Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΕΤΕπ: Η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή παραδείγματος

ΕΤΕπ: Η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή παραδείγματος

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δηλώνει ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια αλλαγή παραδείγματος στην αναπτυξιακή πολιτική, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο EURACTIV, στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP23) στη Βόνη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δηλώνει ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια αλλαγή παραδείγματος στην αναπτυξιακή πολιτική, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο EURACTIV, στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP23) στη Βόνη.

Ο Βέρνερ Χόγιερ, η δεύτερη θητεία του οποίου ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αρχίζει τον Ιανουάριο του 2018, τονίζει ότι το σχέδιο Γιούνκερ είναι ένα «θαυμάσιο εργαλείο» και ότι η Ευρώπη χρειάζεται τώρα την ίδια αλλαγή παραδείγματος στην αναπτυξιακή πολιτική. Αυτό σημαίνει μετάβαση από την κοινωνική πολιτική στην οικονομική ανάπτυξη και από τις επιχορηγήσεις στα δάνεια προσθέτει, εκτιμώντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαδραματίσει τεράστιο ρόλο σε αυτή την αλλαγή.

Στην ερώτηση «Ποιες είναι οι απόψεις σας για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης; Είστε υπέρ ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης, και πόσο μεγάλος θα πρέπει να είναι;» ο Χόγιερ απαντά: «Αυτό δεν είναι δική μου δουλειά. Προεδρεύω της τράπεζας των 28, όχι των 19. Λέγοντας αυτό, βλέπω βέβαια ότι με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, με εξαίρεση ένα κράτος μέλος, όλα τα άλλα έχουν δεσμευτεί μια μέρα να είναι μέλη της ευρωζώνης.

»Επομένως, η ευρωζώνη, κατά την άποψή μου, είναι ένας από τους ομόκεντρους κύκλους μιας μελλοντικής εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Υπάρχουν και άλλοι, όπως ο χώρος Σένγκεν, όπως η ενισχυμένη συνεργασία, την οποία, επί τη ευκαιρία, επινοήσαμε ο Μισέλ Μπαρνιέ και εγώ όταν διαπραγματευτήκαμε τη Συνθήκη του Άμστερνταμ. Η ευρωζώνη θα είναι ένας από αυτούς τους ομόκεντρους κύκλους, ελπίζουμε με όσο το δυνατόν περισσότερους».

Στην ερώτηση: «Σχετικά με το σχέδιο Γιούνκερ, νομίζετε ότι είστε σε καλό δρόμο για να πετύχετε αυτό που αρχικά αναμενόταν;» ο Χόγιερ απαντά: «Το σχέδιο Γιούνκερ ήταν ένα πρόγραμμα για την Ευρώπη και τα καταφέραμε. Κάνουμε αυτοκριτική και εξετάζουμε τι μπορεί να βελτιωθεί. Έτσι, για το Σχέδιο Γιούνκερ ΙΙ, θα προχωρήσουμε σε βελτιώσεις. Ωστόσο, πιστεύω ότι είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο».

Στην ερώτηση: «Τι γίνεται με το εξωτερικό επενδυτικό σχέδιο της ΕΕ για την Αφρική;» ο πρόεδρος της ΕΤΕπ αναφέρει: «Δυστυχώς, χρειάστηκε η προσφυγική κρίση για να ανοίξουν τα μυαλά και οι καρδιές της Ευρώπης στην ανάπτυξη. Η ανάπτυξη ήταν περισσότερο ένα δευτερεύον θέμα, για τους ειδικούς, για ανθρώπους με μεγάλη καρδιά, για φιλανθρωπία, για ανθρώπους που έχουν φανταστικά σχέδια και πρόθεση να βοηθούν ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες. Εντούτοις δεν ήταν πραγματικά μια στρατηγική προσέγγιση. Τώρα η μετανάστευση ανάγκασε τους ευρωπαίους πολιτικούς να σκεφτούν επ’ αυτού».

«Σε αυτό το στάδιο βρισκόμασταν και δραστηριοποιηθήκαμε πριν από δύο χρόνια. Αλλά τώρα, πρέπει να έχουμε μια αλλαγή παραδείγματος: από την κοινωνική πολιτική, στην ανάπτυξη των οικονομικών προοπτικών για τους ανθρώπους, χρησιμοποιώντας τις πλέον εξελιγμένες τεχνολογίες. Και ταυτόχρονα έχουμε μια άλλη αλλαγή παραδείγματος με το Σχέδιο Γιούνκερ, μετατρέποντας τις επιχορηγήσεις και τις επιδοτήσεις σε εγγυήσεις και δάνεια, και πρέπει να το κάνουμε και πάλι με ανάπτυξη», τονίζει ο Χόγιερ.

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024