Ενώ το ράλι των ελληνικών ομολόγων συνεχίζεται με τις αποδόσεις μάλιστα του 10ετούς τίτλου να υποχωρούν στην περιοχή του 4,55% από 5,4% προηγουμένως οδηγώντας σε άνοδο των τιμών τους, καθώς μετά «το swap PSI», η ρευστότητα βελτιώθηκε προσελκύοντας και νέους επενδυτές, οι προβλέψεις για την αγορά ομολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο το επόμενο 12μηνο δεν δείχνουν θετικές.

Σύμφωνα με την NN Investment Partners, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη το επόμενο 12μηνο συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες να αυξηθούν (και άρα οι τιμές τους να μειωθούν) παρά να υποχωρήσουν. Η επεκτατική νομισματική πολιτική θα έχει ήδη κορυφωθεί. Η Fed θα ξεκινά τη μείωση του ισολογισμού της και θα αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον 2 φορές ή ακόμα και 3 φορές.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει κατά το ήμισυ τις αγορές περιουσιακών στοιχείων από τον Ιανουάριο και μετά. Αυτές οι συνθήκες σε συνδυασμό με τα εύρωστα μακροοικονομικά στοιχεία και την ανάδυση του πληθωρισμού από τον πυθμένα του, ενδέχεται να προκαλέσουν προσδοκίες για υψηλότερα επίπεδα στις αποδόσεις των ομολόγων. Οι επενδυτές σε περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος (fixed income) μπορούν να βρουν καλύτερες ευκαιρίες σε ομόλογα που σχετίζονται περισσότερο με την οικονομική ανάπτυξη και έχουν μικρότερη διάρκεια.

Η αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων θα είναι σταδιακή, αλλά με μεταπτώσεις αναλόγως της αντίδρασης των αγορών στα οικονομικά στοιχεία και στις αποφάσεις και τις δηλώσεις των κρατικών τραπεζών. Τα οικονομικά στοιχεία μπορούν τόσο να κατευνάσουν, όσο και να οξύνουν τις ανησυχίες σχετικά με το βηματισμό της νομισματικής πολιτικής.

Όπως εκτιμάται για το 2018, οι κατηγορίες ομολόγων που συσχετίζονται περισσότερο με την οικονομική ανάπτυξη και έχουν μικρότερη χρονική διάρκεια μπορούν να έχουν καλύτερες επιδόσεις από τη συνολική αγορά ομολόγων σε απόλυτα μεγέθη.

Ενδεικτικές περιπτώσεις είναι τα εταιρικά ομόλογα High Yield, οι τίτλοι αναδυομένων αγορών και λιγότερο εμπορεύσιμα χρεόγραφα με κυμαινόμενα κουπόνια, όπως τα senior bank loans, emerging markets loans και export credit agency loans. Σε βραχυχρόνιο ορίζοντα και στην τακτική κατανομή των χαρτοφυλακίων προτιμούνται τα εταιρικά ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης έναντι των high yield και των τίτλων αναδυομένων αγορών.

Τάσος Μαντικίδης

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας