Σαουδική Αραβία: Οικονομικοί διακανονισμοί για απελευθέρωση κρατουμένων
Η πλειονότητα των προσώπων που συνελήφθησαν τον Νοέμβριο στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης πάταξης της διαφθοράς στη Σαουδική Αραβία αποδέχθηκαν οικονομικό διακανονισμό με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή τους, έγινε γνωστό από τον γενικό εισαγγελέα.
Η πλειονότητα των προσώπων που συνελήφθησαν τον Νοέμβριο στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης πάταξης της διαφθοράς στη Σαουδική Αραβία αποδέχθηκαν οικονομικό διακανονισμό με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή τους, έγινε γνωστό από τον γενικό εισαγγελέα.
Συνολικά, περισσότερα από 200 πρόσωπα με μεγάλη επιρροή, μεταξύ αυτών υπουργοί, πρώην υπουργοί και ο δισεκατομμυριούχος πρίγκιπας Αλ Ουάλιντ μπιν Ταλάλ, συνελήφθησαν και ορισμένοι τέθηκαν υπό κράτηση σε ένα παλάτι της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας.
Το κύμα συλλήψεων έλαβε χώρα αφότου συστάθηκε μια επιτροπή για την πάταξη της διαφθοράς με πρόεδρο τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, το νέο ισχυρό άνδρα της χώρας.
«Οι περισσότεροι από τους κρατουμένους που βρέθηκαν στο στόχαστρο κατηγοριών για διαφθορά εκ μέρους της επιτροπής (κατά της διαφθοράς) αποδέχθηκαν μια συμφωνία» επισήμανε ο γενικός εισαγγελέας σε ένα δελτίο τύπου, όπου πρόσθεσε ότι 159 άνθρωποι βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό κράτηση στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης και άλλοι 320 ανακρίθηκαν.
Σύμφωνα με τον διακανονισμό στον οποίο συμφώνησαν, οι συλληφθέντες θα πρέπει να καταβάλουν στο υπουργείο Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας τα ποσά που οι αρχές εκτιμούν ότι υπεξαίρεσαν, δήλωσε ο Σεΐχης Σαούντ αλ Μοτζέμπ, ο οποίος είχε προηγουμένως υπολογίσει σε τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια το ύψος των κεφαλαίων που υπεξαίρεσαν ή χρησιμοποίησαν στο πλαίσιο δραστηριοτήτων τους εδώ και πολλές δεκαετίες.
«Οι απαραίτητες ρυθμίσεις θα οριστικοποιηθούν ενόψει της σύναψης της συμφωνίας» διευκρίνισε ο ίδιος.
Μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση είχε αναφέρει στα τέλη Νοεμβρίου την απελευθέρωση του πρίγκιπα Μετάμπ μπιν Αμπντάλα, του γιου του εκλιπόντος βασιλιά Αμπντάλα, που είχε επίσης συλληφθεί.
Απελευθερώθηκε αφού κατέβαλε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο πλαίσιο μιας «συμβιβαστικής συμφωνίας» με τις αρχές, είχε μεταδώσει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg News.
in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Κίνα: Ζωολογικός κήπος κλείδωσε τα ζώα για να αποτρέψει τη διαφυγή τους εξαιτίας τυφώνα – «Είναι εξωφρενικό»
- Σισμανόγλειο: Ποινική δίωξη για εμπρησμό από πρόθεση στον 76χρονο
- Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Καλούν για «πολιτική αφύπνιση» – Για τις επιθέσεις εναντίον ιατρικών εγκαταστάσεων
- Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τον Μοχάμεντ Τάρεκ (pic)
- Τροχαίο με μοτοσικλέτα στον Περιφεριακό Θεσσαλονίκης: Τραυματίστηκε σοβαρά ανήλικη συνεπιβάτης
- Πρώτη επιτυχής δοκιμή επαναχρησιμοποιούμενου πυραύλου από την Κίνα
- Δήμαρχος Κηφισιάς: Ο Βόρειος Τομέας δεν μπορεί να παραμένει εγκλωβισμένος ανάμεσα στη Λ. Κηφισίας και τον Κηφισό»
- Λεύκη: Από το στίγμα στις σύγχρονες θεραπευτικές δυνατότητες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-150x85.webp)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442