Ένταση επικράτησε στο κέντρο της Αθήνας το μεσημέρι της Τρίτης.
Διαδηλωτές του ΠΑΜΕ επιχείρησαν να προσεγγίσουν το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά
οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χημικά. Νωρίτερα, οι διαδηλωτές
είχαν εισβάλει στο υπουργείο Εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για το δικαίωμα
στην απεργία.

Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε κινητοποίηση υπέρ του δικαιώματος στην
απεργία, καταγγέλλοντας την τροπολογία που κατέθεσε, αλλά στη συνέχεια
απέσυρε η κυβέρνηση.

Επεισόδια κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου

Οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό στην Ηρώδου Αττικού, όπου είχαν παραταχθεί και κλούβες των ΜΑΤ, προκειμένου να προσεγγίσουν το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να ανατρέψουν τις κλούβες των ΜΑΤ και οι δυνάμεις της αστυνομίας απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών. Τελικά, οι διαδηλωτές αποχώρησαν.


Έφοδος στο υπουργείο Εργασίας

Η διαδήλωση του ΠΑΜΕ ξεκίνησε στις 12:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, έξω από το υπουργείο Εργασίας. Ξεκίνησε χωρίς φασαρίες, ωστόσο οι διαδηλωτές θέλησαν να μπουν στο κτίριο για να διαμαρτυρηθούν για την επίμαχη τροπολογία που αποσύρθηκε.

Οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ επιτέθηκαν σε δυνάμεις της αστυνομίας που βρίσκονταν στην είσοδο του υπουργείου Εργασίας και στη συνέχεια έσπασαν τα ρολά του κτιρίου και εισέβαλαν σε αυτό.

Στη διάρκεια των επεισοδίων, σημειώθηκαν τραυματισμοί. Μεταξύ των τραυματισμένων είναι ένας διαδηλωτης του ΠΑΜΕ και ένας άνδρας των ΥΜΕΤ.


Συνθήματα έξω από τη Βουλή

Μετά την ένταση έξω από το υπουργείο Εργασίας, οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ ενώθηκαν με διαδηλωτές της ΑΔΕΔΥ και μαζί συνέχισαν την διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή.

Εκεί τα μέλη του ΠΑΜΕ έγραψαν συνθήματα στο οδόστρωμα λίγο πριν συνεχίσουν την πορεία τους με κατευθύνση το Μέγαρο Μαξίμου.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση απέσυρε την επίμαχη τροπολογία, η οποία προέβλεπε πως για την κήρυξη απεργίας απαιτείται το 50% των οικονομικά ενεργών μελών πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, ενώ με τον ισχύοντα νόμο απαιτείτο μόλις το 20%, το ΚΚΕ οργάνωσε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία».

Το ΚΚΕ τονίζει ότι «η κυβέρνηση με ότι ταχυδακτυλουργικά κόλπα και αν κάνει δεν μπορεί να μας ξεγελάσει».

Απόσυρση της τροπολογίας για τις απεργίες

Αποσύρθηκε (από το νομοσχέδιο για τη χρήση του συστήματος HELLAS SAT), η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία οριζόταν ειδική απαρτία κατά τις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε περίπτωση συζήτησης και λήψης απόφασης κήρυξης απεργίας.

Η τροπολογία ρύθμιζε και θέματα αναφορικά με την υποχρέωση καταβολής της προβλεπόμενης δαπάνης εκ μέρους του εργοδότη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος.

Με την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ζήτησε τον λόγο για να καταγγείλει την κυβέρνηση ότι «επιδίωξε στα μουλωχτά να καταστρατηγήσει τη μεγαλύτερη κατάκτηση της εργατικής τάξης».

Ο κ. Καραθανασόπουλος είπε πως οι εργαζόμενοι αντέδρασαν, οργανώνουν την πάλη τους, κάνουν σήμερα συλλαλητήρια και δεν πρέπει κανέναν να ξεγελάσει ο τακτικός ελιγμός της κυβέρνησης να αποσύρει προσωρινά την τροπολογία διότι, όπως δήλωσε θα την ξαναφέρει, και είναι ενδεχόμενο να την ξαναφέρει σε χειρότερη μορφή.

«Καμία εμπιστοσύνη δεν πρέπει να δείξει η εργατική τάξη. Η πρώτη απάντηση είναι σήμερα με τα συλλαλητήρια, οι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση ώστε οποτεδήποτε ξανακατατεθεί να υπάρξει μαζική αντίδραση και να οργανώσουμε με την καλύτερη δυνατή προετοιμασία την απεργία της 14ης του Δεκέμβρη που θα είναι και η καλύτερη απάντηση» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας