Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρίσιμη για το μέλλον της κυβέρνησης η σημερινή «μάχη» στη Βουλή

Κρίσιμη για το μέλλον της κυβέρνησης η σημερινή «μάχη» στη Βουλή

Κρίσιμη ακόμη και για το μέλλον της κυβέρνησης είναι η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Καμμένου. Μια συζήτηση την οποία, επί της ουσίας, προκάλεσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας την ολιγοήμερη αναβολή της, προκειμένου να είναι παρών ο ίδιος και να πάρει προσωπικά το λόγο, ώστε να υπερασπιστεί τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος είναι ο αποδέκτης της επίκαιρης ερώτησης βουλευτών της ΝΔ.

Κρίσιμη ακόμη και για το μέλλον της κυβέρνησης είναι η σημερινή συζήτηση
στη Βουλή για την υπόθεση Καμμένου. Μια συζήτηση την οποία, επί της
ουσίας, προκάλεσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας την ολιγοήμερη
αναβολή της, προκειμένου να είναι παρών ο ίδιος και να πάρει προσωπικά
το λόγο, ώστε να υπερασπιστεί τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος είναι ο
αποδέκτης της επίκαιρης ερώτησης βουλευτών της ΝΔ.

Μοιραία λοιπόν η σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία θα έχει χαρακτηριστικά προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης των πολιτικών αρχηγών, με τον Πρωθυπουργό να προσφέρει αμέριστη συμπαράσταση και κάλυψη στον συγκυβερνήτη του και να περνά στην αντεπίθεση κατά της αντιπολίτευσης και ιδίως του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ.

Γεγονός είναι ότι η δυσαρέσκεια για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ εντείνεται ενδοκυβερνητικά και εσωκομματικά, ωστόσο η εξομάλυνση και η διατήρηση της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μονόδρομος και συνθήκη εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου τα δύο κόμματα να παραμείνουν στην εξουσία. Σε διαφορετική περίπτωση και ελλείψει εναλλακτικής, δεδομένου πως η Κεντροαριστερά εξακολουθεί να ρίχνει «πόρτα» στον κ. Τσίπρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα καταρρεύσει, με τον κ. Καμμένο να είναι εφεξής εκτεθειμένος και πολιτικά και νομικά, εάν και εφόσον η ΝΔ κάνει πράξη την απειλή της και τον στείλει στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.

Προς τούτο, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επαναφέρει στο προσκήνιο το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς και να «βουτήξει» ξανά στο παρελθόν. Να επιχειρήσει, δηλαδή, να αναδείξει υποθέσεις με οσμή σκανδάλου από το παρελθόν, κατηγορώντας και πάλι για τις «αμαρτίες» της διαπλοκής, της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής κτλ. το «παλιό» πολιτικό σύστημα.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να επικαλεστεί συγκεκριμένες περιπτώσεις με έγγραφα, οι οποίες κατά βάση θα αφορούν σε προμήθειες εξοπλισμών της περιόδου Σημίτη, με τους Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιάννο Παπαντωνίου να βρίσκονται τότε στην «καυτή» καρέκλα του Πενταγώνου. Περίοπτη θέση θα έχουν, επίσης, για μία ακόμη φορά οι αναφορές στα Paradise Papers και γενικότερα στο περιβάλλον Μητσοτάκη.

Τις τελευταίες ώρες διακινούνται επίσης σενάρια που θέλουν τον κ. Τσίπρα να απαντά στον κ. Μητσοτάκη, εάν αποφασίσει εκείνος να στραφεί με πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ή κατά του κ. Καμμένου, ή ακόμη και να προλάβει ο ίδιος να τραβήξει το χαρτί της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του. Μια κίνηση η οποία, όπως έχει διαφανεί πολλάκις και στο παρελθόν, θα είναι χρήσιμη για τον Πρωθυπουργό για να συσπειρώσει το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Εσωκομματικοί σκόπελοι

Για να επιτευχθεί, όμως, αυτό θα πρέπει να ξεπεραστούν οι εσωκομματικοί σκόπελοι και δη ο εξής ένας: η ανοιχτή διαφωνία τουλάχιστον τεσσάρων στελεχών: Φίλης, Κυρίτσης, Σκουρλέτης, Ξυδάκης. Οι τρεις τελευταίοι συντάχθηκαν με τη δήλωση του Νίκου Φίλη περί της ανάγκης ακύρωσης της επίμαχης συμφωνίας πώλησης πολεμικού υλικού προς τη Σαουδική Αραβία, με τον Γιώργο Κυρίτση να θεωρείται ότι εκφράζει και μέρος της ομάδας των 53, της οποίας είναι μέλος. Σημειώνεται δε ότι ο Νίκος Ξυδάκης, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, θα πρέπει θεσμικά να αναλάβει την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή διαδικασία στη Βουλή.

Βέβαια, η σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία δεν επιφυλάσσει κάποια ψηφοφορία στο φινάλε της και άρα πιθανές δυσάρεστες εκπλήξεις για τον Πρωθυπουργό, οπότε η άσκηση κριτικής εκ μέρους των τεσσάρων ερμηνεύεται από το περιβάλλον Τσίπρα ως κίνηση εκ του ασφαλούς.

Ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν πάντως είναι ότι, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης που έχει φέρει σε δεύτερο πλάνο όλες τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με θετικό πρόσημο (π.χ. κοινωνικό μέρισμα), ο κ. Τσίπρας ενδέχεται να ανακοινώσει τη ματαίωση της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία, όπως πρότεινε στη δήλωσή του ο κ. Φίλης.

Άλλες πληροφορίες, από το στρατόπεδο των ΑΝΕΛ, αναφέρουν ότι μπορεί να επιστρατευθεί ως επικοινωνιακό αντίβαρο η επιστροφή των αναδρομικών στους ενστόλους των Ενόπλων Δυνάμεων ως ένα «δεύτερο» κοινωνικό μέρισμα.

Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κινήσεις του Πρωθυπουργού, μαρτυρούν ότι η ακραία πόλωση απέναντι στη ΝΔ υπαγορεύεται από ένα οιονεί προεκλογικό κλίμα, με το χρόνο των εκλογών να καθίσταται τελικά απρόβλεπτος, αλλά τη ρητορική Τσίπρα να μην προσομοιάζει με αυτή ενός Πρωθυπουργού που είναι αποφασισμένος να ολοκληρώσει την τετραετία.

Επιπλέον, η επιμονή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση (σ.σ.: ο οποίος, παρεμπιπτόντως, δήλωσε πως διαφωνεί με την πρωτοβουλία Φίλη) για τα απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα, παρά την υπόσχεση Καμμένου ότι θα δώσει ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους ενδιαφερόμενους, μαρτυρά πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να φοβάται νέες αποκαλύψεις.

Διαβάστε επίσης:

in.gr

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024