Θορυβημένη για το προσφυγικό, όχι μόνο για τις συνθήκες διαβίωσης στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και για τις διαστάσεις που προσλαμβάνει το θέμα στην Ευρώπη, είναι πλέον η κυβέρνηση.

Η συνάντηση Τσίπρα, Γιουνκέρ και Μέρκελ την Παρασκευή στις Βρυξέλλες -στην οποία θα παραστεί και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπορίσοφ- προέκυψε ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού. Στόχος του να «εξουδετερώσει» την αρνητική για την Ελλάδα πρόταση Τουσκ για κατάργηση της υποχρεωτικής υποδοχής προσφύγων από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ-3, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «άκαιρη και άστοχη».

Προβληματίζει η πρόταση Τουσκ για το προσφυγικό

Πίσω από τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο Μαξίμου διαβλέπουν την προσπάθεια του Πολωνού πολιτικού να αβαντάρει τους «σκληρούς» της ομάδας του Βίζεγκραντ – μεταξύ των οποίων και η χώρα του.

Στη συνάντηση των Βρυξελλών θα συζητηθούν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπό το πρίσμα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Το Μαξίμου επιδιώκει να συνδέσει άμεσα τη συνάντηση με την επίσκεψη Έρντογαν στην Αθήνα και όσα δήλωσε ο Πρωθυπουργός ότι συμφώνησαν οι δύο ηγέτες για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Ανεξαρτήτως συμφωνίας, η Ελλάδα πρόκειται να δηλώσει στις Βρυξέλλες έτοιμη διά στόματος Τσίπρα να αναλάβει τις ευθύνες της. Η πρόθεση – και άμεση ανάγκη – αποσυμφόρησης των νησιών του Αιγαίου και η προώθηση στην ενδοχώρα ακόμη και όσων αιτούνται ασύλου (σ.σ.: μέχρι σήμερα, θα έπρεπε να παραμείνουν στα νησιά μέχρι να εξεταστεί η αίτησή τους) σημαίνει ότι η Αθήνα θα προχωρήσει σε δεσμεύσεις για τη δημιουργία νέων κέντρων κράτησης «κλειστού τύπου». Όπως αυτά της Αμυγδαλέζας, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πολέμησε προεκλογικά και με τα οποία εξακολουθούν να διαφωνούν οι υποστηρικτές της πολιτικής των «ανοικτών συνόρων».

Θετικό για την ελληνική πλευρά δείχνει πάντως ότι διαθέτει συμμάχους στις Βρυξέλλες, με πρώτο τον πρόεδρο της Κομισιόν. Επίσης, μετά τις σκληρές δηλώσεις του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς τάχθηκε κατά της πρότασης Τουσκ. Δριμεία ήταν η κριτική που άσκησε από τις Βρυξέλλες και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Είτε θα βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση για το θέμα της μετανάστευσης ή δεν θα υπάρξει λύση», δήλωσε.

Ανοιχτή διαφωνία με τις προτάσεις Τουσκ εκφράζει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να τονίσει κατά τη διάρκεια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πως οι επίμαχες προτάσεις υπονομεύουν ευθέως τις αρχές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Θα τονίσει επίσης πως πρέπει να υπάρχει δίκαιη κατανομή των προσφύγων, ανάλογα με το μέγεθος και τις οικονομικές δυνατότητες κάθε χώρας, αλλά και την άμεση ανάγκη υιοθέτησης προγραμμάτων προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων και οικογενειακής επανένωσης των προσφύγων.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο