Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λύση μέσω Βρυξελλών για τα βλήματα της Σαουδικής Αραβίας

Λύση μέσω Βρυξελλών για τα βλήματα της Σαουδικής Αραβίας

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, με το οποίο προτείνεται η επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία, αποτελεί τέλειο άλλοθι για ματαίωση της επίμαχης συμφωνίας και απεμπλοκή Τσίπρα-Καμμένου από την υπόθεση.

Μέσω Βρυξελλών αναζητεί λύση για την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία η κυβέρνηση. Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, με το οποίο προτείνεται η επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία, αποτελεί τέλειο άλλοθι για ματαίωση της επίμαχης συμφωνίας και απεμπλοκή Τσίπρα-Καμμένου από την υπόθεση.

Το ψήφισμα αποτελεί κατ’ ουσίαν εισήγηση προς την Ύπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι προκειμένου να υιοθετήσει την απαγόρευση πώλησης όπλων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τη Σαουδική Αραβία. Η πρόταση συνυπογράφεται από όλες τις πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου πλην της ακροδεξιάς. Από ελληνικής πλευράς, συνυπογράφουν Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), Νίκος Χουντής (Λαϊκή Ενότητα), αλλά και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ). Επισημαίνεται πάντως ότι το Ευρωκοινοβούλιο είχε υιοθετήσει ήδη δύο αντίστοιχα ψηφίσματα (Φεβρουάριος 2016 και Ιούνιος 2017).

«Εφόσον υπάρξουν οι σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εμπάργκο όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί εντός του πλαισίου των επιταγών και των κατευθυντήριων γραμμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι το ΚΥΣΕΑ θα προχωρήσει στη ματαίωση της συμφωνίας. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε μάλιστα λόγο για «συμφωνία που έχει παγώσει».

Ο Πάνος Καμμένος είχε επαφές στη Βουλή με τους Νίκο Φίλη και Νίκο Ξυδάκη, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν την εκτίμηση ότι θα πρέπει να εξεταστεί η ακύρωση της συμφωνίας. Μαζί τους ήταν και ο Κώστας Δουζίνας, ο οποίος προστέθηκε στους βουλευτές που αντιτάσσονται στην υλοποίηση της συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβαν τα περί ανθρωπιστικών λόγων που επιβάλλουν την ακύρωση του deal, λόγω των σαουδαραβικών βομβαρδισμών στην Υεμένη, ενώ επισήμαναν τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου. Ο υπουργός Άμυνας φέρεται να απάντησε πως η συμφωνία θα μπορούσε να ακυρωθεί, εφόσον διαπιστωθεί ισχυρή πλειοψηφία στην επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής.

Η πρώτη διαφοροποίηση από το στρατόπεδο των ΑΝΕΛ εκφράστηκε από τον Δημήτρη Καμμένο: «Είμαι ενάντιος στο να πουλάμε όπλα εκεί όπου, σχεδόν σίγουρα, θα χρησιμοποιηθούν για βομβαρδισμό αμάχων», δήλωσε (Θέμα FM), πλην όμως διευκρίνισε ότι επιθυμεί να προχωρήσει η πώληση.

in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024