Ο Oliver Schmidt, ένα από τα στελέχη του ομίλου VW στις ΗΠΑ το οποίο έχει προφυλακιστεί για το Dieselgate, παραδέχθηκε σε επιστολή προς το δικαστήριο ότι πριν δύο χρόνια, είχε προβεί, καθ΄υπόδειξη ανώτερων στελεχών του ομίλου VW, σε ψευδείς δηλώσεις στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές σε σχέση με το ζήτημα των εκπομπών ρύπων των πετρελαιοκίνητήρων του ομίλου.

Στην επιστολή του, ο πρώην υπεύθυνος για περιβαλλοντικά ζητήματα και τεχνολογίες της VW για τις ΗΠΑ αναφέρει ότι του δόθηκε μια λίστα με συγκεκριμένες θέσεις η οποία έφερε την έγκριση της διοίκησης της VW και των υψηλόβαθμων δικηγόρων του ομίλου, τις οποίες καλούνταν να υποστηρίξει κατά την συνάντηση του με τον Alberto Ayala, κρατικό αξιωματούχο των περιβαλλοντικών αρχών της Καλιφόρνιας, στις 5 Αυγούστου 2015.

«Δυστυχώς, συμφώνησα να συμμορφωθώ με τις υποδείξεις. Εκ των υστέρων διαπιστώνω ότι δεν θα έπρεπε να δεχτώ να συναντηθώ με τον κ. Ayala εκείνη την ημέρα ή ακόμα καλύτερα, να αγνοήσω τις υποδείξεις και να συμμετάσχω στη συνάντηση, παραδεχόμενος την παρουσία λογισμικού παραποίησης εκπομπών ρύπων στα αυτοκίνητα VW με κινητήρες diesel και ότι η VW ακολουθούσε αυτήν την τακτική για πάνω από μια δεκαετία», αναφέρει στην επιστολή ο Oliver Schmidt.

Σύμφωνα με την ίδια επιστολή ο ίδιος έμαθε το καλοκαίρι του 2015 για την τακτική παραποίησης των εκπομπών ρύπων από τον όμιλο, ενώ όπως αναφέρει νιώθει ότι «χρησιμοποιήθηκε από την εταιρεία του στο ζήτημα του dieselgate».

Ο εκπρόσωπος της VW στις ΗΠΑ, Nicolai Laude αρνήθηκε να σχολιάσει τους παραπάνω ισχυρισμούς.

Ο O. Schmidt είναι μεταξύ των οκτώ στελεχών του ομίλου VW οι οποίοι διώκονται ποινικά από τις αμερικανικές αρχές για το Dieselgate. Έχει δηλώσει ένοχος στις κατηγορίες συνομωσίας και παράβασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας (Clean Air Act) που του απαγγέλθηκαν και κρατείται από τις αμερικανικές αρχές από τον Ιανουάριο. Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και επτά ετών ενώ η δικαστική απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Αν καταδικαστεί, θα είναι το δεύτερο στέλεχος του ομίλου VW που καταδικάζεται στις ΗΠΑ για το Dieselgate καθώς τον Αύγουστο του 2017 ο James Liang, μηχανικός της VW στις ΗΠΑ καταδικάστηκε σε 40 μήνες φυλάκιση με την κατηγορία ότι βοήθησε τον γερμανικό όμιλο να παραπλανήσει τις αμερικανικές αρχές.

auto.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο