Το Ιράν «δεν επιδιώκει να κυριαρχήσει» στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στον ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρανικής προεδρίας.

«Είμαστε παρόντες στο Ιράκ και στη Συρία με πρόσκληση των κυβερνήσεων των χωρών αυτών για να πολεμήσουμε κατά της τρομοκρατίας. Το Ιράν δεν επιδιώκει να κυριαρχήσει στην περιοχή», είπε ο Ροχανί στον Γάλλο ομόλογό του, μερικές μέρες αφότου η Γαλλία εξέφρασε τις ανησυχίες της για τις «ηγεμονικές τάσεις» της Τεχεράνης στη μέση Ανατολή.

«Σκοπός μας είναι να εργαστούμε για την ειρήνη και την ασφάλεια και να αποτρέψουμε τον διαμελισμό των χωρών της περιοχής», είπε ο ιρανός πρόεδρος. «Μετά τον Ντάες [αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος], πρέπει να πολεμήσουμε και άλλες τρομοκρατικές ομάδες», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν δήλωσε την Παρασκευή πως η Γαλλία εύχεται το «Ιράν να έχει μια λιγότερο επιθετική περιφερειακή στρατηγική» και να διασαφηνίσει «την βαλλιστική πολιτική του που μοιάζει να μην έχει περιοριστεί». Στις 16 Νοεμβρίου, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν επέκρινε, σε επίσκεψή του στο Ριάντ, τις «ηγεμονικές τάσεις», όπως τις χαρακτήρισε, της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή.

Ο Γάλλος πρόεδρος, που ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επισκεφθεί το Ιράν στη διάρκεια του 2018, εξέφρασε την Παρασκευή τη βούλησή του για «διάλογο» με την Τεχεράνη.

ΑΠΕ/Γαλλικό,in.gr