Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιοι είναι οι πρωταθλητές της παράνομης δόμησης

Ποιοι είναι οι πρωταθλητές της παράνομης δόμησης

Τον γόρδιο δεσμό των αυθαίρετων οικισμών σε δάση καλείται να λύσει η επιτροπή που συνέστησε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τον γόρδιο δεσμό των αυθαίρετων οικισμών σε δάση καλείται να λύσει η επιτροπή που συνέστησε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η κατηγορία των «οικιστικών πυκνώσεων» προβλέφθηκε στον ν. 4389/16, που τροποποίησε τη διαδικασία κατάρτισης δασικών χαρτών. Πρόκειται για τις γνωστές προβληματικές περιοχές: οικισμοί αυθαιρέτων μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις ή οικισμοί στους οποίους συχνά συνυπάρχουν νόμιμα και παράνομα κτίσματα.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι περιοχές αυτές θα πρέπει να οριστούν από τους δήμους, προκειμένου να εξαιρεθούν από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών και να εξεταστούν «σε δεύτερη φάση».

Συνολικά, οι οικιστικές πυκνώσεις στο 35% των δασικών χαρτών της χώρας καταλαμβάνουν 71.282 στρέμματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, είναι η Χαλκιδική, όπου οι οικισμοί αυθαιρέτων κατέλαβαν 17.476 στρέμματα, σύμφωνα με το patrastimes.gr.

Ακολουθούν η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, με 14.498 στρέμματα, η ανατολική Αττική με 8.314 στρέμματα και η Δυτική Αττική με 7.502 στρέμματα, η Αχαΐα με 3.984 στρέμματα και η περιφερειακή ενότητα Λάρισας με 3.791 στρέμματα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Μάνδρα, που πρόσφατα επλήγη από την καταστροφική πλημμύρα, διαπιστώθηκε, κατά την ανάρτηση του δασικού χάρτη, ότι έχουν εκχερσωθεί συνολικά 4.500 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, ενώ οι οικισμοί αυθαιρέτων καταλαμβάνουν 1.772 στρέμματα.

Οι οικιστικές πυκνώσεις θα δώσουν μια σαφή αλλά όχι την πλήρη εικόνα της παράνομης δόμησης σε δάση και δασικές εκτάσεις, γιατί περιλαμβάνουν μόνο συστάδες αυθαιρέτων και όχι τα μεμονωμένα αυθαίρετα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η μερική κύρωση των δασικών χαρτών αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Δεκέμβριο.

in.gr

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024