Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιερουσαλήμ: Προειδοποίηση Φατάχ για κλιμάκωση κινητοποιήσεων

Ιερουσαλήμ: Προειδοποίηση Φατάχ για κλιμάκωση κινητοποιήσεων

Ο υπουργός Άμυνας ελπίζει σε περιορισμό των διαδηλώσεων των Παλαιστινίων. Ο εκπόσωπος της Φάταχ προειδοποίησε για "τις επικίνδυνες πολιτικές συνέπειες" της απόφασης της Ουάσινγκτον

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Αβίγγκντορ Λίμπερμαν, δήλωσε σήμερα Κυριακή ότι ελπίζει να πλησιάζουν προς το τέλος τους οι βίαιες διαδηλώσεις των Παλαιστινίων κατά της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Ελπίδα μας είναι ότι όλα ηρεμούν και ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα χωρίς ταραχές και βία», δήλωσε ο Λίμπερμαν σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ, Μουνίρ Γιαγκούμπ δήλωσε στο Sputnik ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις «θα ενισχυθεί η μάχη του παλαιστινιακού λαού για τη χώρα τους και ενάντια στους εποίκους και τις δυνάμεις κατοχής (…) Η αντίσταση είναι νόμιμο δικαίωμα ενός λαού υπό κατοχή».

Παράλληλα ο Γιαγκούμπ εκτίμησε ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον θα έχει επικίνδυνες πολιτικές συνέπειες και κατήγγειλε ότι αντίκειται στους διεθνείς κανόνες.

«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να θεωρούνται αμερόληπτοι μεσολαβητές στη διευθέτηση του Μεσανατολικού. Η απόφαση (του Τραμπ) θα έχει πολύ επικίνδυνες πολιτικές συνέπειες», τόνισε.

«Η απόφαση αντίκειται σε όλους τους διεθνείς κανόνες, αντίκειται στον όρο ότι θα πρέπει να ληφθεί μόνο αφού έχει επιτευχθεί μια τελική λύση (στη σύγκρουση Παλαιστινίων- Ισραηλινών», κατέληξε ο εκπρόσωπος της Φατάχ.

Να σημειωθεί ότι εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος της Φατάχ, Μαχμουτ Αμπάς αποφάσισε να μην συναντηθεί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς όταν αυτός επισκεφθεί το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη στα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον σύμβουλό του Μάζντι αλ Χαλίντι.

Στο μεταξύ οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, που συνεδρίασαν χθες στο Κάιρο, κάλεσαν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ανακαλέσει την απόφασή του.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν νωρίς σήμερα το πρωί οι Άραβες υπουργοί εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ «χάνουν τον ρόλο τους του μεσολαβητή και του ανάδοχου στη διαδικασία ειρήνευσης» μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων και ζητούν «να ανακαλέσουν την απόφασή τους για την Ιερουσαλήμ».

Χθες Παλαιστίνιοι βγήκαν ξανά στους δρόμους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική όχθη, όπως και στη Λωρίδα της Γάζας. Έριξαν πέτρες εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών, οι οποίοι απάντησαν με πλαστικές ή πραγματικές σφαίρες και δακρυγόνα, σύμφωνα με τον στρατό. Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ η αστυνομία διέλυσε τους διαδηλωτές με βομβίδες κρότου.

Σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο, 171 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στη Δυτική Όχθη και 60 στη Λωρίδα της Γάζας χθες. Επιπλέον δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στα επεισόδια της Παρασκευής και ακόμη δύο στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, σε απάντηση για τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ανώτερος αξιωματικός του ισραηλινού στρατού, ο στρατηγός Γιόαβ Μορντεχάι, προειδοποίησε χθες ότι αν συνεχιστούν οι εκτοξεύσεις ρουκετών από την Γάζα, το Ισραήλ θα απαντήσει με «επώδυνο» τρόπο.

Σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε διάφορες χώρες: Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, το Κουβέιτ και το Παρίσι.

ΑΠΕ/Reuters/Sputnik,in.gr

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024