Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Δεσμευόμαστε να σταθούμε δίπλα στους πληγέντες

Τσίπρας: Δεσμευόμαστε να σταθούμε δίπλα στους πληγέντες

Για την απόλυτη στήριξη των πληγέντων της τραγωδίας στη Δ.Αττική δεσμεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα, αναλύοντας τα μέτρα που θα ληφθούν. Ακόμα ανακοίνωσε τον σχεδιασμό έργων για να ενισχυθεί η αντιπλημμυρική προστασία όχι μόνο στις περιοχές της Δ.Αττικής αλλά στο σύνολο σχεδόν της Αττικής. Ο πρωθυπουργός παρέχοντας στήριξη στην περιφερειάρχη Ρ.Δούρου, εξαπέλυσε έντονη επίθεση στη ΝΔ για τη στάση της στο θέμα της Δ.Αττικής, αλλά και σε ότι αφορά την οικονομία και το κοινωνικό μέρισμα.

Για την απόλυτη στήριξη των πληγέντων της τραγωδίας στη Δυτική Αττική δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα στη Βουλή, αναλύοντας τα μέτρα που θα ληφθούν για τη στήριξή τους. Ακόμα ανακοίνωσε τον σχεδιασμό των απαραίτητων έργων για να ενισχυθεί η αντιπλημμυρική προστασία όχι μόνο στις περιοχές της Δ.Αττικής αλλά στο σύνολο σχεδόν της Αττικής.

Ο πρωθυπουργός παρέχοντας στήριξη στην περιφερειάρχη Ρ.Δούρου, εξαπέλυσε έντονη επίθεση στη ΝΔ για τη στάση της στο θέμα της Δ.Αττικής, αλλά και σε ότι αφορά την οικονομία και το κοινωνικό μέρισμα.

Όπως τόνισε για το κοινωνικό μέρισμα «προχωράμε σε μια κίνηση δικαιοσύνης την οποία κάποιους βολεύει να αναγιγνώσκουν ως επικοινωνιακό τέχνασμα, αλλά αυτό θα το πουν οι πολίτες».

«Κάποιοι πορφυρογέννητοι δεν ξέρουν και δεν μπορούν να καταλάβουν ποτέ τι σημαίνει για αυτούς τους ανθρώπους μια ενίσχυση 500, 700 ή 900 ευρώ» πρόσθεσε, για να σχολιάσει δηκτικά ότι «ίσως τόσο για αυτούς να στοιχίζουν μόνο τα χαρτόσημα για τις offshore που διατηρούν στις παραδείσιες νήσους».

Τόνισε πως το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει σήμερα τη δυνατότητα να κάνει αυτό το σημαντικό βήμα -που «ήδη εκτιμάται από τον λαό»-, με το κοινωνικό μέρισμα και το μέγεθός του, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οφείλεται στην ανάκαμψη της οικονομίας, στην πολιτική και την προτεραιότητα της κυβέρνησης να στηρίξει «τη μεγάλη πλειοψηφία που υπέστησαν βαρύτατη λεηλασία όλα τα προηγούμενα χρόνια και αναγνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση πάλεψε και παλεύει για να βγάλει τη χώρα από την κρίση, στηρίζοντας αυτούς και πως ό,τι δυνατότητα έχει, σε αυτούς αναδιανέμεται».

Ο πρωθυπουργός απάντησε σε όλες τις βασικές κατηγορίες της αντιπολίτευσης και δη της αξιωματικής, τόσο ως προς εκείνες περί «αδράνειας και αδιαφορίας» για αντιπλημμυρικά έργα, -τα οποία σύγκρινε με εκείνων των προηγούμενων κυβερνήσεων – όσο και στο επιχείρημα της ΝΔ ότι το υπερπλεόνασμα -που ψηφίζει κι εκείνη εν αντιθέσει με πέρυσι- προκύπτει από υπερφορολόγηση.

Αναδείχθηκαν οι εγκληματικές πολιτικές επιλογές δεκαετιών

Με αναφορά στη τραγική καταστροφή που υπέστη η Δυτική Αττική, ξεκίνησε την τοποθέτησή του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συζήτησης για το κοινωνικό μέρισμα.

«Θέλω να ξεκινήσω από το ζήτημα της άμεσης αντιμετώπισης των συνεπειών της τραγωδίας στη Δυτική Αττική, που στοίχισε τη ζωή σε 20 συνανθρώπους μας, ενώ δυστυχώς ακόμα δύο αγνοούνται. Πρόκειται για πρωτοφανή καταστροφή που προκλήθηκε -όπως είπαν οι επιστήμονες- από ένα εξαιρετικά ακραίο φαινόμενο» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ωστόσο, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, «όσο ακραίο και εάν είναι -κάποιοι είπαν ότι η συχνότητά του υπερβαίνει τα εκατό χρόνια- ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο τις εγκληματικές και ασυγχώρητες πολιτικές επιλογές δεκαετιών στον τομέα της δόμησης και της χωροταξίας».

«Όταν για δεκαετίες αδιαφορείς απέναντι στη φύση, έρχεται κάποτε η στιγμή που σε εκδικείται. Και το τίμημα στην προκειμένη περίπτωση είναι μεγάλο, ο πόνος βαθύς. Οι εικόνες που αντίκρισα σοκαριστικές. Η δέσμευσή μας να σταθούμε άμεσα στο πλάι των ανθρώπων που επλήγησαν αποτελεί προτεραιότητα και χρέος» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τις επόμενες ημέρες η καταβολή των αποζημιώσεων

«Σήμερα το πρωί ανακοινώσαμε μια σειρά μέτρων ανακούφισης για τους πληγέντες πέραν της διά του νόμου προβλεπόμενης αποζημίωσης για κατοικίες και επιχειρήσεις. Προχωρήσαμε και στη διανομή μιας έκτακτής ενίσχυσης που αφορά σε 5.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό και 8.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση. Η καταβολή των χρημάτων αυτών θα γίνει τις επόμενες μέρες, μπορεί και μέσα σε αυτή την εβδομάδα και φυσικά θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα» ανέφερε ο πρωθυπουργός σχετικά με τα μέτρα ανακούφισης στους πληγέντες.

Τα άλλα μέτρα ανακούφισης

«Την ίδια στιγμή από το υπουργείο Προστασίας έχουν γίνει ενέργειες για την αύξηση των μέτρων ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και για τη διευκόλυνση των πολιτών που έχασαν τα έγγραφά τους στις πλημμύρες» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Η αστυνομική παρουσία έχει αυξηθεί με πάνω από 1.200 αστυνομικούς και από σήμερα το πρωί ξεκίνησε να λειτουργεί το αρμόδιο γραφείο για την έκδοση ταυτοτήτων και σχετικών εγγράφων ώστε να μπορούν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται οι πολίτες για να πάρουν τις νόμιμες αποζημιώσεις» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στα μέτρα που έχει πάρει το υπουργείο Εργασίας σχετικά με τις επιχειρήσεις απαλλάσσοντας τες από την εξάμηνη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και το υπουργείο Οικονομικών το οποίο έδωσε παράταση στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων και καταβολής φόρων και εισφορών και τελών. Το υπουργείο Υγείας τέλος ανακοίνωσε χθες ότι θα λειτουργεί ειδικό ιατρεία στη Μάνδρα για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Το πιο κρίσιμο ο σχεδιασμός αντιπλημμυρικών έργων

Πέρα όλων των παραπάνω το πιο κρίσιμο, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι να σχεδιάσουμε τα απαραίτητα έργα για να ενισχυθεί η αντιπλημμυρική προστασία όχι μόνο στις περιοχές που βίωσαν την καταστροφή αλλά στο σύνολο σχεδόν της Αττικής, τονίζοντας ότι αυτό είναι «κυρίως ζήτημα πολιτικής βούλησης».

