Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα παραλειπόμενα της επίσκεψης Ερντογάν

Τα παραλειπόμενα της επίσκεψης Ερντογάν

Εκτός από τις επίσημες τοποθετήσεις, τις δηλώσεις μπροστά στις κάμερες και τις συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί ενδιαφέρων έχουν τα παραλειπόμενα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα. Τι είπαν οι δύο πρόεδροι όταν έκλεισαν οι κάμερες, που θα μείνει ο Ερντογάν, ποιους θα συναντήσει αλλά και τι έγραφε το σημείωμα που του έδωσαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Εκτός από τις επίσημες τοποθετήσεις, τις δηλώσεις μπροστά στις κάμερες και τις συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί ενδιαφέρων έχουν τα παραλειπόμενα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα. Τι είπαν οι δύο πρόεδροι όταν έκλεισαν οι κάμερες, που θα μείνει ο Ερντογάν, ποιους θα συναντήσει αλλά και τι έγραφε το σημείωμα που του έδωσαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τι έγιναν μόλις έκλεισαν οι κάμερες

Μόλις «έκλεισαν» οι κάμερες στο Προεδρικό Μέγαρο, οι κ. Παυλόπουλος και Ερντογάν είχαν μια ολιγόλεπτη, κατ’ ιδίαν, συνάντηση στην αίθουσα διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου. Είναι άγνωστο τι ακριβώς συζητήθηκε εκεί. Ο μόνος που τους διέκοψε ήταν ένας σερβιτόρος του Μεγάρου, που σέρβιρε στον κ. Ερντογάντο τσάι που ζήτησε.
Σε περίπου 20’ από τώρα είναι προγραμματισμένη διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών στον δεύτερο όροφο του Προεδρικού Μεγάρου.

Το σημείωμα που δόθηκε στον Ερντογάν στο προεδρικό

Την ώρα που ο έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενος τον Τούρκο ομόλογό του, αναφέρονταν στην συνθήκη της Λωζάννης και στο Κυπριακό, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, που συνοδεύει τον κ. Ερντογάν, έγραψε ένα σημείωμα και του το έδωσε.

Ο τούρκος πρόεδρος το διάβασε και συνέχισε να ακούει τον κ. Παυλόπουλο.

Αυτό είναι ένα από τα παραλειπόμενα της έως τώρα επίσκεψης.

Το άλλο έχει να κάνει με το πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου, το οποίο αλλάζει σχεδόν κάθε …μισή ώρα. Για λόγους ασφαλείας. Για τους ίδιους λόγους ματαιώθηκαν μια σειρά από επισκέψεις, τόσο του ίδιου όσο και της συζύγου του, που είχαν ανακοινωθεί.

Για παράδειγμα, η Εμινέ Ερντογάν δεν θα επισκεφθεί τελικώς το ίδρυμα «Ελπίδα», ούτε θα παρακαθήσει σε γεύμα που είχε προγραμματισθεί. Ενδεχομένως να πάει στην Ακρόπολη ή στο μουσείο της Ακρόπολης.

Στο μεταξύ, τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν πολύ σκληρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν επετράπη η διέλευση του υπουργού Νίκου Παππά με το ΙΧ του στην Ηρώδου του Αττικού, αλλά υποχρεώθηκε να κατέβει και να προχωρήσει περπατώντας.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο τουρκικός εθνικός ύμνος «δεν ακούστηκε» μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, όπως είθισται, αλλά στον προαύλιο χώρο…

Στην Αθήνα και οι καταζητούμενοι «φουσκωτοί» του Ερντογάν

Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχει πάρει η ελληνική αστυνομία για την επίσκεψη Ερντογάν έχουν προκαλέσει αίσθηση καθώς κανείς δεν γνωρίζει πως θα κινηθούν οι αστυνομικοί που έχει φέρει στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βηματοδότη: «Τι θα γίνει με τους αστυνομικούς που έφερε εδώ στην Αθήνα (και την Παρασκευή στην Κομοτηνή) ο κ. Ερντογάν. Ουδείς γνωρίζει ακόμα τον ακριβή αριθμό τους. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι όσοι κι αν είναι θα διανυκτερεύσουν και αυτοί στη Μεγάλη Βρετανία, όπως και το τουρκικό προεδρικό ζεύγος. Ηδη κλείστηκαν δύο όροφοι. Ρώτησα ποιος πληρώνει τα έξοδα, αλλά δεν πήρα απάντηση… Και κάτι ακόμα. Ουδείς διαψεύδει την πληροφορία ότι οι σωματοφύλακες του Ερντογάν είναι οι ίδιοι μ΄αυτούς που έδερναν κόσμο στη Νέα Υόρκη και τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον τους. Στη Γερμανία πάντως δεν τους επετράπη η είσοδος.

Θα οπλοφορούν;
Ενα πρόσωπο που επίσης θα πρωταγωνιστήσει στο Προεδρικό Μέγαρο είναι ο υποστράτηγος Κρίκας επικεφαλής της ασφαλείας του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα έχει το γενικό πρόσταγμα της ασφάλειας των δύο προέδρων ώστε όλα να πάνε εντάξει. Το τελευταίο που ρώτησα είναι εάν οι τούρκοι «φουσκωτοί» θα οπλοφορούν στο Προεδρικό Μέγαρο. Πάλι δεν πήρα απάντηση. Μου είπαν όμως ότι οι δικοί μας άνδρες της ασφαλείας θα οπλοφορούν, όπως κάνουν πάντα».

Ερντογάν: Τι θα φάει, πού θα μείνει, ποιους θα δει

Πέραν των επίσημων ανακοινώσεων για το πρόγραμμα και την ατζέντα της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν, ενδιαφέρον έχουν και τα παραλειπόμενα, όπως τι θα φάει, πού θα μείνει και ποιους θα δει.

Σχετικά, αναφέρει το ρεπορτάζ του Βηματοδότη: «Επειδή σήμερα θα ξυπνήσετε σε μια αστυνομοκρατούμενη Αθήνα λόγω έλευσης του ζεύγους Ερντογάν, λέω να σας πω μερικές λεπτομέρειες που έχουν σημειολογική σημασία. Ας αρχίσω με το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα βρίσκονται στην ίδια αίθουσα, σε πολύ κοντινά τραπέζια, η Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα και η Μαρέβα Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ απεδέχθη την πρόσκληση και θα παραστεί (μετά συζύγου) στο δείπνο. Στην ίδια αίθουσα θα είναι βεβαίως και η πρώτη κυρία της Ελλάδας Σίσσυ Παυλοπούλου καθώς και η πρώτη κυρία της Τουρκίας Εμινέ Ερντογάν. Εως εδώ καλά θα πείτε. Τα ωραία αρχίζουν αργότερα.

»Πρώτα απ’ όλα ο σεφ του Προεδρικού Μεγάρου Στέφανος θεώρησε μεγάλη προσβολή όταν κάπου διάβασε ότι ο Ερντογάν φέρνει και τον προσωπικό μάγειρο μαζί του. Τέτοια πράγματα δεν τα επιτρέπει ο Στέφανος, αφού αυτός κάνει το κουμάντο στην προεδρική κουζίνα. Από χθες βρίσκεται σε μεγάλες φούριες ώστε να ετοιμάσει ένα δείπνο στον επίσημο προσκεκλημένο του Προέδρου. Το μόνο του μέλημα είναι να προσέξει να μη βάλει στο τραπέζι που θα κάθεται ο τούρκος πρόεδρος κρασί.

»Δεν πίνει ο κ. Ερντογάν κρασί, κρατώντας τα μουσουλμανικά έθιμα. Μόνο νεράκι (το πολύ-πολύ κρύο τσάι). Στα υπόλοιπα τραπέζια βεβαίως θα σερβίρει κρασί, αλλά μόνον στους έλληνες προσκεκλημένους.
Ποιοί θα είναι οι έλληνες προσκεκλημένοι; Οι συνήθεις θα μπορούσε να πει κανείς, αφού ο Πρ. Παυλόπουλος πάντοτε καλεί τα τέσσερα Ιδρύματα της χώρας, ήτοι το Ιδρυμα Λάτση, το Ιδρυμα Ελπίδα (του Βαρδή Βαρδινογιάννη), το Ιδρυμα Ωνάση και βεβαίως το Ιδρυμα Νιάρχου.

»Οπως το συνηθίζει ο Πρόεδρος στο δείπνο θα παρίσταται και το Λύκειο Ελληνίδων, τη στιγμή που η Λώρα Μολυβιάτη (κόρη του πρώην υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη και διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της Προεδρίας της Δημοκρατίας) είναι μέλος του Λυκείου Ελληνίδων. Δεν ξέρω εάν θα χορέψουν κιόλας, αλλά σίγουρα θα βρίσκονται εκεί, μπορεί να το πει κανείς και ως… ντεκόρ εθνικών φορεσιών».

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024