Έντονη αβεβαιότητα επικρατεί για ακόμη μια ημέρα στην πολιτική ζωή της Ζιμπάμπουε, με τον 93χρονο πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε να μην παραιτείται ύστερα από τις πιέσεις του κυβερνώντος κόμματος και την κατάληψη της κρατικής τηλεόρασης από τις δυνάμεις του στρατού.

Προς την υποβολή πρότασης μομφής εναντίον του 93χρονου στρέφεται το κυβερνών κόμμα Zanu-PF εγκαλώντας τον, μεταξύ άλλων, για σχέδιο ανάδειξης της συζύγου του Γκρέις στα ηνία της εξουσίας.

Αναφορικά με τη διαδικασία, μέλος του Zanu-PF δήλωσε ότι θα διαρκέσει το πολύ δύο ημέρες, οπότε ο Μουγκάμπε είναι πιθανό να απομακρυνθεί από την προεδρία την Τετάρτη.

Τελεσίγραφο μέχρι τη Δευτέρα έθεσε το κυβερνών κόμμα στον Μουγκάμπε να παραιτηθεί. Εκείνος, ωστόσο, δεν εγκατέλειψε το αξίωμά του γεγονός που τεντώνει ακόμη περισσότερο το σχοινί και δημιουργεί κλίμα αγωνίας για τις επόμενες κινήσεις ενάντια στον 93χρονο.

Η κρίση μοιάζει πρωτοφανής για την Ζιμπάμπουε του Μουγκάμπε, αφού ο τελευταίος από το 1987, οπότε και διοικεί τη χώρα, δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με επιχειρήσεις καθαίρεσής του.

Η αναταραχή πυροδοτήθηκε από την κίνηση του Μουγκάμπε να αποπέμψει τον αντιπρόεδρό του, Έμμερσον Μνανγκάγκοβα. Οι καμπάνες τέλους μιας μακροχρόνιας διακυβέρνησης ξεκίνησαν να ακούγονται όλο και πιο έντονα τα τελευταία 24ωρα, αφού με την κίνηση απομάκρυνσης του αντιπροέδρου γεννήθηκαν φόβοι για άνοδο της συζύγου του Μουγκάμπε στην εξουσία.

Άλλωστε αυτή ήταν και η επιδίωξη του προέδρου: να δημιουργήσει δυναστεία. Δυσεπίλυτος γρίφος παραμένει εάν ο Έμμερσον Μνανγκάγκοβα θα αναλάβει τελικά την εξουσία και εάν θα οδηγήσει τη χώρα σε πιο υγιή πολιτικά και οικονομικά μονοπάτια.

Διεθνείς αναλυτές ερμηνεύουν, πάντως, την κίνηση αποπομπής του Μουγκάμπε ως προσπάθεια αντικατάστασής του με τον έκπτωτο αναπληρωτή της κυβέρνησής του.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Μουγκάμπε πραγματοποίησε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση, από την κατάληψη της δημόσιας τηλεόρασης της Ζιμπάμπουε, σε τελετή αποφοίτησης.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr