Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι τόνισε, από τη Σόφια όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναγάγει σε προτεραιότητά της την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Βαλκανίων, σε μια περίοδο που η Βουλγαρία ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

«Είναι μια περιοχή που πρέπει να της δοθεί προτεραιότητα» είπε ο Ταγιάνι, υπογραμμίζοντας πόσο σημαντική είναι «η διαδικασία ένταξης ορισμένων χωρών» των Βαλκανίων και χαιρετίζοντας την εμπειρία της Βουλγαρίας στον τομέα αυτόν.

Οι δηλώσεις του Ταγιάνι έγιναν κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ. Η Σόφια θα αναλάβει από την 1η Ιανουαρίου την προεδρία της ΕΕ, για πρώτη φορά αφότου εντάχθηκε στην Ένωση, το 2007.

Ο Μπορίσοφ έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι θα πρέπει να επικυρωθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Επί του παρόντος, έχουν ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις μόνο για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Μολονότι ένα μέρος της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης είναι επιφυλακτικό απέναντι στην ιδέα μιας νέας διεύρυνσης, ο Μπορίσοφ διαβεβαίωσε σήμερα ότι υπάρχει «μια τεράστια ευκαιρία να δούμε πραγματική πρόοδο» στον τομέα αυτόν.

«Να εξομαλυνθούν οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας»

Την Δευτέρα ο Μπορίσοφ είχε προειδοποιήσει ότι υπάρχει κίνδυνος «εντάσεων» στα Βαλκάνια αν ορισμένες χώρες δεν ενταχθούν στην ΕΕ, κάνοντας λόγο για την πιθανότητα να δημιουργηθούν «νέες σφαίρες επιρροής από άλλες μεγάλες δυνάμεις», υπονοώντας τη Ρωσία ή και την Κίνα.

Εκτός από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, εκτός ΕΕ είναι σήμερα η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η ΠΓΔΜ και το Κόσοβο.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ζήτησε εξάλλου «να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία» που έχουν επιδεινωθεί σημαντικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να τηρηθεί «πάση θυσία» η συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό ώστε «τα τρία εκατομμύρια άνθρωποι που βρίσκονται εκεί να παραμείνουν εκτός των συνόρων της ΕΕ».

ΑΠΕ/Γαλλικό,in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας