Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Ξανθός: Πολιτικό όχι επιχειρηματικό θέμα η πρόσβαση στα φάρμακα

«Η πρόσβαση των ασθενών της χώρας στα καινοτόμα φάρμακα είναι ένα πολιτικό και όχι ένα επιχειρηματικό ζήτημα», επανέλαβε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στη συνάντηση που είχε με έλληνες Ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες.

«Η πρόσβαση των ασθενών της χώρας στα καινοτόμα φάρμακα είναι ένα πολιτικό και όχι ένα επιχειρηματικό ζήτημα», επανέλαβε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στη συνάντηση που είχε με έλληνες Ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ξανθός λαμβάνει μέρος στο Συμβούλιο Υπουργών στο οποίο θα συζητηθεί και το ελληνικό διάβημα για το θέμα της πρόσβασης στα καινοτόμα φάρμακα, με αφορμή το αίτημα της φαρμακευτικής εταιρείας Roche να αποσύρει από τη Θετική Λίστα ογκολογικό φάρμακο για το μελάνωμα.

Στη συνάντηση που είχε με τους έλληνες Ευρωβουλευτές (Δ.Παπαδημούλης και οι ευρωβουλευτές κ.κ. Στ. Κούλογλου, Μ. Κεφαλογιάννης, Σ. Σακοράφα, Κ. Χρυσόγονος, Γ. Γραμματικάκης , Κ. Παπαδάκης , Ν. Ανδρουλάκης και Ν. Μαριάς) ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις δυσκολίες του συστήματος Υγείας και επανέλαβε ότι «η πρόσβαση των ασθενών της χώρας στα καινοτόμα φάρμακα είναι ένα πολιτικό και όχι ένα επιχειρηματικό ζήτημα».

Στη συνέχεια ο κ. Ξανθός είχε συνάντηση με την πρόεδρο της ευρωομάδας της Αριστεράς Γκαμπι Ζιμμερ. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η καθολική και ισότιμη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των πολιτών, ενώ ειδικά αναφορά έγινε στην εγγυημένη πρόσβαση όλων στα καινοτόμα φάρμακα και τα πολύ χαμηλά όρια του κλειστού προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης που οδηγούν στην αυξημένη επιβάρυνση των φαρμακευτικών εταιρειών με rebate και claw back.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας συναντήθηκε με την Ευρωβουλευτή Μίριαμ Νταλι, συντονίστρια της ομάδας των Σοσιαλιστών στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καλύπτει θέματα Υγείας. Ο Ανδρέας Ξανθός έκανε λόγο για «επιθετικές» εταιρικές πρακτικές και εκβιασμούς στο θέμα της πρόσβασης των πολιτών στα νέα φάρμακα και ζήτησε κοινό μέτωπο μέσω συνεργασιών τύπου «Βαλέτα», που θα βάζει ως προτεραιότητα τις φαρμακευτικές ανάγκες των ανθρώπων και όχι το κέρδος των εταιρειών. Η κ. Νταλι πρότεινε να ενταθεί η πίεση στην Κομισιόν για τη λήψη πιο δραστικών μέτρων. Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα αξιοποιήσει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και θα καταθέσει σχετική ερώτηση στον Επίτροπο Υγείας της ΕΕ.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024