Δηκτικά είπε δε ότι αυτά αν και εξαιρετικά απαραίτητα, δεν είναι έργα βιτρίνας που κόβουμε κορδέλες, εξού και δεν αποτελούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια προτεραιότητα.

Άθλιο πάνω στον πόνο να επιδιώκεις πολιτικά οφέλη

«Είναι άχαρο και άθλιο πάνω στον πόνο και στην καταστροφή να προσπαθούν ορισμένοι να εξάγουν πολιτική υπεραξία. Και το λέω αυτό γιατί ακόμα μια φορά όσοι πήραν το λόγο κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν έδειξαν καμία φειδώ» ήταν το λόγια που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός για να επιτεθεί στον αξιωματική αντιπολίτευση.

«Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει την ημέρα της καταστροφής ότι έχουν συντελεστεί διαχρονικά εγκλήματα στη Δυτική Αττική και να μην περνάνε 24 ώρες και ο ίδιος σε μια εκδήλωση στη Λάρισα να ξεχνάει τη λέξη ‘διαχρονικά’ και να βρίσκει αφορμή για να επιτεθεί για άλλη μια φορά στην κυβέρνηση και στην περιφερειάρχη Αττικής» τόνισε ο ίδιος και συνέχισε:

«Και άκουσα αρκετούς από τα κόμματα που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης από το 1974 και μετά να παριστάνουν τους τιμητές και αναρωτιέμαι. Που ήσασταν τα προηγούμενα χρόνια; Που μπαζώνονταν τα ρέματα και χτίζονταν τα αυθαίρετα στην Αττική, που οι κυβερνήσεις σας έκανα ρουσφέτια στους δικούς σας δημάρχους, που εγκαταστάσεις -ακόμα και δημοτικές- φύτρωναν πάνω στα ρέματα χωρίς καμία έγνοια για το περιβάλλον και την ασφάλεια των πολιτών, με ανυπαρξία χωροταξικού σχεδιασμού και μόνο προς όφελος της διατήρησης της εκλογικής πελατείας και των εξυπηρετήσεων;»

«Εκτός αν ισχυρίζεστε ότι όλα αυτά τα κακώς κείμενα δεν συνέβησαν 40 χρόνια τώρα αλλά τα τελευταία 2,5 χρόνια που κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε δηκτικά για να προσθέσει «Θα έλεγα κάποιοι να σταματήσουν να προκαλούν και να δείξουν τον απαραίτητο σεβασμό στους ανθρώπους που χάθηκαν και πλήρωσαν τα σπασμένα για παθογένειες δεκαετιών».

Σε λιγότερο από 2,5 χρόνια, εντάξαμε αντιπλημμυρικά έργα 250 εκατ. ευρώ

Απαντώντας στις κατηγορίες για αδράνεια και αδιαφορία της κυβέρνησης στα χρόνια που κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός μίλησε με στοιχεία:

-Σε λιγότερο από δυόμισι χρόνια η κυβέρνηση έχει εντάξει νέα αντιπλημμυρικά έργα 250 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας φέτος το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στο 1 δισ., ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια οι προηγούμενοι το μείωναν.

-Η κυβέρνηση έχει εγκρίνει όλα τα αιτήματα για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας από τους φορείς της αυτοδιοίκησης.

-Εκτός από τους εθνικούς πόρους και το νέο ΕΣΠΑ, υλοποιούνται αυτή τη στιγμή -δηλαδή σε δύο χρόνια -, αντιπλημμυρικά έργα 172 εκατ., ενώ την επταετία 2007-2013 υλοποιήθηκαν έργα μόλις 163 εκατ. ευρώ.

Βεβαίως, παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα, αλλά όπως είπε προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα από τη σύγκριση του τι συνέβη τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με το τι είχε γίνει την επταετία έως το 2013.

Οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες, παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει και «πώς να μην είναι όταν όλα αυτά τα χρόνια είχαμε αυτήν την αυθαιρεσία και τη διασπάθιση πολύτιμων πόρων;»

Στήριξη στη Ρένα Δούρου

Ο πρωθυπουργός στήριξε την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, αναφερόμενος στην ευκολία με την οποία η ΝΔ επιρρίπτει την ευθύνη για τις καταστροφές στην περιφερειάρχη Αττικής «προφανώς γιατί είχε την ‘ατυχία’ να εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν είμαι εδώ για να την υπερασπιστώ, μπορεί να το κάνει και από μόνη της» ανέφερε, αλλά τόνισε ότι τον Σεπτέμβριο 2014 η Περιφέρεια Αττικής είχε στον προϋπολογισμό της 95 αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Σήμερα έχουμε 152 έργα ενταγμένα στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, συνολικού προϋπολογισμού 485 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στη Δυτική Αττική το 2014 ήταν ενταγμένα μόνο 12 έργα ύψους 11 εκατ., ενώ σήμερα 20 έργα προϋπολογισμού 57 εκατ. ευρώ, πρόσθεσε. «Αναφέρομαι στη λογική που ήθελε να εντάσσει στα ΠΕΠ προγράμματα βιτρίνας το 2014».

Έχουμε αντιπολίτευση της πλημμύρας και της καταστροφής

«Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη σε κάθε φυσική καταστροφή, σε κάθε ατύχημα, σε κάθε ευκαιρία, να κάνει ένα πράγμα, να ζητάει την παραίτηση κάποιου υπουργού. Δεν έχει αφήσει και κανένα υπουργό. Πάνω από πέντε φορές έχει ζητήσει παραίτηση Τοσκα, αλλά και παραίτηση Τσακαλώτου, Γαβρόγλου, Κουρουμπλή, Σκουρλέτη, κτλ Αναρωτιόμουν όταν συνέβη η καταστροφή, πώς και δεν ζητά καμία παραίτηση; Και ήρθε σήμερα να ζητήσει παραίτηση της περιφερειάρχη. Αυτή την τακτική να καταπιάνεστε διαρκώς από φυσικές καταστροφές, από θεομηνίες, από ατυχήματα και να επενδύετε πάνω στην καταστροφή νομίζω ότι τελικά η πλειοψηφία των πολιτών δεν θα την εκτιμήσει θετικά» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Αυτό είναι δικό σας πρόβλημα αλλά το πρόβλημα που αφορά την πολιτική ζωή είναι ότι έχουμε μια αντιπολίτευση που μέχρι χθες έκανε αντιπολίτευση της πυρκαγιάς και της συμφοράς και σήμερα κάνει της πλημμύρας και της καταστροφής».

«Ωστόσο, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να αψηφήσουμε το γεγονός αυτό και να κοιτάξουμε μπροστά προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που αφορούν τόσο την ανάγκη η χώρα να φύγει από αυτή την πολύχρονη κρίση, όσο και την ανάγκη να αφήσει πίσω τις παθογένειες του παρελθόντος» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παρέμβαση αντιπλημμυρικής προστασίας σε βάθος 5ετίας, ύψους 1 δισ.

«Σχεδιάζουμε μια παρέμβαση αντιπλημμυρικής προστασίας σε βάθος 5ετίας, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ ευρώ», είπε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι γι’ αυτό είχε τη δυνατότητα κατ’ ιδίαν συνομιλίας με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ αμέσως μετά το συμβάν, ενώ υπήρξαν και επικοινωνίες με τους αρμόδιους Επιτρόπους για να υπάρξει και από την πλευρά της ΕΕ στήριξη των προσπαθειών.

Στο σημείο μάλιστα αυτό ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επικοινωνία που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, απορώντας τι θα μπορούσε να προσφέρει ο κ. Βέμπερ στη χώρα όταν ο ίδιος ήταν υπέρμαχος της καταστροφής της χώρας τις πιο κρίσιμες στιγμές των τελευταίων χρόνων.

«Αυτό που χρειάζεται είναι βαθιές τομές στο θεσμικό πλαίσιο και στη γραφειοκρατία αλλά και σχεδιασμός για την άντληση των απαραίτητων κονδυλίων για να οχυρώσουμε τη χώρα και να μην ζήσουμε ποτέ ξανά τέτοια καταστροφή» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνοντας την αναφορά του στο θέμα.

«Σήμερα η χώρα ανακάμπτει»

Και αν η φυσική καταστροφή είναι ένας μη προβλέψιμος αστάθμητος παράγοντας δεν συμβαίνει το ίδιο με τη λιτότητα και την κοινωνική καταστροφή που αυτή προκαλεί, τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να περάσει στα θέματα της οικονομίας και να εξηγήσει πώς κατέστη δυνατό να δοθεί το κοινωνικό μέρισμα για δεύτερη χρονιά και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερο ύψος.

«Η χώρα, αλλάζει σελίδα, αφήνει πίσω της τη σκληρή περίοδο που την καταδίκασαν να περάσει, οι πολιτικές επιλογές δεκαετιών, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι αποτέλεσμα βούλησης, σκληρής προσπάθειας αλλά και απόλυτου σεβασμού απέναντι στον ελληνικό λαό και τις θυσίες του» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Για τους οικονομικούς δείκτες της χώρας είπε ότι «βρίσκονται σε ανάκαμψη και η χώρα αναμένεται να καταγράψει για πρώτη χρονιά μετά από μια δεκαετία, ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2%, στο τέλος του έτους. Η ανεργία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αποκλιμακώνεται, έχοντας σημειώσει συνολικά πτώση 7 ποσοστιαίων μονάδων, σε μια τριετία και 300.000 περισσότερες θέσεις εργασίας να έχουν δημιουργηθεί».

«Ο προϋπολογισμός θα καταγράψει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεπερνά κατά πολύ το στόχο του 1,75%. Η χώρα ανέκτησε από τον Ιούλιο την πρόσβαση στις αγορές, σε πρώτη φάση δοκιμαστικά,
ενώ αυτή τη στιγμή που μιλάμε βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη έξοδος στις αγορές, με την ανταλλαγή των ομολόγων».

Τόνισε ότι η χώρα «βαδίζει με σχέδιο και προσεκτικά βήματα για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, όχι με τις επικοινωνιακές πιρουέτες της κυβέρνησης Σαμαρά το 2014 και το κακόγουστο success story» προσθέτοντας ότι αυτό αναγνωρίζεται από τις αγορές. Ενδεικτικό ότι οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν τη χώρα, είπε..

Η χώρα βαδίζει σταθερά και σίγουρα στην έξοδο από μνημόνια και ασφυκτική επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κατεξοχήν πράξη δικαιοσύνης το μέρισμα

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτή η προοπτική διευρύνει τις δυνατότητες της κυβέρνησης να προχωρήσει στον πρωταρχικό στόχο της: «μέσα και από την ανάκαμψη της οικονομίας, να αποκατασταθούν οι αδικίες που προκάλεσε η επιθετική λιτότητα τα χρόνια της κρίσης».

Είπε ότι αθροιστικά (πέρυσι 617 εκατ.) και φέτος (1,4 δισ.), το κοινωνικό μέρισμα ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, για να σχολιάσει: «Δεν θα το λεγε κανείς και ψίχουλα ή φιλοδώρημα».

Υπογράμμισε ότι αυτές οι δύο κινήσεις πέρυσι και φέτος, «αποτελούν μια κατεξοχήν πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης και αποδεικνύει αυτό για το οποίο διαρκώς μας κατηγορείτε, δηλαδή για τη κοινωνική μεροληψία μας υπέρ των πολλών, υπέρ των αδυνάμων».

