Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πουτζδεμόντ: Θα παραμείνω στο Βέλγιο
Από τη συνέντευξη Τύπου του Κάρλες Πουτζδεμόντ στις Βρυξέλλες

Πουτζδεμόντ: Θα παραμείνω στο Βέλγιο

Μετά την απόσυρση από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας του διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε βάρος του έκπτωτου προέδρου της Καταλονίας, ο Κάρλες Πουτζδεμόντ, δήλωσε ότι ο ίδιος και τέσσερα μέλη της καθαιρεθείσας κυβέρνησής του σχεδιάζουν να παραμείνουν στο Βέλγιο.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκλογική αναμέτρηση στην Καταλονία. Το τελευταίο διάστημα η ρητορική των πολιτικών που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας μοιάζει υποτονική, ενώ η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι φέρεται να έχει ρίξει τους τόνους. Μετά την απόσυρση από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας του διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε βάρος του έκπτωτου προέδρου της Καταλονίας, ο Κάρλες Πουτζδεμόντ δήλωσε ότι ο ίδιος και τέσσερα μέλη της καθαιρεθείσας κυβέρνησής του σχεδιάζουν να παραμείνουν στο Βέλγιο.

«Προς το παρόν θα παραμείνουμε εδώ (στο Βέλγιο)», δήλωσε ο Πουτζδεμόντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Η επιθυμία μας όταν ήρθαμε εδώ ήταν να επιστρέψουμε πίσω το συντομότερο δυνατόν…θα είναι όμως αυτό δυνατόν;Θα πρέπει να γνωρίζουμε την απάντηση προτού επιστρέψουμε» συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα που προέταξε και όταν αποφάσισε να φύγει από την Καταλονία.

Πριν από λίγες ημέρες, κυκλοφόρησε είδηση σύμφωνα με την οποία ο Πουτζδεμόντ θα παρέμενε στο Βέλγιο μέχρι τις πρώτες ημέρες του νέου έτους.

O έκπτωτος καταλανός πρόεδρος αναχώρησε για τις Βρυξέλλες μετά την ανακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας από το τοπικό κοινοβούλιο και την απόφαση της Ισπανίας να άρει την αυτονομία της περιφέρειας.

Λίγο καιρό αργότερα, η ισπανική δικαιοσύνη εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πουτζδεμόντ, ο οποίος δεν κατέθεσε ενώπιον της Δικαιοσύνης σε αντίθεση με εννέα υπουργούς της κυβέρνησής του.

Mετά την απόφαση της ισπανικής δικαιοσύνης να προφυλακίσει τους οκτώ υπουργούς της καταλανικής κυβέρνησης, oι φωνές υπέρ της ανεξαρτησίας ενισχύθηκαν, με πλήθος διαδηλωτών να φωνάζει συνθήματα για την απόσχιση της Καταλονίας και να κουβαλά πανό στους δρόμους της Βαρκελώνης.

Ωστόσο, μέλη του κόμματος του Πουτζδεμόντ έχουν επισημάνει ότι ο δρόμος για την ανεξαρτησία είναι μακρύς και ότι το έδαφος δεν είναι ακόμη γόνιμο για αυτή την επιλογή.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι διεθνείς αναλυτές τα ποσοστά των αυτονομιστικών δυνάμεων, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Στις 21 Δεκεμβρίου θα φανεί εάν η πολιτική του Πουτζδεμόντ, η στροφή προς τη διπλωματία μετά τις δηλώσεις υπέρ της δέσμευσης για ανεξαρτησία, θα αποβούν σωτήριες ή μοιραίες…

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Only in

Κυβέρνηση: Η «ανταρσία» των 11 και τα καμπανάκια για το μέλλον

Δύσκολοι καιροί για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Τα ανησυχητικά μηνύματα που έρχονται από το εσωτερικό της ΝΔ και ο κίνδυνος που έρχεται από τα Δεξιά της.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024