Με αίτημα την παραμονή των νησιών του Αιγαίου σε καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, κορυφώθηκε η γενική απεργία στη Λέσβο. Κλειστές έμειναν υπηρεσίες, τράπεζες, μαγαζιά, επιχειρήσεις εστίασης αλλά και τα περίπτερα. Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός σημείωσε πως η Λέσβος «δεν συζητά, δεν συνδιαλέγεται. Διεκδικεί, απαιτεί και θα επιβάλλει τα δίκαια του σε αυτούς που έκαναν αναστολή εφαρμογής άρθρου του Συντάγματος που προβλέπει για την νησιωτικότητα και τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ».

Με αίτημα την παραμονή των νησιών του Αιγαίου σε καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, κορυφώθηκε η γενική απεργία στη Λέσβο.

Κλειστές έμειναν υπηρεσίες, τράπεζες, μαγαζιά, επιχειρήσεις εστίασης αλλά και τα περίπτερα. Κλειστές και οι μεγάλες επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ αφού ομάδες εργαζομένων επέβαλαν το κλείσιμο τους από νωρίς το πρωί.

«Το μεταναστευτικό και ο ΦΠΑ είναι δύο διαφορετικά προβλήματα που συνδέονται μεταξύ τους με κάτι κοινό. Την απαράδεκτη συμπεριφορά της κυβέρνησης στον τόπο μας που θέλει να τον μετατρέψει σε μια απέραντη φυλακή ψυχών με εξαθλιωμένους οικονομικά κατοίκους» σημείωσε στην κεντρική του ομιλία προς τους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Παναγιώτης Παπαρίσβας.

«Την ώρα που οι φορείς των άλλων περιοχών της πατρίδας μας συνεδριάζουν για να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους, εμείς βρισκόμαστε εδώ για να αμυνθούμε στις καταστροφικές πολιτικές που θέλουν να μας επιβάλουν» συνέχισε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου «ο μειωμένος ΦΠΑ ήρθε από την Πολιτεία για τις παραμεθόριες περιοχές -μην ξεχνάτε ότι και ο νομός Έβρου είχε μειωμένο ΦΠΑ- ως προνόμιο για την παραμονή μας σε ένα τόπο κοντά σε έναν επιθετικό και απρόβλεπτο γείτονα. Τώρα τι έγινε; Μήπως το να ζεις κοντά σε έναν εντελώς αναξιόπιστο γείτονα που εμπορεύεται ανθρώπινες ψυχές και σου μεταφέρει ένα τεράστιο πρόβλημα, δεν είναι σοβαρή υπόθεση; Μήπως και μετακινήθηκαν τα νησιά μας προς την ηπειρωτική Ελλάδα και δεν το πήραμε είδηση; Μήπως δεν έχουμε πια τεράστια κόστη μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων; Μήπως δεν έχουμε τεράστια χρονικά κόστη;».

Δήμαρχος Λέσβου: Δεν δεχόμαστε αντίδωρα

Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός σημείωσε πως η Λέσβος «δεν συζητά, δεν συνδιαλέγεται. Διεκδικεί, απαιτεί και θα επιβάλλει τα δίκαια του σε αυτούς που έκαναν αναστολή εφαρμογής άρθρου του Συντάγματος που προβλέπει για την νησιωτικότητα και τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ. Δεν δεχόμαστε αντίδωρα και αναστολές εφαρμογής όλων όσων δικαιούμαστε και κερδίσαμε με αγώνες. Δικαιούμαστε πολύ περισσότερα γιατί είμαστε το σύνορο της Ελλάδος, το σύνορο της Ευρώπης».

Ανάλογη ήταν η συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση και των πολιτών της Λήμνου.

Η κινητοποίηση της Τετάρτης, με την οποία διεκδικήθηκε η παραμονή των νησιών του Αιγαίου σε καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, κηρύχθηκε με απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων σε Λέσβο και Λήμνο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr