«Η ανάβαση ενός μεγάλου βουνού, όπως ο Όλυμπος, χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή, προετοιμασία, εκπαίδευση και σωστή εκτίμηση των δυνατοτήτων μας», επεσήμανε ο επιθεωρητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόρειας Ελλάδας, Δημοσθένης Αναγνωστάκης.

«Η ανάβαση ενός μεγάλου βουνού, όπως ο Όλυμπος, χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή, προετοιμασία, εκπαίδευση και σωστή εκτίμηση των δυνατοτήτων μας», επεσήμανε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» ο επιθεωρητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόρειας Ελλάδας, Δημοσθένης Αναγνωστάκης.

Με αφορμή το τρίτο συμβάν που σημειώθηκε στον Όλυμπο και είχε ως αποτέλεσμα ένας ακόμη άνθρωπος, ηλικίας 55 ετών, να χάσει τη ζωή του στη διάρκεια αναρρίχησης ο κ. Αναγνωστάκης εξήγησε ότι «ο Όλυμπος είναι ένα μεγάλο βουνό, το οποίο δεν είναι εύκολο να «κλείσουμε». Δεν επιτρέπεται, άλλωστε, κάτι τέτοιο. Συγχρόνως, όμως, είναι και ένας τουριστικός προορισμός. Επομένως, η τήρηση των κανόνων ασφαλείας και η διαχείριση της αναψυχής επαφίεται σε εκείνους που τον χρησιμοποιούν».

Όπως είπε, τα ατυχήματα στον Όλυμπο και οι επιχειρήσεις διάσωσης είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Ωστόσο, δεν λαμβάνουν δημοσιότητα, είτε επειδή δεν έχουν ατυχή κατάληξη είτε επειδή δεν έχουν αυτή τη χρονική πυκνότητα. Παρόλα αυτά είναι αρκετοί οι τραυματίες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και μέλη των ορειβατικών συλλόγων, οι οποίοι είναι και πιο οργανωμένοι και πιο εκπαιδευμένοι.

«Συνεπώς, όταν ακόμη και εκείνοι που έχουν την κατάλληλη υποδομή τυχαίνει συχνά να κινδυνεύσουν, φανταστείτε πόσο μεγαλύτερος κίνδυνος ελλοχεύει για τους ελεύθερους αναρριχητές» σημείωσε ο κ. Αναγνωστάκης, ο οποίος τόνισε πως στην «πράξη φαίνεται πως δεν γνωρίζουν πώς να ερμηνεύσουν τις κλιματολογικές συνθήκες».

«Μπορεί για παράδειγμα, οι κλιματολογικές συνθήκες από τα Πριόνια και πάνω να είναι εντελώς διαφορετικές. Να βλέπουμε δηλαδή στους πρόποδες λιακάδα και άπνοια που μας προδιαθέτει για έναν περίπατο αλλά όταν ανεβαίνουμε υψόμετρο οι συνθήκες αλλάζουν. Πάνω από τα 1.000 μέτρα στον ίδιο χρόνο μπορεί να έχει χιονοθύελλα», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον επιθεωρητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόρειας Ελλάδας παρόλο που βγαίνουν οδηγίες και δελτία τόσο από τους δήμους, το δασαρχείο και την περιφέρεια, όσο και από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, φαίνεται «πως κάποιοι χρήστες του Ολύμπου δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι. Εμπειρικά επίσης διαπιστώνω ότι γίνεται από πολλούς υπερεκτίμηση στων δυνατοτήτων τους».

Όσοι ανεβαίνουν στον Όλυμπο πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους κινδύνους, όπως επεσήμανε ο κ. Αναγνωστάκης και να μην ξεχνούν ότι και ο διασώστες που επιχειρούν είναι άνθρωποι που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, ενώ και τα κόστη σε κάθε μεγάλη επιχείριση είναι πολύ υψηλά.

«Η Ελληνική Πολιτεία έχει επιλέξει να παρέχει υπηρεσίες διάσωσης και συνδρομής ασφάλειας, ατελώς. Υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη όπου γίνεται κοστολόγηση και χρέωση, άλλα δεν χρησιμοποιείται» σημείωσε και πρόσθεσε ότι εκείνο που πρέπει όλοι να γνωρίζουν όμως είναι ότι ο «μηχανισμός καταπονείται και τα κόστη είναι πολύ υψηλά. Σε κάθε επιχείρηση διάσωσης υπάρχει επισφάλεια και για το ανθρώπινο δυναμικό που επιχειρεί».

«Λυπάμαι που το λέω» κατέληξε ο κ. Αναγνωστάκης, «αλλά ίσως τέτοια ατυχή περιστατικά να λειτουργήσουν ως παράδειγμα προς αποφυγή. Ας μην προβάλουμε μόνο τις περιπατητικές χαρές αλλά και τους κινδύνους».

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr