Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υπερψηφίστηκε το μέρισμα - Έντονη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών

Υπερψηφίστηκε το μέρισμα – Έντονη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών

Τα ξίφη τους για την προέλευση του ποσού αλλά και τον τρόπο διανομής του κοινωνικού μερίσματος διασταύρωσαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του σχετικού Νόμου, ο οποίος πάντως ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην της ΧΑ. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκαν όπως ήταν φυσικό και οι ευθύνες για τη τραγωδία στη Δ.Αττική. Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, με την κυβέρνηση να φέρνει και την τροπολογία για την εφάπαξ ενίσχυση των πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές.

Τα ξίφη τους για την προέλευση του ποσού αλλά και τον τρόπο διανομής του κοινωνικού μερίσματος διασταύρωσαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του σχετικού Νόμου, ο οποίος πάντως ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην της ΧΑ.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, που κατά τη διάρκεια της συζήτησης δέχθηκε έντονη κριτική για μη σαφή ορισμό των δικαιούχων, κατέθεσε νομοτεχνικές βελτιώσεις βάσει των οποίων ορίζονται ακριβώς τα εισοδηματικά περιουσιακά και λοιπά κριτήρια που θα ισχύσουν για τη διανομή του μερίσματος.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκαν όπως ήταν φυσικό και οι ευθύνες για την ανείπωτη τραγωδία στη Δυτική Αττική με τους 20 νεκρούς.

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, που αφιέρωσαν μεγάλο κομμάτι κατά την έναρξη των τοποθετήσεων τους στις πλημμύρες της Δ.Αττικής, με την κυβέρνηση να φέρνει και την τροπολογία για την εφάπαξ ενίσχυση των πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές.

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Για την απόλυτη στήριξη των πληγέντων της τραγωδίας στη Δυτική Αττική δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας το λόγο στη συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, ενώ τόνισε ότι θα προχωρήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα σε όλες τις πειοχές που τα χρειάζονται.

Εξαπολύοντας επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, τόνισε πως «είναι άχαρο και άθλιο πάνω στον πόνο και στην καταστροφή να προσπαθούν ορισμένοι να εξάγουν πολιτική υπεραξία. Και το λέω αυτό, γιατί ακόμα μια φορά όσοι πήραν το λόγο κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν έδειξαν καμία φειδώ». Παρείχε δε στήριξη στην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, που δέχεται «πυρά» τις τελευταίες ημέρες.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «αφού διαλύσατε την οικονομία, έρχεστε να πανηγυρίσετε γιατί ξεπεράσατε τους στόχους που είχατε θέσει για το πλεόνασμα και θα γυρίσετε κάτι στους πολίτες. Δουλειά σας είναι να διεκδικείτε μικρότερα πλεονάσματα και όχι να χαίρεστε, όταν είναι μεγαλύτερα από αυτά που έχετε συμφωνήσει». Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η ΝΔ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο γιατί «οι πολίτες έχουν ανάγκη και την ελάχιστη βοήθεια».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, τόνισε από το βήμα της Βουλής ότι o ΣΥΡΙΖΑ εξοντώνει με σκληρή φορολογία τη μεσαία τάξη με τη δικαιολογία ότι αυτό γίνεται υπέρ των φτωχών. «Με αυτήν την κυβέρνηση δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη και δεν μπορεί να μοιρασθεί δίκαια ο πλούτος για να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότρητες. Οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κυνηγούν ό,τι παράγει».

Στη συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, υπογράμμισε πως όλες οι σοβαρές λαϊκές ανάγκες θυσιάζονται στο βωμό των «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ συμπλήρωσε πως το κοινωνικό μέρισμα προστίθεται στα άλλα μέτρα ανακύκλωσης της φτώχειας, καθώς και ότι έχει το στόχο να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός στα αντιλαϊκά μέτρα της τρίτης αξιολόγησης.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος τόνισε πως «ο πολίτης είναι έτοιμος να χτίσει ένα φούρνο. Με αυτά που κάνετε τα τελευταία χρόνια του γκρεμίζεται τον φούρνο και τώρα για να του απαλύνετε τον πόνο, του δίνεται ένα καρβέλι ψωμί. Εμείς δεν θα το στερήσουμε το καρβέλι αλλά ο αγώνας μας παραμένει ο ίδιος. Θέλουμε πολίτες που δεν θα εξαρτώνται από τα ψίχουλα του ηγεμόνα».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στην απουσία του πρωθυπουργού από τη συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα, τονίζοντας ωστόσο πως ζητάει την ψήφο των υπόλοιπων κομμάτων. Ο κ. Λεβέντης ξεκαθάρισε πως το κόμμα του θα ψηφίσει το νομοσχέδιο κι αναφέρθηκε στους πληγέντες της Δυτικής Αττικής, εκφράζοντας την αμφιβολία του αν θα αποζημιωθούν.

