Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΑΠΘ: Παρατείνουν την αποχή οι πανεπιστημιακοί οδοντίατροι

ΑΠΘ: Παρατείνουν την αποχή οι πανεπιστημιακοί οδοντίατροι

Να παρατείνουν μέχρι την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου την αποχή τους από το κλινικό έργο και να επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, αποφάσισαν τα μέλη ΔΕΠ της Οδοντιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Να παρατείνουν μέχρι την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου την αποχή τους από το κλινικό έργο και να επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, αποφάσισαν τα μέλη ΔΕΠ της Οδοντιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Κατά τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου τους την Πέμπτη συζητήθηκε η πρόταση του υπουργείου Παιδείας (non paper του γγ προς τους πρυτάνεις ΑΠΘ και ΕΚΠΑ) σχετικά με ρύθμιση και περαίωση των αναδρομικών οφειλών -στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) των ΑΕΙ- των πανεπιστημιακών οδοντιάτρων, οι οποίοι έχουν οδοντιατρείο εκτός πανεπιστημίου.

Υπενθυμίζεται, ότι τα μέλη ΔΕΠ στις Οδοντιατρικές Σχολές του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ, που βρίσκονται από τον Σεπτέμβριο σε απεργιακές κινητοποιήσεις, επισημαίνουν ότι βάσει του άρθρου 93 του νόμου 4485/2017 καλούνται να καταβάλουν αναδρομικά ποσοστό 15% των ακαθάριστων εισοδημάτων τους της τελευταίας 20ετίας.

Παράλληλα, με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, που ελήφθησαν με πλειοψηφία 90%, καταρτίστηκε και κείμενο αντιπροτάσεων προς το υπουργείο Παιδείας. Στο κείμενο, που διέθεσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γγ του Συλλόγου μελών ΔΕΠ της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, αναπληρωτής καθηγητής Δημήτρης Τορτοπίδης, ζητείται να εναρμονισθεί η περίπτωση των πανεπιστημιακών που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, με τους συναδέλφους τους, που την ασκούν σε εταιρική μορφή και για τους οποίους έχει προβλεφθεί η δυνατότητα ρύθμισης με περαίωση στο 20% των οφειλών τους. Στις 8 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί νέα Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, προκειμένου να αξιολογηθούν οι όποιες εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας αναφέρεται:

«Σε σχέση με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση αντιπροτείνουμε τα παρακάτω:

1) Τα ποσά που οφείλουν, σύμφωνα με τα άρθρα 15, παρ. 1, εδάφιο α’ του Ν.2817/2000, 59, περίπτωση στ’ του Ν.4009/2011, 18 του Ν.4283/2014 και 24 του Ν.4386/2016, οι καθηγητές και οι υπηρετούντες λέκτορες πλήρους απασχόλησης, που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα είτε ατομικώς, είτε μέσω εταιρείας παραγράφονται, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη από το τέλος του οικονομικού έτους για τις χρήσεις μέχρι το έτος 2013 και από το τέλος του φορολογικού έτους για τις μετέπειτα χρήσεις, ενώ εισπράττονται και διεκδικούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ. Για τον προσδιορισμό τού οφειλομένου ως άνω ποσού του ΕΛΚΕ μπορούν να απευθύνονται στην αρμόδια ΔΟΥ, η οποία υποχρεούται να παρέχει κάθε αναγκαίο στοιχείο σχετικά με το ύψος των εισοδημάτων των υπόχρεων από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας κατά τα κρίσιμα έτη.

2) Οφειλές καθηγητών και υπηρετούντων λεκτόρων, οι οποίες δημιουργήθηκαν μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου δυνάμει των άνω διατάξεων, υπόκεινται σε περαίωση. Η περαίωση πραγματοποιείται εφόσον υποβληθεί αίτηση περαίωσης στον οικείο ΕΛΚΕ εντός έξι (6) μηνών από τη βεβαίωση των σχετικών οφειλών. Το ποσό που πρέπει να καταβληθεί για τη συντέλεση της περαίωσης ανέρχεται στο 20% της συνολικής οφειλής που βεβαιώνεται επί του καθαρού εισοδήματος».

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024