Ύστερα από μια μακρά περίοδο οικονομικής αναταραχής και καταγγελιών για υποθέσεις διαφθοράς στους κόλπους της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε, το πολιτικό σκηνικό άλλαξε. Ο νέος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Έμερσον Μνανγκάγκουα απέτισε την Παρασκευή φόρο τιμής στον «πατέρα του έθνους» Ρόμπερτ Μουγκάμπε, τον οποίο διαδέχθηκε επισήμως τρεις ημέρες μετά την παραίτησή του.

«Δεχόμαστε και αναγνωρίζουμε όλοι την τεράστια συμβολή του στην οικοδόμηση του έθνους μας», δήλωσε ο Μνανγκάγκουα για τον Μουγκάμπε κατά την ομιλία που εκφώνησε στη Χαράρε μετά την ορκωμοσία του ως αρχηγού του κράτους.

Ο Μνανγκάγκουα υποσχέθηκε να αποζημιώσει τους λευκούς κτηματίες που είχαν εκδιωχθεί βίαια από τις ιδιοκτησίες τους στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από τον Μουγκάμπε.

«Η κυβέρνησή μου δεσμεύεται να αποζημιώσει αυτούς τους κτηματίες, οι ιδιοκτησίες των οποίων κατασχέθηκαν», δήλωσε ο νέος πρόεδρος, διευκρινίζοντας πάντως ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι «αμετάκλητες».

«Όλοι οι ξένοι επενδυτές στη Ζιμπάμπουε θα είναι προστατευμένοι», δήλωσε εξάλλου ο διάδοχος του Μουγκάμπε, ο οποίος υποσχέθηκε επίσης να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να «μειώσει τη φτώχεια όλων» και να αγωνισθεί κατά της διαφθοράς.

«Θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για τη νεολαία μας και θα μειώσουμε τη φτώχεια για όλον τον πληθυσμό», τόνισε ο Μνανγκάγκουα προσθέτοντας πως «οι πράξεις διαφθοράς πρέπει να σταματήσουν αμέσως».

Ο Μναγνκάγκουα υποσχέθηκε επίσης κατά την πρώτη προεδρική ομιλία του πως εκλογές θα διεξαχθούν την ερχόμενη χρονιά όπως είναι προγραμματισμένο.

in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας