Δικαστική διαμάχη ξέσπασε ανάμεσα στη Χίο και τη Λέσβο. Αφορμή αποτέλεσε η διαφοροποίηση στη μοριοδότηση των μαθητών που συμμετείχαν στις πανελλαδικές στη σκιά του σεισμού που έγινε τον περασμένο Ιούνιο με καταστροφικές συνέπειες.

Δικαστική διαμάχη ξέσπασε ανάμεσα στη Χίο και τη Λέσβο. Αφορμή αποτέλεσε η διαφοροποίηση στη μοριοδότηση των μαθητών που συμμετείχαν στις πανελλαδικές στη σκιά του σεισμού που έγινε τον περασμένο Ιούνιο με καταστροφικές συνέπειες.

Μια μέρα μετά από εκείνο το σεισμό, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την αναβολή διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων στα Λύκεια Λέσβου, Χίου, Οινουσών και Ψαρών. Παράλληλα, με απόφαση του ίδιου υπουργού («καθορισμός ειδικού ποσοστού επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μαθητών και αποφοίτων που υπέβαλαν αίτηση δήλωση στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια των νήσων Λέσβου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρών για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018»), μοριοδοτήθηκαν οι μαθητές των σεισμοπλήκτων περιοχών που έδιναν πανελλαδικές εξετάσεις.

Ειδικότερα, καθορίστηκε ειδικό καθεστώς ποσοστού επιπλέον του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ για τους υποψηφίους των τεσσάρων νησιών (Λέσβου, Χίου, Οινουσών και Ψαρών).

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οι υποψήφιοι των εν λόγω σεισμόπληκτων νησιών, διεκδικούν τις επιπλέον θέσεις με βάση τους εξής συντελεστές:

α) Τα μόρια εισαγωγής των υποψηφίων των νήσων Χίου, Οινουσσών και Ψαρών υπολογίζονται με συντελεστή 1,00.
β) Τα μόρια εισαγωγής των υποψηφίων της νήσου Λέσβου υπολογίζονται με συντελεστή 1,20.
γ) Τα μόρια εισαγωγής των υποψηφίων της κοινότητας Βρίσας Πολυχνίτου του Δήμου Λέσβου υπολογίζονται με συντελεστή 1,40.

Η διαφοροποίηση στη μοριοδότηση οδήγησε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας 11 γονείς από την Χίο τα παιδιά των οποίων συμμετείχαν στις τελευταίες εισαγωγικές πανελλαδικές εξετάσεις.

Κι αυτό γιατί θεωρούν ότι η επίμαχη η μοριοδότηση είναι προνομιακή και χαριστική για τους μαθητές της Λέσβου (εκτός αυτών από τη Βρίσα) έναντι των μαθητών της Χίου, κάτι που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε καμία περίπτωση από τις περιστάσεις, ούτε συνδέεται με αξιολογικά κριτήρια. Αυτή η διαφοροποίηση, όπως υποστηρίζουν, μεταξύ των μαθητών των δύο νησιών προσκρούει σε συνταγματικές αρχές.

Μίνα Μουστάκα

in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr