Το μεταναστευτικό είμαι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα συνεδριάσει την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ωστόσο δεν αναμένεται να υιοθετηθούν αποφάσεις, σύμφωνα με πηγή του Συμβουλίου των ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου θα υπάρχει κάποιο σχετικό σημείωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντοναλντ Τουσκ προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, τόνισε η ίδια πηγή, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η συζήτηση θα είναι γενική και ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στην Σύνοδο που θα γίνει τον Ιούνιο του 2018, σημειώνοντας εκ παραλλήλου ότι είναι γνωστή η άποψη του Τουσκ ότι το ζήτημα των μετεγκαταστάσεων των προσφύγων και του προσδιορισμού συγκεκριμένων ποσοστών που οφείλουν να απορροφούν τα κράτη μέλη δεν αποδίδει.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται, επίσης, να προτείνει τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού οικονομικής στήριξης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, το οποίο, όπως επισημαίνουν κύκλοι προσκείμενοι στην προεδρία, είναι ένα πρόβλημα που θα απασχολεί για χρόνια την ΕΕ.

Κατά τα άλλα, η σύνοδος κορυφής θα ξεκινήσει την Πέμπτη το απόγευμα με βασικό αντικείμενο συζήτησης την ευρωπαϊκή άμυνα και τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Παρών στη συνεδρίαση θα είναι και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ.

Επίσης, αναμένεται να συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας όπου θα υπάρξει κοινή γαλλογερμανική τοποθέτηση. Θα συζητηθούν ακόμη οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στην Ιερουσαλήμ, μετά από αίτημα που υπέβαλε η βελγική αντιπροσωπεία.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνόδου αναμένεται να συνεδριάσουν και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ. Με δεδομένο ότι στη Γερμανία δεν έχει ακόμα σχηματιστεί κυβέρνηση, δεν τίθεται θέμα υιοθέτησης συγκεκριμένων αποφάσεως. Και για το θέμα αυτό η συζήτηση θα είναι γενικού χαρακτήρα και η υιοθέτηση συγκεκριμένων αποφάσεων μετατίθεται τουλάχιστον για το Ιούνιο του 2018.

Κύκλοι προσκείμενοι στο Συμβούλιο σημείωναν πάντως ότι είναι η πρώτη φορά που συγκαλείται Σύνοδος Κορυφής της ζώνης του ευρώ χωρίς να υπάρχουν συνθήκες κρίσης. Επίσης, μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι και το Brexit.

ΑΠΕ/Reuters,in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο