Απότομα ανέβηκε, την Πέμπτη, το πολιτικό θερμόμετρο στη Γερμανία, με τα μέσα ενημέρωσης να διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για θετική έκβαση των συνομιλιών ανάμεσα στον πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, Χριστιανοδημοκράτες – Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Ύστερα, όμως, από δυόμισι ώρες συνομιλιών, Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες, απέκλεισαν το ενδεχόμενο νέων εκλογών και προσανατολίστηκαν προς την έναρξη διερευνητικών συνομιλιών με στόχο τον σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού.

Η συνάντηση δεν εξελίχθηκε σε θρίλερ, όπως φοβούνταν ορισμένα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, δεν κάμθηκε όμως πλήρως και η αβεβαιότητα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild και δηλώσεις στελέχους της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Χορστ Ζέεχοφερ (CSU) και ο Μάρτιν Σουλτς συζήτησαν διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις για την έξοδο από την πολιτική κρίση. Απέρριψαν το ενδεχόμενο νέων εκλογών.

Το τελικό «ναι» για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού δεν έχει ακόμη πει ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος αναμένει το αποτέλεσμα των εργασιών του κόμματός του για να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις του.

Διέψευσε, πάντως, είδηση που κυκλοφόρησε από το CSU, μιλώντας μάλιστα για «έλλειψη εμπιστοσύνης».

Σουλτς: Απαράδεκτο να διαστρεβλώνει τα λεγόμενά μου το CSU

«Την είδηση «πράσινο φως για διαπραγματεύσεις μεγάλου συνασπισμού» την διαψεύδω ξεκάθαρα, είναι απλούστατα λάθος. Επειδή φαίνεται να προέρχονται από κύκλους της Χριστιανικής Ένωσης, μόλις μίλησα τηλεφωνικώς και με την κυρία Μέρκελ για αυτό και της είπα ότι κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο. Ένα είναι σαφές: όποιος κυκλοφορεί λανθασμένες ειδήσεις καταστρέφει την εμπιστοσύνη».

»Έχουμε πολλές επιλογές για τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα μιλήσουμε για κάθε πιθανή επιλογή» δήλωσε ο Σουλτς κρατώντας ακόμη κλειστά τα χαρτιά του.

«Υπήρξε ευρεία στήριξη στο να μην αποκλειστεί καμία επιλογή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Έχουμε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, δεν έχουμε πίεση χρόνου» δήλωσε, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Μάρτιν Σουλτς.

O αρχηγός του SPD θα υποβάλει την πρότασή του στα κομματικά όργανα, και το προεδρείο του κόμματος θα αποφασίσει τη Δευτέρα να θέσει το ζήτημα στο Συνέδριο του SPD, το οποίο είναι προγραμματισμένο για το επόμενο Σαββατοκύριακο.

«Μόνο τότε θα είναι ανοιχτός ο δρόμος», γράφει η Bild και σημειώνει ότι, αν το Συνέδριο συμφωνήσει, είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν ένας ή δύο γύροι διερευνητικών συνομιλιών πριν από τα Χριστούγεννα.

Ωστόσο, τα δύο κόμματα δεν συζήτησαν τα καυτά ζητήματα που αποτέλεσαν σημεία αντεγκλήσεων κατά τη διεξαγωγή συνομιλιών για τον συνασπισμό Τζαμάικα.

Ο ηγέτης του SPD Μάρτιν Σουλτς δηλώνει, πάντως, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel ότι η Γερμανία χρειάζεται να αλλάξει την ευρωπαϊκή της πολιτική.

Γνωστή είναι θέση του κόμματος για θεσμοθέτηση ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, όπως γνωστό είναι και το φλερτ του SPD με τις ιδέες του Εμανουέλ Μακρόν. Προτάσεις που εστιάζουν στην κοινωνική πολιτική εντός της Ευρωζώνης αναμένεται να προτάξει το SPD, το ζήτημα όμως είναι πώς θα διαχειριστούν την κατάσταση οι πιο συντηρητικές φωνές του CDU.

Ο μεγάλος κίνδυνος, πάντως, για το πολιτικό μέλλον της Μέρκελ φαίνεται να έχει απομακρυνθεί μετά τις πιέσεις που δέχτηκε ο Μάρτιν Σουλτς τόσο από το κόμμα του όσο και από τον γερμανό πρόεδρο για συμμετοχή του SPD σε κυβέρνηση συνασπιμού.

Τις τελευταίες εβδομάδες φανερή ήταν η ανησυχία στους κόλπους Γερμανίας και ΕΕ, με αρκετά μέσα ενημέρωσης να μιλούν για ήττα της Μέρκελ.

Όπως και να’χει, η έκβαση των συνομιλιών ανάμεσα σε Σταϊνμάιερ, CDU/CSU και SPD ήταν θετική για τη Μέρκελ, καθώς το σενάριο νέων εκλογών μοιάζει απίθανο.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr