Το χαλούμι… μαϊμού
Σαν βόμβα έσκασε στην Κύπρο ότι υπάρχει και χαλούμι... μαϊμού. Ίσως το πιο αναγνωρίσιμο γαλακτοκομικό προϊόν της Κύπρου τίθεται υπό αμφισβήτηση από τους ίδιους τους Κυπρίους και προκαλεί σάλο στη Μεγαλόνησο.
Σαν βόμβα έσκασε στην Κύπρο ότι υπάρχει και χαλούμι… μαϊμού. Ίσως το πιο αναγνωρίσιμο γαλακτοκομικό προϊόν της Κύπρου τίθεται υπό αμφισβήτηση από τους ίδιους τους Κυπρίους και προκαλεί σάλο στη Μεγαλόνησο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας της Κύπρου, Νίκου Κουγιάλη, ότι το χαλούμι που εξάγεται στις διεθνείς αγορές δεν είναι το αυθεντικό προϊόν, αλλά πρόκειται για «χαλουμοειδή» και χαλούμια-«μαϊμού», αφήνει εκτεθειμένους άπαντες: την Κυβέρνηση, τρία υπουργεία, συμπεριλαμβανομένου και του Γεωργίας, στο οποίο ο ίδιος ο κ. Κουγιάλης είναι επικεφαλής, και γενικά τις πολυετείς προσπάθειες ολόκληρης της βιομηχανίας παραγωγής χαλουμιού, η οποία τοποθέτησε το προϊόν στη θέση που βρίσκεται σήμερα στις διεθνείς αγορές, με την εμπορία του πλέον να κινδυνεύει.
Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για το προϊόν που φέρνει στην Κύπρο, από εξαγωγές, τα περισσότερα λεφτά ετησίως, με τον αριθμό φέτος να αναμένεται να ξεπεράσει τα €160 εκ.
Οι δηλώσεις του υπουργού (όπως δημοσιεύει η εφημερίδα Σημερινή)έφτασαν στ’ αφτιά των μεγάλων αλυσίδων υπεραγορών και εμπόρων, οι οποίοι ξεκίνησαν να ζητούν εξηγήσεις από τους προμηθευτές τους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, λόγω των κατά καιρούς διατροφικών σκανδάλων που προέκυψαν σε διεθνές επίπεδο, οι μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικού εμφανίζονται ιδιαίτερα ευαίσθητες σε τέτοια θέματα και ήδη άρχισαν να πιέζουν για απαντήσεις τα τυροκομεία με τα οποία συνεργάζονται.
Νίκος Χασαπόπουλος
in.gr
- Ο Γρηγόρης διαψεύδει τον Δημητριάδη
- Φωτιά σε αεροσκάφος της Turkish Airlines μετά την προσγείωσή του – Δείτε βίντεο
- Συνταγή: Κις λορέν με σολομό και μπρόκολο
- Το τέλος της στρατιωτικής ισχύος; Πώς η τεχνητή νοημοσύνη και τα drones θολώνουν τη γραμμή του μετώπου
- Σε τροχιά δυσμενούς σεναρίου η οικονομία της Ελλάδας – Αποκωδικοποιώντας κρίσιμους δείκτες
- Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Ιράν μετά από εκατέρωθεν απορρίψεις των σχεδίων για τερματισμό του πολέμου
- Η επιστήμη βρήκε το «μυστικό» για την απόλυτη χαλάρωση
- Καιρός: Καλοκαιράκι από Δευτέρα – Πάνω από τους 30 βαθμούς η θερμοκρασία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-315x220.jpg)








![Πιτσιρικάς γλιτώνει από ημιφορτηγό και ιπτάμενα συντρίμμια λίγο πριν ανέβει στο σχολικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/hug-315x220.jpg)

































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442