Για μία ακόμη φορά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας
δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν και πάλι νεκροί στη Μόρια της
Λέσβου λόγω των άσχημων συνθηκών που επικρατούν στον καταυλισμό
προσφύγων καλώντας ταυτόχρονα «όσους ανησυχούν για τα ανθρώπινα
δικαιώματα να διαμαρτυρηθούν στις Βρυξέλλες».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε στα hotspot στα ελληνικά νησιά, αλλά και στη συμφωνία με την Τουρκία.
Σε ερώτηση εάν η Μόρια της Λέσβου έχει προετοιμαστεί καλύτερα ενόψει του χειμώνα, σε σύγκριση με πέρυσι, όταν πρόσφυγες πέθαναν από το κρύο, ο υπουργός απαντά ότι το αργότερο έως τις 15 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία:

«Ήδη, στέλνουμε περισσότερο εξοπλισμό και τρόφιμα στον καταυλισμό. Ωστόσο, το κλειδί είναι ο αριθμός των νεοαφιχθέντων. Εάν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, τότε πιστεύω ότι έχουμε προετοιμαστεί καλά. Σκεφτόμαστε να κλείσουμε και δωμάτια ξενοδοχείων».

Ερωτηθείς εάν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν και πάλι θύματα, ο Γ. Μουζάλας απαντά: «Όχι, δεν μπορώ να το κάνω. Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση».

«Όλοι όσοι ανησυχούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα έπρεπε να διαμαρτυρηθούν στις Βρυξέλλες»
Ερωτηθείς γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρά σε μετεγκατάσταση των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα, προκειμένου να αποσυμφοριστούν τα νησιά ο κ. Μουζάλας τόνισε. «Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκία προβλέπει αυτό τον περιορισμό σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. (Όλοι οι αιτούντες άσυλο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, πρέπει να μένουν στα hotspot των νησιών μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους)».

Η συμφωνία είναι δεσμευτική και για τις δυο πλευρές, πρόσθεσε. «Θα έπρεπε να διαλύσουμε τους προσφυγικούς καταυλισμούς και να αφήσουμε να καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία; Όχι, δεν θα το κάνουμε. Αυτό είναι προς το συμφέρον και της ΕΕ» σημειώνει ο κ. Μουζάλας.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχεται μεν ότι πρόκειται για μια διαφιλονικούμενη συμφωνία, ωστόσο, όπως λέει, «[…] είναι επίσης αλήθεια ότι η συμφωνία έχει οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των νεοαφιχθέντων προσφύγων κατά 97%. Όλοι όσοι ανησυχούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα έπρεπε να πάνε στις Βρυξέλλες και να διαμαρτυρηθούν εκεί, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των άμεσων επαναπροωθήσεων, από την Τουρκία στην Ευρώπη, μέσω του μηχανισμού μετεγκατάστασης. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, θα χτίζουμε και άλλους καταυλισμούς όπως αυτόν στη Μόρια».

in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας