Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανάσχεση των προσφυγικών ροών από την Αφρική ζητά η Μέρκελ

Ανάσχεση των προσφυγικών ροών από την Αφρική ζητά η Μέρκελ

Στην ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών από τη Μαύρη Ήπειρο αλλά και στην επέκταση των επιχειρηματικών δεσμών της Γερμανίας με την Αφρική, θα επικεντρωθεί η Άγγελα Μέρκελ στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται την Τετάρτη και την Πέμπτη στην Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού.

Στην ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών από τη Μαύρη Ήπειρο αλλά και στην
επέκταση των επιχειρηματικών δεσμών της Γερμανίας με την Αφρική, θα
επικεντρωθεί η Άγγελα Μέρκελ στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της
Αφρικανικής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται την Τετάρτη
και την Πέμπτη στην Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού.

Η Μέρκελ θα κάνει ένα διάλειμμα από την προσπάθειά της, που διαρκεί έναν μήνα, να σχηματίσει νέα κυβέρνηση για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής ΑΕ-ΕΕ, όπου θέλει να δείξει ότι το Βερολίνο διατηρεί τη δυνατότητα να ασκεί αποτελεσματική εξωτερική πολιτική και να υπογραμμίσει τη δέσμευσή της στην Αφρική.

Θα πάρει μέρος μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στη σύνοδο, όπου η έμφαση αναμένεται να δοθεί στην παιδεία, στις επενδύσεις στη νεολαία και στην οικονομική ανάπτυξη ώστε να αποτρέπονται πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες να κάνουν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου.

Η Λιβύη είναι το τελευταίο διάστημα η χώρα από όπου αναχωρούν οι περισσότεροι αφρικανοί μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη. Οι διακινητές συνήθως τους στοιβάζουν μέσα σε φουσκωτά και άλλα επικίνδυνα πλεούμενα που συχνά υφίστανται μηχανικές βλάβες ή βυθίζονται.

Θα επιδιώξει την επέκταση των διμερών εμπορικών σχέσεων

Η καγκελάριος εξήγγειλε κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης των συντηρητικών των οποίων ηγείται το Σάββατο ότι θα επιδιώξει την επέκταση των διμερών εμπορικών σχέσεων και των επενδύσεων, ενώ στις διμερείς επαφές που θα έχει με ηγέτες χωρών της Αφρικής θα ασκήσει πιέσεις ώστε να δεχθούν τους επαναπατρισμούς πολιτών τους που δεν έχουν δικαίωμα να τους χορηγηθεί άσυλο στην Ευρώπη.

Το ταξίδι χαρακτηρίζεται σημαντικό για την καγκελάριο, η οποία έχει δεχθεί επικρίσεις για την απόφασή της το 2015 να άρει τις πύλες και η Γερμανία να υποδεχθεί έκτοτε πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες, στην πλειονότητά τους από τη Συρία ή το Αφγανιστάν.

Δέχεται πιέσεις από το εσωτερικό για το προσφυγικό

Η Μέρκελ δέχεται πιέσεις στο εσωτερικό να λάβει μέτρα για να αποτραπεί μια νέα κρίση προσφύγων και μεταναστών μετά τις απώλειες των συντηρητικών και τα κέρδη της άκρας δεξιάς στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Η Γερμανία, σύμφωνα με αναλυτές, είναι πιθανό να υιοθετήσει έναν αυστηρότερο νόμο για τη μετανάστευση μετά τις απώλειες των δύο μεγάλων κομμάτων στις εκλογές.

Πολιτολόγοι προειδοποιούν ότι το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ενδέχεται να αυξήσει ακόμα περισσότερο το ποσοστό του εάν διεξαχθούν νέες εκλογές την άνοιξη του 2018, σε περίπτωση που η Μέρκελ δεν πείσει τους Σοσιαλδημοκράτες να συγκροτήσουν ξανά τον «μεγάλο συνασπισμό», το σχήμα που κυβέρνησε τη χώρα της τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Έναν χρόνο αφότου η Μέρκελ είχε αναγορεύσει την Αφρική σε ακρογωνιαίο λίθο της προεδρίας της Γερμανίας στην Ομάδα των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου, η παράτυπη μετανάστευση από την Αφρική συνεχίζει να εγείρει ανησυχίες στις Βρυξέλλες, την ώρα που οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι παραβλέπει τις εφιαλτικές συνθήκες που επικρατούν στους καταυλισμούς στη Λιβύη και αλλού.

Επικρίνεται από στελέχη γερμανικών εταιρειών

Η Μέρκελ εξάλλου επικρίνεται από στελέχη γερμανικών εταιρειών τα οποία θεωρούν ότι κινδυνεύουν να υποσκελιστούν εν μέσω της ραγδαίας αύξησης του ενδιαφέροντος για την Αφρική από ανταγωνίστριές τους στη Γαλλία, στην Κίνα, στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στην Ινδία ή στην Τουρκία.

«Η γερμανική βιομηχανία συνεχίζει να υποεκπροσωπείται σε αυτές τις αγορές του μέλλοντος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κρίστοφ Κάνενγκισερ, διευθυντής του Γερμανοαφρικανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου. «Σε σύγκριση με άλλες ξένες επιχειρήσεις, οι γερμανικές εταιρείες είναι αισθητά πιο πίσω, λόγω της ανεπαρκούς υποστήριξης από την κυβέρνηση», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το 2016 η Γερμανία εξήγαγε αγαθά συνολικής αξίας 24,5 δισεκ. ευρώ στην Αφρική, σύμφωνα με τη γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis), ενός ποσού το οποίο αντιστοιχεί στο 2% του συνόλου των γερμανικών εξαγωγών, ενώ οι εισαγωγές από αφρικανικά κράτη έφθασαν σε αξία τα 16,6 δισεκ. ευρώ, αποτέλεσαν δηλαδή το 1,7% του συνόλου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024