
ESM: Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για επιτυχή έξοδο τον Αύγουστο
Η τάση για την Ελλάδα είναι θετική και θα βελτιωθεί περαιτέρω, αν η τρίτη αξιολόγηση ολοκληρωθεί σύντομα, με την εκπλήρωση των δεσμεύσεων του προγράμματος που έχουν απομείνει, δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την Ελλάδα, Νικολά Τζιαμαριόλι.
Η τάση για την Ελλάδα είναι θετική και θα βελτιωθεί περαιτέρω, αν η τρίτη αξιολόγηση ολοκληρωθεί σύντομα, με την εκπλήρωση των δεσμεύσεων του προγράμματος που έχουν απομείνει, δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την Ελλάδα, Νικολά Τζιαμαριόλι.
Mιλώντας στο 19ο ετήσιο συνέδριο Invest in Greece, που γίνεται στη Νέα Υόρκη, τόνισε πως «αν η Ελλάδα συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, θα ακολουθήσει το ίδιο υπόδειγμα των άλλων χωρών που ήταν σε πρόγραμμα του ESM/EFSF.
Οι αποδόσεις και τα spreads των ελληνικών ομολόγων είναι ακόμη υψηλά, αλλά είναι σε πτωτική τροχιά, σημείωσε ο αξιωματούχος του ESM, τονίζοντας ότι η Ελλάδα χρηματοδοτήθηκε από την αγορά τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο εκτέλεσε τη μεγαλύτερη άσκηση διαχείρισης στοιχείων παθητικού που έχει γίνει στην ιστορία, με την ανταλλαγή των ομολόγων που είχαν εκδοθεί με το PSI το 2012.
Αναφορικά με το ελληνικό χρέος, ο κ. Τζιαμαριόλι είπε ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο πολύ το απόθεμά του αλλά οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησής του. «Για να διατηρηθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες υπό έλεγχο, η Ελλάδα θα πρέπει να εμμείνει στην πορεία πρωτογενών πλεονασμάτων, για την οποία έχει δεσμευθεί», είπε.
Στο σημείο αυτό, τόνισε ότι ο ESM υλοποίησε φέτος με επιτυχία τα λεγόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Ο ESM, είπε, εκτιμά ότι τα μέτρα αυτά θα μειώσουν τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060 και κατά περίπου τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας προς το ΑΕΠ κατά περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες, περισσότερο από ότι προβλεπόταν αρχικά.
Η Ελλάδα, κατέληξε ο Τζιαμαριόλι, πρέπει να συνεχίσει να μεταρρυθμίζει την οικονομία της, ώστε να μπορέσει να εξέλθει με επιτυχία από τον τρίτο πρόγραμμα βοήθειας τον επόμενο Αύγουστο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr
- Σιδηρόδρομος: Εκτός τροχιάς οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το ETCS – 3,5 χρόνια μετά τα Τέμπη εκτός λειτουργίας
- ΠΑΣΟΚ: Πέμπτο «χτύπημα» στις «άγνωστες πτυχές του Ελλάδα 2.0»
- H άγνωστη μπουτίκ του Παρισιού που ψωνίζουν Τζάρβις Κόκερ και Άλεξ Τέρνερ – Ούτε διαφημίσεις, ούτε εκπτώσεις
- Γαλλία – Ελλάδα 66-65: Ήττα σε «νεκρό» χρόνο για την Εφήβων και τρίτη θέση στο Group A
- Πλαστικές σφαίρες στη Μαγιόρκα κατά διαδηλωτών – Οκτώ τραυματίες στην κινητοποίηση κατά του υπερτουρισμού
- Προειδοποίηση για πολυανθεκτικό βακτήριο που μπορεί να μεταδίδεται από κατοικίδια

