Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Έργα και ημέρες» της πραιτωριανής φρουράς του Ερντογάν

«Έργα και ημέρες» της πραιτωριανής φρουράς του Ερντογάν

Ο μεγάλος αριθμός των ανδρών της προσωπικής φρουράς προκαλεί (τουλάχιστον) αμηχανία στις τοπικές αρχές των χώρων όπου πηγαίνει προσκεκλημένος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η συμπεριφορά τους, ενίοτε επιθετική και προσβλητική για τα διπλωματικά ειωθότα, ξεπερνάει κατά πολύ το πλαίσιο μίας συνήθους επίσκεψης αρχηγού κράτους σε μία φιλική χώρα.

Ένας «προσωπικός στρατός» περίπου 150 σωματοφυλάκων θα συνοδεύει τον τούρκο πρόεδρο κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, την Πέμπτη και την Παρασκευή. Ορισμένοι εξ αυτών έχουν ήδη έλθει για να προετοιμάσουν τα μέτρα ασφαλείας.

Στην Αθήνα τους αποκαλούν περιπαιχτικά «μουστακαλήδες», επειδή οι περισσότεροι φέρουν μουστάκι, σήμα κατατεθέν της εποχής Ερντογάν, κάτι σαν ιδεολογική ταυτότητα. Τα διεθνή μέσα αναφέρονται σε αυτούς ως οι «άνδρες με τα σκούρα κοστούμια».

Ο μεγάλος αριθμός των ανδρών της προσωπικής φρουράς προκαλεί (τουλάχιστον) αμηχανία στις τοπικές αρχές των χώρων όπου πηγαίνει προσκεκλημένος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η συμπεριφορά τους, ενίοτε επιθετική και προσβλητική για τα διπλωματικά ειωθότα, ξεπερνάει κατά πολύ το πλαίσιο μίας συνήθους επίσκεψης αρχηγού κράτους σε μία φιλική χώρα.

Η επίθεση που εξαπέλυσαν οι σωματοφύλακες του κ. Ερντογάν εις βάρος ειρηνικών διαδηλωτών, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον τον περασμένο Μάιο, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Αποτέλεσμα των επεισοδίων αυτών, εκτός από τον τραυματισμό εννέα διαδηλωτών, ήταν να ασκήσουν οι αμερικανικές Αρχές ποινικές διώξεις εις βάρος 15 από τους άνδρες ασφαλείας του τούρκου προέδρου. Η διπλωματική κρίση που συνόδευσε το όλο επεισόδιο ήλθε να επισκιάσει την Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ σε μία ούτως ή άλλως ταραχώδη περίοδο στις σχέσεις των δύο χωρών.

Απαγόρευση από τη Γερμανία

Φοβούμενη επανάληψη του ίδιου σκηνικού, η Γερμανία έσπευσε να δράσει προληπτικά, και απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα 12 ανδρών της προσωπικής ασφάλειας του κ. Ερντογάν που συμμετείχαν στα επεισόδια της Ουάσινγκτον.

«Έχω λόγους να περιμένω ότι αυτοί οι άνθρωποι, κατηγορούμενοι από την αμερικανική Δικαιοσύνη, δεν θα εισέλθουν σε γερμανικό έδαφος στο ορατό μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της συνόδου κορυφής της G20» δήλωσε τον περασμένο Ιούνιο ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ.

Δημοσιεύματα των γερμανικών ΜΜΕ εκείνων των ημερών ανέφεραν ότι στον κατάλογο των 50 ατόμων που θα συνόδευαν τον κ. Ερντογάν υπήρχαν και άτομα που έλαβαν μέρος στις συγκρούσεις στην Ουάσινγκτον. Η εφημερίδα Die Welt έγραψε μάλιστα ότι οι γερμανικές αρχές ζήτησαν να μην έλθουν στη Γερμανία οι εν λόγω τούρκοι.

Επίθεση κατά διαδηλωτών στην Ουάσινγκτον

Οι συγκρούσεις στην κατοικία του τούρκου πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον ξέσπασαν στις 16 Μαΐου, όταν οι τούρκοι αστυνομικοί της προεδρική συνοδείας επιτέθηκαν σε πλήθος ειρηνικών διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένων Κούρδων, Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων. Για εκείνη την ημέρα ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.

Λίγο μετά την άφιξή του στην κατοικία του πρεσβευτή, ο κ. Ερνογάν έγινε αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από τους διαδηλωτές και δεν έκρυψε της δυσαρέσκειά του.

Η αστυνομία της Ουάσινγκτον ζήτησε από την πλευρά του κ. Ερντογάν και των υποστηρικτών του να απομακρυνθεί. Ωστόσο, ένα βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως στα κοινωνικά δίκτυα έδειξε, έναν αξιωματούχο που συνόδευε τον τούρκο πρόεδρο να μεταφέρει εντολή επίθεσης και αμέσως άντρες με σκούρα κοστούμια να σπάνε τον αστυνομικό κλοιό και να επιτίθενται στους διαδηλωτές. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να προστατεύσουν τους διαδηλωτές και διέταξαν τους άνδρες με τα κοστούμια να υποχωρήσουν. Αντ’ αυτού οι τούρκοι σωματοφύλακες πήραν στο κατόπι του διαδηλωτές και ο ξυλοδαρμός τους συνεχίστηκε σε παρακείμενο πάρκο. Συνολικά, εννέα άτομα τραυματίστηκαν.

Ένα άλλο βίντεο δείχνει τον Ερντογάν να παρακολουθεί τις συγκρούσεις από απόσταση, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα όσα συνέβαιναν εκείνη την ώρα ήταν εις γνώση του τούρκου προέδρου και μάλιστα υπήρξαν εικασίες ότι ο ίδιος έδωσε την εντολή για επίθεση στους διαδηλωτές.,
Οι συγκρούσεις πέραν της προσβολής για τη φιλοξενούσα χώρα, θεωρήθηκε από τις αμερικανικές αρχές ποινικό αδίκημα και παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος εναντίον Αμερικανών πολιτών να εκφράζονται ειρηνικά σύμφωνα με την Πρώτη Τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος.

Η Τουρκία αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη για το συμβάν, κατηγορώντας τους διαδηλωτές για προκλητική συμπεριφορά.

Ποινική δίωξη από τις ΗΠΑ

Δύο τουρκικής καταγωγής άνδρες, ένας από τη Βιρτζίνια και ένας άλλος από τη Νιου Τζέρσεϊ, συνελήφθησαν στις 14 Ιουνίου σε σχέση με τα επεισόδια. Την επομένη, οι αμερικανικές διωκτικές αρχές εξέδωσαν 16 εντάλματα σύλληψης, εκ των οποίων τα 12 αφορούσαν σωματοφύλακες του κ. Ερντογάν που συμμετείχαν στις συγκρούσεις.

Τον Αύγουστο του ίδιου καλοκαιριού οι δικαστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι 19, συμπεριλαμβανομένων και των 16 ατόμων εις βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις τον Ιούνιο. Όλες οι κατηγορίες αφορούν συνωμοσία για τη διάπραξη εγκλημάτων βίας. Επίσης αρκετοί κατηγορούνται για οπλοχρησία και απρόκλητη επίθεση.

«Πυρ και μανία» ο Ερντογάν για τις διώξεις

Ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την έκδοση των ενταλμάτων και ισχυρίστηκε ότι η αστυνομία της Ουάσινγκτον απέτυχε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα.

Στις 22 Μαΐου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αγκυρα Τζον Μπας και του επέδωσε διαμαρτυρία για «επιθετικές και αντιεπαγγελματικές ενέργειες» από τις ομοσπονδιακές και τοπικές αρχές ασφαλείας των ΗΠΑ που, όπως αναφέρθηκε, δεν κατάφεραν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα κατά την επίσημη επίσκεψη του τούρκου προέδρου. Κάλεσε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες να διεξαγάγουν «πλήρη έρευνα για αυτό το διπλωματικό περιστατικό και να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις».

Η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον επέρριψε στους διαδηλωτές την ευθύνη ότι ξεκίνησαν τις συγκρούσεις με «επιθετική πρόκληση» κατά τουρκικής καταγωγής αμερικανών πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί για να χαιρετήσουν τον πρόεδρο Ερντογάν, υποχρεώνοντάς τους σε «αυτοάμυνα».

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε τον ανώτερο διπλωμάτη των ΗΠΑ Μπρέτ Μακ Γκάρκ ότι υποστηρίζει το παράνομο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK).

Αντίδραση του Κογκρέσου

Πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες, και τα δύο κόμματα του Κογκρέσου καταδίκασαν τις ενέργειες των τούρκων αξιωματούχων στη διάρκεια των συγκρούσεων. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν ζήτησε την απέλαση του τούρκου πρεσβευτή. Η Δημοκρατική γερουσιάστρια Κλερ Μακ Κάσκιλ συμφώνησε λέγοντας ότι «επιτέθηκαν σε αυτούς τους ανθρώπους σε αμερικανικό έδαφος. Ο πρεσβευτής της Τουρκίας θα έπρεπε να απομακρυνθεί από τη χώρα».

Αντίστοιχα, η Βουλή των Αντιπροσώπων ζήτησε να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη τα μέλη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας που συμμετείχαν στα επεισόδια. Με ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε ομόφωνα με 397 ψήφους υπέρ και καμία, οι αμερικανοί βουλευτές ζητούν να κατηγορηθεί και να διωχθεί σύμφωνα με το αμερικανικό Δίκαιο κάθε τούρκος αξιωματούχος ασφαλείας που σκηνοθέτησε ή συμμετείχε στα επεισόδια έξω από την κατοικία του τούρκου πρεσβευτή.

Επίσης ομάδα 30 μελών της Βουλής από το Δημοκρατικό Κόμμα, με επικεφαλής την Κάρολιν Μαλόνεϊ, απηύθυνε επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ζητώντας «συλληφθούν, να διωχθούν και να φυλακιστούν» οι τούρκοι φρουροί. Ο αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι αναμένει τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια.


Γιάννης Μανδαλίδης

in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024