Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μαίνεται «πόλεμος» στις τηλεπικοινωνίες

Μαίνεται «πόλεμος» στις τηλεπικοινωνίες

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόσφατη επίθεση του επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), αλλά και στους ανταγωνιστές για τρικλοποδιές.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόσφατη επίθεση του επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), αλλά και στους ανταγωνιστές για τρικλοποδιές.

Μετά την ΕΕΤ το γάντι σήκωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, κ. Χάρης Μπρουμίδης. Στη φάση που η αγορά των telecoms δείχνει να ανακάμπτει, αναφέρει το ΒΗΜΑ, μετά τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψε μέσα στην κρίση, καθώς το τρίτο τρίμηνο του 2017 κατέγραψε θετικό πρόσημο, οι «παίκτες» ζυγίζουν τις δυνάμεις τους.

Μπροστά στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά, όπως είπε ο κ. Μπρουμίδης, «η ρύθμιση και η έγκαιρη -προληπτική και μη- παρέμβαση είναι αναγκαίες για την αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς και την υλοποίηση επενδύσεων, και τη διασφάλιση ότι δεν υφίστανται διακρίσεις στην πρόσβαση και στη συμπεριφορά στη χονδρική αγορά, οι οποίες θα προκαλούσαν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό». Δεδομένου ότι στόχος της ρύθμισης είναι η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού, προς όφελος του καταναλωτή αλλά και της επενδυτικής πίστης, έφερε ως παράδειγμα προληπτικής ρύθμισης τον έλεγχο των προϊόντων λιανικής του παρόχου με δεσπόζουσα θέση.

Όπως ανέφερε, σύμφωνα με την πολύ πρόσφατη (Δεκέμβριος 2016) απόφαση της ΕΕΤΤ, η οποία ελήφθη κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης στην οποία συμμετείχαν όλοι οι πάροχοι και κοινοποιήθηκε προς έγκριση και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «ο ΟΤΕ ορίστηκε ως πάροχος με σημαντική ισχύ (δηλαδή δεσπόζουσα θέση) στην Εθνική Αγορά χονδρικής τοπικής πρόσβασης σε σταθερή θέση, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα προϊόντα τοπικού βρόχου και υποβρόχου καθώς και τα προϊόντα VULA (εικονικά προϊόντα χονδρικής)».

Σήμερα, λόγω απουσίας εναλλακτικών δικτύων πρόσβασης, οι εναλλακτικοί πάροχοι δραστηριοποιούνται στη λιανική αγορά μόνο μέσω της χρήσης υπηρεσιών του δικτύου πρόσβασης του ΟΤΕ.

Περνώντας στην αντεπίθεση ο κ. Μπρουμίδης έκανε λόγο για υιοθέτηση από την πλευρά του ΟΤΕ πρακτικών που βλάπτουν τον ανταγωνισμό, για τον λόγο αυτό τόνισε τη σημασία της συνεχούς και συστηματικής εποπτείας στη λειτουργία της αγοράς, καθώς και της εξέτασης ή επίλυσης σε εύλογο χρόνο τυχόν καταγγελιών ή διαφορών. Στο σημείο αυτό μάλιστα πέταξε και το «κάρφι» του στην ΕΕΤΤ, σχετικά με την καταγγελία της για την καρτοκινητή, η οποία εκκρεμεί από το 2012 και επί της οποίας ακόμα δεν έχει εκδοθεί απόφαση από την ΕΕΤΤ.

Απαντώντας στην αιχμή ότι η ΕΕΤΤ και οι ανταγωνιστές βάζουν τρικλοποδιές στις επενδυτικές πρωτοβουλίες του Ομίλου ΟΤΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, επισήμανε ότι στο θέμα του vectoring όχι μόνο δε στάθηκαν εμπόδιο οι άλλοι πάροχοι, αλλά ο ΟΤΕ πήρε και τα 2/3 των καμπινών. Επισημαίνοντας για ακόμα μια φορά το δομικό πρόβλημα του vectoring που αποκλείει πέραν του ενός παρόχου μέσα στην καμπίνα, λόγος που αρχικά η Vodafone είχε εκφράσει την αντίθεσή της, σχολίασε ότι ο ΟΤΕ έχει ενοχληθεί γιατί δεν έχει πια αποκλειστική πρόσβαση στο υπόλοιπο 1/3 των καμπινών.

in.gr

Sports in

Τσέφεριν: «Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να βασίζεται σε προνόμια»

Τα… πυρά του κατά της European Super League εξαπέλυσε ο Αλεξάντερ Τσέφεριν, τονίζοντας ότι το νέο αυτό εγχείρημα θα είναι καταστροφικό για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024