Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βούτσης: Ακατανόητη και προκλητική η ανακοίνωση της ΝΔ εις βάρος μου

Βούτσης: Ακατανόητη και προκλητική η ανακοίνωση της ΝΔ εις βάρος μου

Οργισμένη αντίδραση από τον πρόεδρο της Βουλής Ν.Βούτση προκάλεσε ανακοίνωση της ΝΔ στην οποία του αποδίδεται «πρωτοφανής άρνηση να επιτρέψει την πρόσβαση των βουλευτών σε έγγραφα που σχετίζονται με το σκάνδαλο Καμμένου». Xαρακτηρίζοντας τη «ακατανόητη και προκλητική» τόνισε ότι αυτό που έκανε ήταν «να μην εμπλακεί η Βουλή στο να γίνουν φέιγ βολάν απόρρητα έγγραφα». Τονίζοντας δε ότι υπάρχουν διαδικασίες για την αμφισβήτηση του προέδρου του Σώματος κάλεσε τον Κ.Μητσοτάκη αν θέλει να τις χρησιμοποιήσει, υπονοώντας προφανώς την πρόταση μομφής.

Την οργισμένη αντίδραση του προέδρου της Βουλής Ν.Βούτση προκάλεσε η ανακοίνωση της ΝΔ στην οποία του αποδίδεται «πρωτοφανής άρνηση να επιτρέψει την πρόσβαση των βουλευτών σε έγγραφα που σχετίζονται με το σκάνδαλο Καμμένου».

Με δηλώσεις τους στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε «ακατανόητη και προκλητική» την ανακοίνωση της Πειραιώς, η οποία, όπως σημείωσε, ήρθε με καθυστέρηση 24 ωρών και μετά την συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής στην οποία «επ’ αυτού υπήρχε ευρύτατη συνεννόηση».

«Διάβασα πριν από λίγο μία ακατανόητη και απολύτως προκλητική ανακοίνωση της ΝΔ εναντίον μου» τόνισε, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σημειώνοντας ότι είναι η δεύτερη φορά, μέσα σε λίγο καιρό, που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται στον ίδιο προσωπικά.

«Επαναλαμβάνω ότι είναι και ακατανόητη και προκλητική αυτή η ανακοίνωση διότι λέει ότι εγώ απαγορεύω την πρόσβαση των βουλευτών στα έγγραφα Καμμένου. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται με καθυστέρηση τεσσάρων ωρών κι αφού χθες υπήρξε η Διάσκεψη των Προέδρων, κατά την οποία, για να μην πω με ομοφωνία, ελήφθη η απόφαση με τεράστια πλειοψηφία» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι είναι, άλλωστε, γνωστές και η θέση του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα και η θέση που εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, για την κατάθεση απόρρητων εγγράφων από τον κ. Λοβέρδο στην Ολομέλεια.

«Δεν μπορώ να αντιληφθώ αυτή την επίθεση» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής συμπληρώνοντας: «Δεν επιτρέπω και στον εαυτό μου να την ερμηνεύσει και παρακαλώ να το κρατήσετε αυτό».

Όπως διευκρίνισε «είναι προφανές ότι δεν μιλάμε για απόρρητα έγγραφα, που αφορούν σε προσωπικά δεδομένα ούτε λίστες φορολογικές κλπ. που είναι ένα είδος απορρήτων», αλλά «πρόκειται για το νομοθετικό πλαίσιο του 2005 και την σαφέστατη εφαρμογή του επί κρατικών και κυβερνητικών εγγράφων των συλλογικών οργάνων της κυβέρνησης».

«Αυτό ήταν σαφέστατο και σε όλους τους παροικούντες την Βουλή», πρόσθεσε ο κ. Βούτσης, «κάτι που ήταν απολύτως σαφές για όλους μας στο πλαίσιο της Διάσκεψης».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Βούτσης η διαχείριση, χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων, δεν ήταν μία απόφαση προσωπική, ούτε είχε καμία διάθεση να ασκήσει προσωπικό βέτο. Μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο ευθέως για «μεθόδευση» που είχε ως στόχο να χρησιμοποιηθεί η Βουλή για την διακίνηση των συγκεκριμένων απόρρητων εγγράφων.

«Η μόνη διάθεση που είχα, και αυτό χάλασε τη μεθόδευση που υπήρξε, ήταν να μην εμπλακεί η Βουλή στο να γίνουν φέιγ βολάν απόρρητα έγγραφα. Αυτό είναι που αποτρέψαμε» υποστήριξε, σημειώνοντας πως «όποιος θέλει, βουλευτής ή κόμμα, αν έχει έρθει στην κατοχή του οποιοδήποτε έγγραφο να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να το δημοσιοποιήσει».

«Η Βουλή έμεινε έξω από αυτό. Και δεν το περίμεναν αυτό», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας σχετικά με την μη δυνατότητα ενημέρωσης των βουλευτών επί του περιεχομένου των εγγράφων, ότι «δεν ήταν κοινοβουλευτική η διαδικασία από την οποία να προκύπτει η ανάγκη ενημέρωσης της Βουλής», (όπως κοινοβουλευτικός έλεγχος ή εξεταστική επιτροπή κλπ.).

Υπάρχουν διαδικασίες για την αμφισβήτηση του προέδρου του Σώματος

Μάλιστα ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι υπάρχουν, κατά τον Κανονισμό και το Σύνταγμα, διαδικασίες, τις οποίες εάν θέλει ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να αξιοποιήσει, «αντί να βγάζουν ανακοινώσεις τα κόμματα για πολιτειακούς παράγοντες, διότι τέτοιες ανακοινώσεις είναι απαράδεκτες, ανεπίτρεπτες και προκλητικές».

Προέτρεψε την ΝΔ και προσωπικά τον αρχηγό της Κυρ.Μητσοτάκη, «αν θέλει να αναλάβει το θάρρος να μιλήσει για μένα προσωπικά, υπάρχουν διαδικασίες», υπονοώντας προφανώς την πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Βουλής που προβλέπει ο Κανονισμός.

Όπως είπε άλλωστε «δεν βγάζουν ανακοινώσεις τα κόμματα δια του Τύπου για τους πολιτειακούς παράγοντες» και χαρακτήρισε τα γεγονότα αυτά «απαράδεκτα, ανεπίτρεπτα και προκλητικά».

Πάντως, καταλήγοντας ο πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να δηλώσει για τη ΝΔ ότι «θεωρούσα ότι είναι ένα σοβαρά δημοκρατικό κόμμα και το θεωρώ ακόμα. Αν θέλουν ας συνεχίσουν με ακατάληπτες προσωπικές ανακοινώσεις. Αλλά η ευθύνη είναι δική τους».

in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024