«Κάποιοι έβαλαν πλερέζες και φέτος…»

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «ορισμένοι έχουν στεναχωρηθεί πολύ που η οικονομία ανακάμπτει και μας δίνει τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους» και «όπως ακριβώς και πέρυσι, έτσι και φέτος κάποιοι έβαλαν πλερέζε».

Είπε ότι πέρυσι ο κ. Μητσοτάκης καταψήφισε, κατήγγειλε την κυβέρνηση στους θεσμούς και πήγε μέχρι το Βερολίνο να συναντήσει τον κ. Σόιμπλε και δήλωσε ότι η έκτακτη ενίσχυση «θέτει σε κίνδυνο τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών».

«Φέτος είναι η αλήθεια είστε πιο προσεχτικοί. Αφού εξανεμίσθηκαν οι ελπίδες σας να μας απαγορεύσουν οι θεσμοί τη διανομή μερίσματος, αρχίσατε την αποδόμηση: Ψηφίζετε μεν, μην την πατήσετε όπως πέρυσι, αλλά μας λέτε ότι η υπεραπόδοση είναι αποτέλεσμα φοροεπιδρομής».

Μέσα σε μια 5ετία πήρατε μέτρα: 65 δισ.

Επιχειρώντας αποδόμηση αυτού του επιχειρήματος της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «προκλητικό» να κουνά εκείνη το δάχτυλο «έχοντας κάνει σημαία τη φοροεπιδρομή».

«Θέλετε να ξεχάσει ο κόσμος ότι από το 2010 ως το 2015, μέσα σε μια πενταετία, πήρατε μέτρα ύψους 65 δισ.: 35 δισ. περικοπές δαπανών και 30 δισ. φόροι», «επιβάλατε 30 δισ. φόρους από το ’10 ως το Γενάρη του ’15″» τόνισε.

Έθεσε ωστόσο και το ερώτημα γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με 30 δισ. φόρους, δεν είχαν υπεραπόδοση και ανάκαμψη, αλλά ύφεση 7%, αύξηση της ανεργίας και συμφωνίες για πλεονάσματα 4% και 4,5% για συναπτά έτη.

Πώς προέκυψε η υπεραπόδοση της οικονομίας

Ο πρωθυπουργός απάντησε στο κρίσιμο ερώτημα εάν είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης η υπεραπόδοση που παρουσιάζει η οικονομία.

Συγκεκριμένα, είπε ότι «έχουμε μια τριετία δημοσιονομικής προσαρμογής, πολύ ηπιότερης, που αποδίδει όχι εξαιτίας της υπερφορολόγησης αλλά λόγω της αύξησης της απασχόλησης, με την ανεργία να είναι στο 20% και για πρώτη φορά στην κρίση, ο αριθμός των ανέργων κάτω από 1 εκατ., λόγω της εξισορρόπησης του Ασφαλιστικού, λόγω της πάταξης της φοροδιαφυγής και κυρίως λόγω του ότι γλιτώσαμε σχεδόν 20 δισ. ευρώ από την επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων από αυτές που είχαν δεσμευτεί οι Σαμαράς-Βενιζέλος από το 2014».

«Τολμάτε εσείς να μας μιλάτε για υπερφορόλογηση», είπε προς τη ΝΔ, μιλώντας για «λυσσασμένη επίθεση με ψεύτικα στοιχεία και ανακρίβειες από τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στην αξιωματική αντιπολίτευση», ότι το υπερπλεόνασμα υπάρχει «επειδή δήθεν περικόψαμε δαπάνες από την υγεία, ενώ για πρώτη φορά στη χώρα μετά από 10 χρόνια ανοίγουν αντί να κλείνουν νοσοκομεία, γίνονται προσλήψεις ιατρικού νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Ότι δήθεν έχουμε κάνει στάση πληρωμών σε συντάξεις και εφάπαξ, ενώ όχι μόνο έχουμε προχωρήσει σε έκδοση 521.408 συντάξεων -κύριων και επικουρικών- και εφάπαξ, αλλά και για πρώτη φορά μειώνεται το στοκ που είχε δημιουργηθεί την περίοδο 2010 – 2014. Ότι δήθεν το πλεόνασμα προέκυψε από την μη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ το ΠΔΕ φέτος είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, καθώς εισροές και εκροές έχουν μηδενικό αποτέλεσμα».

«Το πλεόνασμα δεν φτιάχνεται με τερτίπτια. Αυτά σήμερα έχουν τελειώσει. Μαθαίνω ότι στέλνετε φίλους και συμβούλους στο εξωτερικό για να δυσφημίσουν την οικονομία. Το δυστύχημα για εσάς είναι ότι καταντάτε γραφικοί» είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι η χώρα κατάφερε να μειώσει 2,5% την ανεργία σε ένα χρόνο, να έχει 90 εκατ. πλεόνασμα ο ΕΦΚΑ από κει που χρωστούσαν τα Ταμεία 1 δισ. ευρώ.

Πρόσθεσε ότι με τον νόμο της εθελούσιας αποκάλυψης μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί 6.603.618.421 δισ. ευρώ, έχουν βεβαιωθεί φόροι 598.930.186 και στα δημόσια ταμεία έχουν ήδη μπει 208.032.561,97 εκατ.ευρώ.

«Να λοιπόν γιατί έχουμε υπεραπόδοση, γιατί πετυχαίνουμε εκεί που αποτύχατε», σημείωσε. «Αν θέλετε, ζητήστε τα ρέστα από την Ευρώπη. Εξάλλου το έχετε ξανακάνει. Το κάνετε όλο αυτόν τον καιρό», συνέχισε.

Η ΝΔ πού θα βρει λεφτά για να μειώσει τους φόρους;

Ο πρωθυπουργός αμφισβήτησε έντονα τη δέσμευση της ΝΔ περί μείωσης των φόρων, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν αισθάνεται την υποχρέωση να εξηγήσει πώς.

Μάλιστα δεχόμενος από τα έδρανα της ΝΔ σχόλια προφανώς του τύπου όπως εσείς εξηγήσατε ότι θα κάνατε ότι υποσχόσασταν το 2015, ο κ. Τσίπρας απάντησε σε έντονο ύφος ότι «αν εμεις συγκρουστήκαμε προκειμένου να καταφέρουμε να κάνουμε πράξη όσα υποσχεθήκαμε το έδειξε το εξάμηνο που συγκρουόμασταν, και ‘σεις λέγατε υπογράψτε, υπογράψτε».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ο κ. Τσίπρας δεν λέει όμως κουβέντα όταν βγαίνει στο εξωτερικό για αμφισβήτηση του προγράμματος.

«Το αμφισβητείτε το πρόγραμμα; Θέλετε να το ανατρέψετε; Εφόσον δεν το λέτε, πείτε μας πού θα βρείτε τη δυνατότητα να μειώσετε φόρους» είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ.

Δίνοντας μόνος του την απάντηση, ανέφερε ότι στην περίπτωση που γινόταν κυβέρνηση η ΝΔ θα εξαπέλυσε ένα τεράστιο πογκρόμ μείωσης δαπανών στην παιδεία, υγεία, κοινωνική προστασία, μισθούς, συντάξεις.

«Θα καταφέρουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με όρθιους αυτούς που υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα…Με σκληρή δουλειά, με αφοσίωση και αποφασιστικότητα θα χτίσουμε μια Ελλάδα ισότητας, κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Αργυρώ Τσατσούλη, Νατάσα Μαστοράκου

in.gr

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024