Σε υψηλό επίπεδο εξαμήνου ανατιμήθηκε, την Παρασκευή, η στερλίνα έναντι του ευρώ, εν μέσω ανακούφισης από τη συμφωνία της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσουν σε συζητήσεις για το εμπόριο στη μετά το Brexit περίοδο και για μία μεταβατική περίοδο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι έχει γίνει αρκετή πρόοδος μετά την εργασία των δύο πλευρών τη νύχτα για να συμφωνήσουν σχετικά με το καθεστώς των ιρλανδικών συνόρων, θέμα που είχε ματαιώσει την επίτευξη της συμφωνίας την περασμένη Δευτέρα.

Η στερλίνα ενισχύθηκε στις 86,90 πένες ανά ευρώ, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Ιουνίου, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 87,15 πένες, σημειώνοντας ημερήσια άνοδο 0,3%. Όσον αφορά τη σταθμισμένη με το εμπόριο της Βρετανίας ισοτιμία της, η στερλίνα σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο. Έναντι του ελβετικού φράγκου, έχει καλύψει σχεδόν όλες τις απώλειες που είχε μετά το δημοψήφισμα για το Brexit πριν από 18 μήνες.

Η σύσταση της Κομισιόν ότι έχει γίνει αρκετή πρόοδος θα σταλεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Οι κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου δείχνουν ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει περίπου δύο έτη.

Άλμα στα 1,3521 δολάρια

Κατά το διάστημα αυτό, η Βρετανία θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά, αλλά δεν θα μετέχει πλέον στους θεσμούς της ΕΕ ούτε θα έχει δικαίωμα ψήφου, ενώ θα εξακολουθεί να υπόκειται στη νομοθεσία της ΕΕ. «Εάν η Βρετανία και η ΕΕ μπορούν να συμφωνήσουν γρήγορα μία μεταβατική περίοδο τουλάχιστον δύο ετών στο πρώτο τρίμηνο του 2018, τότε οι μεγάλες αλλαγές λόγω του Brexit θα επέλθουν μετά από τρία χρόνια», δήλωσε ο αναλυτής ισοτιμιών νομισμάτων της Nomura.

Το βρετανικό νόμισμα έκανε άλμα στα 1,3521 δολάρια μετά την είδηση (της συμφωνίας) και στη συνέχεια υποχώρησε λίγο πάνω από τα 1,35 δολάρια, καθώς το αμερικανικό νόμισμα ανατιμήθηκε γενικά.

ΑΠΕ/Reuters,in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο