Σταθεροποιητικά οι διεθνείς αγορές σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Alpha Bank. Το ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα στη σύσκεψη της Fed. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς κατά 0,25%. Στις ΗΠΑ ο δείκτης εμπιστοσύνης μικρών επιχειρήσεων NFIB αυξήθηκε το Νοέμβριο σε υψηλό (107,5, εκτίμηση: 104, Οκτώβριος: 103,8) από το 1983, συμβαδίζοντας με ενισχυμένη αναπτυξιακή δυναμική.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού παρουσίασε το Νοέμβριο μηνιαία αύξηση (0,4%) για πέμπτο συνεχόμενο μήνα και σε ετήσια βάση κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο (3,1%) από τον Ιανουάριο του 2012. Η πλειοψηφία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Γερουσία περιορίσθηκε κατά μια ψήφο σε 51-49, καθώς ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στην Αλαμπάμα (Moore) ηττήθηκε από τον υποψήφιο του Δημοκρατικού κόμματος (Jones), γεγονός που πιθανόν να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις Γερουσίας-Βουλής για την κατάρτιση της τελικής μορφής του φορολογικού νομοσχεδίου.

Στη Γερμανία ο δείκτης προσδοκιών ZEW υποχώρησε το Δεκέμβριο στις 17,4 μονάδες (εκτίμηση: 18, Νοέμβριος: 18,7), ωστόσο διατηρήθηκε υψηλότερα του μέσου όρου δώδεκα μηνών (16,4). Σύμφωνα με την τελική μέτρηση, ο πληθωρισμός στη Γερμανία διαμορφώθηκε το Νοέμβριο στο 1,8% (εκτίμηση: 1,8%, Οκτώβριος: 1,6%). Στη Μ. Βρετανία ο πληθωρισμός αυξήθηκε το Νοέμβριο σε υψηλό (3,1%, εκτίμηση: 3%, Οκτώβριος: 3%) από το Μάρτιο του 2012. Ο δομικός πληθωρισμός διατηρήθηκε το Νοέμβριο αμετάβλητος στο 2,7%, όπως αναμενόταν.

Στη Μ. Βρετανία αναμένεται το ποσοστό ανεργίας και στην Ευρωζώνη η βιομηχανική παραγωγή Οκτωβρίου. Στις ΗΠΑ ανακοινώνεται ο πληθωρισμός Νοεμβρίου. Πραγματοποιείται σήμερα η σύσκεψη της Fed και αναμένονται οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις μακροοικονομικών μεγεθών και η συνέντευξη τύπου της Προέδρου της Fed.

in.gr