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών

«Μοιράζουμε 1,4 δις. ευρώ σε 3,5 εκ. Έλληνες που έχουν πληγεί
περισσότερο από την κρίση. Είναι κάτι που απορρέει από την ψυχή της
αριστεράς και εντός του μνημονίου δείχνουμε την ταξική μεροληψία στους
μη έχοντες», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο γενικής εισηγητής του
ΣΥΡΙΖΑ Γεράσιμος Μπαλαούρας .

Αναφερόμενος στην τραγικότητα των ημερών με τις φονικές πλημμύρες στη δυτική Αττική, τόνισε πως κάποιοι της αντιπολίτευσης, είπαν πως «φταίει η περιφέρεια και η Δούρου για τα τουλάχιστον 40 χρόνια ανομία».

Ο γενικής εισηγητής της ΝΔ Ιωάννης Βρούτσης, αναφέρθηκε αρχικά στην ανείπωτη τραγωδία στη δυτική Αττική. Όπως τόνισε, όταν άρχισε να αποκαλύπτεται το μέγεθος της τραγωδίας, όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν βγάλει και το συμπέρασμα. «Οι μισοί λέγαμε ότι φταίνε τα 40 χρόνια των προηγούμενων κυβερνήσεων και οι άλλοι μισοί ότι φταίει η κλιματική αλλαγή. Σήμερα που πλέον βλέπουμε με δέος την ανείπωτη τραγωδία με τους 20 νεκρούς, πρέπει όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να σταθούμε δίπλα στον κόσμο και να συζητήσουμε μέτρα που θα απαλύνουν τον πόνο. Να απαντήσουμε σε ερωτηματικά για το αν υπάρχουν και που ευθύνες για την τραγωδία».

Εγείρονται αμείλικτα ερωτήματα, πρόσθεσε, όπως «αν είχαν προβλεφθεί ή όχι ακραία καιρικά φαινόμενα από την ΕΜΥ. Τι έκανε και τι μέτρα πήρε η πολιτική προστασία. Τα ρέματα φέτος καθαρίστηκαν και ποιος έχει την ευθύνη. Τι ενέργειες έκανε η περιφέρεια για την αντιπλημμυρική θωράκιση».

Για το κοινωνικό μέρισμα, είπε ότι πρόκειται για προϊόν ολέθριων εισφορών . Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει καθυστέρηση στην αποκλιμάκωση της ανεργίας η οποία συντελείται με μη υγιή τρόπο. «Θριαμβολογείτε για τη γενιά των 360 ευρώ και μας εγκαλέσατε γιατί τολμήσαμε να πούμε ότι όλοι όσοι θα πάρουν το μέρισμα, θα πληρώσουν 7,5 δις ευρώ νέα μέτρα έως το 2022» είπε.

Προχωρήσατε, πρόσθεσε, σε υπερφολόγηση της μεσαίας τάξης. «Εμείς θα ψηφίσουμε το κοινωνικό μέρισμα. Ο ειδικός σας εισηγητής στην επιτροπή είπε ότι ήταν λάθος ο τρόπος που μοιράστηκε πέρυσι το κοινωνικό μέρισμα. Πέρυσι η ΝΔ δεν καταψήφισε το μέρισμα αλλά δήλωσε παρών γιατί είχε πει πως έπρεπε να μοιραστεί πιο δίκαια. Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η φτωχοποίηση των ελλήνων», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ιωάννης Κουτσούκος, υπογράμμισε ότι βλέμμα μας πρέπει να το έχουμε στις οικογένειες των θυμάτων. «Πρέπει να βρούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να ενισχύουμε τους πληγέντες. Μην έχετε την πρεμούρα να προστατέψετε την κ. Δούρου. Δεν μπορεί να μην έχει καμία ευθύνη η κ. Δούρου» είπε απευθυνόμενος στον Μπαλαούρα.

Για το κοινωνικό μέρισμα, είπε ότι εμείς συμβάλλαμε να καταβληθεί το μέρισμα του 2014, αυτό που ο κ. Τσίπρας αποκαλούσε ματωμένο. «Και όταν εσείς φέρατε το μέρισμα πέρυσι εμείς με την ίδια συνέπεια το υποστηρίξαμε και καταθέσαμε πρόταση να είναι μεγαλύτερο και να πάει για την προστασία της οικογένειας και στη μείωση των φόρων. Ερχόσαστε φέτος με την ίδια συνταγή, με μία νομοθετική ρύθμιση γενικού χαρακτήρα», σημείωσε ο κ. Κουτσούκος. Ο στόχος μας πρόσθεσε δεν είναι να φτωχαίνουμε τους πολίτες και μετά να τους δίνουμε επιδόματα.

«Οι τεράστιες καταστροφές αναδεικνύουν την τραγική έλλειψη υποδομών και κυβερνητικού σχεδιασμού για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα. Αναδεικνύουν την περιφρονητική στάση απέναντι στον άνθρωπο», τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, για να προσθέσει λέγοντας ότι «είναι εγκληματικές οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης όπως και των προηγούμενων αλλά και της περιφέρειας αττικής».

Τα αντιπλημμυρικά έργα, πρόσθεσε, τα αντιμετωπίζουν ως κόστος. «Αυτοί που εμφανίζουν ως αιτίες της καταστροφής στη δυτική Αττική την κλιματική αλλαγή, πρέπει να απαντήσουν πώς πάντα θύματα είναι όσοι ζουν σε φτωχογειτονιές».

Για το κοινωνικό μέρισμα, είπε ότι μοιράζουν μία αφορά το χρόνο ένα μικρό ποσό από το μεγάλο πλιάτσικο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ που ονόμαζε το πλεόνασμα ματωμένο τώρα μιλάει για υπεραπόδοση. Από τα 100 που περικόβονται, δίνεται ένα στους πιο εξαθλιωμένους και το παρουσιάζετε ως δικαιοσύνη και κοινωνική πολιτική. Η κυβέρνηση επέλεξε να εξαπατήσει με τον αριθμό των δικαιούχων και το ποσό του κοινωνικού μερίσματος».

Το ΚΚΕ, κατέληξε, θα ψηφίσει το σχέδιο νόμου γιατί αφορά επιστροφή ενός πολύ μικρού ποσού από τη μεγάλη ληστεία των εισοδημάτων εργαζομένων».

Ο Γιώργος Λαζαρίδης από τους ΑΝΕΛ αναφέρθηκε σε μία σειρά φυσικών καταστροφών που έγιναν στο παρελθόν χωρίς από τότε, όπως είπε, να έχει γίνει το παραμικρό. Τα αθώα θύματα που θρηνήσαμε, είπε, είναι αποτέλεσμα ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε τίποτα . Οι ευθύνες είναι αυτής της κυβέρνησης που είναι δύο χρόνια, αναρωτήθηκε».

Όσο αφορά στο κοινωνικό μέρισμα, είπε ότι δίνεται για τη στήριξη των αδύναμων πολιτών για δεύτερη συνεχή χρονιά. Το μέρισμα είναι 250 έως 900 εύρω με βάση κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.
Το κλίμα για την οικονομία, πρόσθεσε, είναι θετικό, δρομολογείται η έξοδος από τα μνημόνια και προχωρούμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα θα ψηφιστεί από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες παρά το γεγονός ότι δεν είναι σωστά μελετημένο, τόνισε ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι. «Η προέλευση του έρχεται από την υπερφολόγηση της μεσαίας τάξης. Δεν προήλθε από την πάταξη της φοροδιαφυγής και από το λαθρεμπόριο. Γίνεται μία αναδιανομή της μιζέριας».

Η μεσαία τάξη, πρόσθεσε, στραγγαλίζεται. «Ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα εξαρτάται από τα επιδόματα και την καλοσύνη της εκάστοτε κυβέρνησης. Πως μπορεί να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος; Πρέπει να παράγουμε πλούτο και να προσελκύσουμε επενδύσεις».

Για τις φονικές πλημμύρες, αναφέρθηκε στις διαχρονικές ευθύνες του κράτους αλλά και στις ευθύνες της τωρινής κυβέρνησης. Την Τετάρτη, είπε, κάναμε κάποιες προτάσεις για τους πληγέντες της δυτικής Αττικής. Δάνεια με συνοπτικές διαδικασίες, επιδοτήσεις για να στηθούν στα πόδια τους επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών

Επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης για την κριτική της υπερφολόγησης της μεσαίας τάξης, εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Όταν μειώσατε το εισόδημα 25% ήταν καλό για τη μεσαία τάξη, όταν δημιουργήσατε το πλαίσιο των paradise papers, όταν δεν κάνατε τίποτα για τη φοροδιαφυγή, ήταν σε όφελος της μεσαίας τάξης; Αυτό που κάνουμε εμείς είναι ταξική πολιτική. Δίνουμε προτεραιότητα σε όσους έχουν ανάγκη», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος. Έχουμε μία στρατηγική για τη μεσαία τάξη και την φοροελάφρυνσή της, πρόσθεσε.

«Δεν είναι ελεημοσύνη, δεν είμαστε ευεργέτες, αλλά δεν ζούμε στους καλύτερους από όλους τους κόσμους», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης είπε ότι «από τη μία αρπάζουν το ψωμί από τον τραπέζι χιλιάδων ανθρώπων και από την άλλη τους πετούν ψίχουλα για να τους εξαγοράσουν. Αν αυτός δεν είναι ο απόλυτος πολιτικός ξεπεσμός τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Είναι μία κίνηση κομματικού εντυπωσιασμού με το προσωπείο κοινωνικής αλληλεγγύης από μία κατ΄ επίφαση αριστερή κυβέρνηση».

Εγώ δεν θα έδινα αυτό το μέρισμα, ανέφερε για να προσθέσει ότι ο ίδιος μαζί με άλλους τρεις βουλευτές κατάθεσαν τροπολογία για το πώς πρέπει να διανεμηθεί το μέρισμα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, υπογράμμισε αναφερόμενος στα ΥΚΩ , ότι μέχρι σήμερα τα πληρώνουν αποκλειστικά όλοι οι καταναλωτές ενέργειας στη χώρα. «Για πρώτη φορά ένα μέρος του κόστους για τα ΥΚΩ θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό. Τα ΥΚΩ αποκλιμακώνονται και τίθενται σταδιακά έως το 2023 εκτός λειτουργίας. Από τώρα έως το 2023, ένα μέρος θα συνεχίσει να πληρώνεται από τον προϋπολογισμό».

Τα ΥΚΩ, πρόσθεσε, τιμολογούνται μέσα από μία σταδιακή φορολόγηση ανάλογα με την κατανάλωση. Η πρώτη βασική αλλαγή είναι νοικοκυριά με πολύ υψηλές καταναλώσεις να μην έχουν υπέρμετρη επιβάρυνση.

Λάβρος κατά της θεωρίας του υπερπλεονάσματος εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι είναι καταστροφική και αυτοκτονική. «Η θεωρία του υπερπλεονάσματος είναι ένα δράμα που βιώνει η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία και αυτό το δράμα επιβεβαιώνει σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση».

Όπως τόνισε, «πώς είναι δυνατόν το 2018 που είναι ο κρίσιμος χρόνος της διαπραγμάτευσης να μιλάμε για υπερέσοδα, όταν έχουμε αφαιμάξει την οικονομία;». «Μιλάμε για ύφεση εις βάρος του μέλλοντος. Το τίμημα για να δοθεί το βοήθημα πέρσι και φέτος είναι δυσανάλογα μεγάλο για την ελληνική κοινωνία και οικονομία».

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024