάδας, ηγέτιδα του κεντρώου κόμματος Ciutadans, η οποία τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας και αναδείχθηκε σαφώς νικήτρια στη μεταξύ τους αντιπαράθεση.

Λίγες ημέρες αργότερα, η Ροβίρα υπέστη την ίδια μοίρα σε άλλη συζήτηση, αυτή τη φορά με τον υποψήφιο της Esquerra Ραούλ Ρομέβα, ο οποίος μιλάει πολλές γλώσσες.

Μία αναπληρώτριά της αντικατέστησε τη Ροβίρα στο ντιμπέιτ της Πέμπτης καθώς η ίδια ήταν αλλού. Την επόμενη ημέρα ακύρωσε μια συνέντευξη Τύπου, ισχυριζόμενη ότι ήταν αδιάθετη, αν και φαίνεται πως ανέρρωσε γρήγορα και μίλησε σε εκδήλωση του κόμματος το ίδιο βράδυ.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο